scheerapparaat


scheerapparaat 1.0

elektrisch apparaat of apparaat op batterijen waarmee iemand zich kan scheren

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een scheerapparaat…

is een apparaat

 • [Constructie] bestaat uit een gemakkelijk in de hand liggend apparaat met scheerkoppen, een aansluiting voor een snoer en vaak ook een tondeuse
 • [Functie] dient om zich ermee te scheren
 • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] kan oplaadbaar zijn
 • [Werking of functionering] is elektrisch of werkt op batterijen
 • [Gebruiker] wordt vooral gebruikt door mannen
 • [Object betroffen] wordt gebruikt voor het afscheren van baardhaar en ander lichaamshaar

Algemene voorbeelden


Bij elektrisch scheren is het lawaai een groot nadeel. Maar ook veroorzaakt het scheerapparaat bij velen een geïrriteerde huid, omdat de haartjes zo stijf mogelijk moeten zijn en er geen glijmiddelen of baardwekers gebruikt kunnen worden. Bovendien wordt het gelaat ondanks de verbeterde scheerkoppen nog steeds niet zo glad als bij natscheren.

NRC,

De afgelopen decennia onderging het scheerapparaat vele veranderingen. Naast de drie scheerkoppen die het tegenwoordig heeft, is het voor de man de afgelopen jaren met de Cool Skin ook mogelijk geworden om zich 'nat' te scheren.

De Telegraaf,

Mijn kaken, kin en bovenlip zijn stoppelig, terwijl ik mij vanmorgen nog zorgvuldig heb geschoren, waarbij ik nog heb gedacht: niet vergeten scheerapparaat onmiddellijk na scheren in hengseltas.

Zonsopgangen boven zee, Jeroen Brouwers,

Het gebruik van een scheerapparaat vinden wij niet raadzaam bij okselontharing: de haartjes raken tussen de kop van het apparaat en dan treedt alsnog het uitrukeffect op. Dat geldt niet voor het gewone scheermesje.

http://www.misc.hro.nl/profielen/

Maurits gaat vallen onder de business unit Male Shaving and Grooming (scheerapparaten, baardtrimmers en haartrimmers). Hij wordt als business manager verantwoordelijk voor de trimmers-lijn. De trimmers worden in het Oostenrijkse Klagenfurt geproduceerd, scheerapparaten in Drachten.

Nieuwsblad van het Noorden,

Combinatiemogelijkheden


met adjectief ervoor


 • een, het elektrisch scheerapparaat
 • elektrische scheerapparaten

Ik ga naar de gevangeniskapper, een moslim uit Iran die luistert naar de naam Mahmoud. Zijn enige instrumenten zijn een botte schaar en een elektrisch scheerapparaat. De schaar slijpt hij iedere zaterdag tegen de gevangenismuur. Mahmoud kent één snit: kaal.

Costa del Crimen, Stan Lauryssens,

Soms, terwijl hij het elektrisch scheerapparaat langs zijn wangen haalde dacht hij dat zij op dat moment opbelde en dat hij het niet hoorde door het gezoem. Een paar keer belde men onverwachts aan bij hem thuis.

Het jaar van de kreeft, Hugo Claus,

Formica tafeltjes uit de jaren vijftig werden betast alsof het Louis Seize was en een oude scheerkwast met een geribbeld handvat van wit celluloid waarmee hun vaders zich nog hadden ingezeept werd in deze tijd van elektrische scheerapparaten als een kostbaar kleinood ter hand genomen.

Buiten is het maandag, J. Bernlef,

met voorzetselgroep


Voorzetsel: van

 • een scheerapparaat van Philips

Miljoenen Nederlandse mannen doen het 's ochtends: scheren met een scheerapparaat van Philips. Met muziek en applaus is gisteren in de Philips-vestiging in Drachten dan ook het 400-miljoenste scheerapparaat van de lopende band gerold.

De Telegraaf,

in voorzetselgroep


 • met een, het scheerapparaat

Miljoenen Nederlandse mannen doen het 's ochtends: scheren met een scheerapparaat van Philips. Met muziek en applaus is gisteren in de Philips-vestiging in Drachten dan ook het 400-miljoenste scheerapparaat van de lopende band gerold.

De Telegraaf,

De wetenschap heeft bewezen dat het een fabeltje is dat haar sneller aangroeit naarmate je het vaker afscheert. De allermakkelijkste manier van scheren is met het scheerapparaat; daarvoor kun je een ladyshave aanschaffen, maar een gentlemanshave doet het net zo goed.

http://www.misc.hro.nl/profielen/

met bezittelijk voornaamwoord


 • mijn, zijn scheerapparaat

Ik ben van gedacht veranderd en neem mijn zware Samsonite koffer niet mee. Slechts een reiszakje met wat ondergoed, sandalen, een tandenborstel, tandpasta, mijn scheerapparaat, een short, een camera, een zonnebril, dit dagboek uiteraard, mijn paspoort en mijn tickets, wat oude familiefoto's, mijn Eurocard, en een proefdruk van de laatste poëziebundel van Leonard De Volder.

Cargo, Patrick Conrad,

Nog voor mijn tijd was er op Dirks kamer ingebroken en het weinige dat hij bezat was toen gestolen. Ook zijn scheerapparaat. En dat was lastig want het scheermes vereist een vaste hand en daarover beschikte Dirk maar zelden. Hij zeepte zich in en slaagde er die ochtend in de wonden tot twee sneetjes beperkt te houden.

De heiligen zijn dood, René Stoute,

Al Harry's spullen liet ze angstvallig op de plaats liggen waar hij ze het laatst had achtergelaten: zijn scheerapparaat, zijn pyjama [...] onder het kussen aan zijn kant van het lits-jumeaux, zijn gepoetste schoenen in een rechte rij onderin de klerenkast waarin ook zijn pakken hingen en zijn overhemden op keurige stapeltjes lagen.

Buiten is het maandag, J. Bernlef,

Woordfamilie


Als deel van een afleiding


Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


scheerapparaat 2.0

elektrisch apparaat om mee te scheren; elektrisch apparaat dat wordt gebruikt voor het scheren van schapen

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een scheerapparaat…

is een apparaat

 • [Constructie] bestaat uit een gemakkelijk in de hand liggend apparaat met een tondeuse en een aansluiting voor een snoer
 • [Functie] dient om er schapen mee te scheren
 • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] kan oplaadbaar zijn
 • [Werking of functionering] is elektrisch of werkt op batterijen
 • [Object betroffen] wordt gebruikt voor het scheren van schapenvacht

Algemene voorbeelden


Schapen scheren vraagt een combinatie van fysiek overwicht op het dier, rustig en gedecideerd optreden en handigheid met het scheerapparaat of – voor de ambachtelijke scheerders onder ons – met de schapenscheer.

http://www.levendehave.nl/kennisbank/schapen/scheren-van-schapen,

Stap twee: hij rolt de groene doek uit en controleert of al zijn instrumenten erin zitten. Dan rolt hij het dier op haar rug, eenvoudiger gezegd dan gedaan, maar ze wil niet in evenwicht blijven liggen en ploft weer terug op haar zij. Hij haalt het scheerapparaat uit de steriele verpakking en duwt met één schouder haar heup opzij, zodat haar onderbuik zichtbaar wordt, en scheert boven de dijader een stuk ter grootte van een envelop kaal; hij doet dit zorgzaam, als een moeder die teder het haar borstelt van haar vermoorde kind.

Het tijgerspoor, Julia Leigh,

Combinatiemogelijkheden


in voorzetselgroep


 • met een scheerapparaat

Elk schaap heeft een dikke vacht van wol. In de zomer is dat natuurlijk erg warm. Wij scheren ze daarom elk jaar in juni tijdens het schaapscheerdersfeest op de stadsboerderijen. De dikke warme vacht wordt met een schaar of een scheerapparaat weggehaald. Na dat scheren is een schaap 3 tot 5 kilo lichter.

http://stadsboerderijdekorenmaat.nl/beleef-de-boerderij/schapen/,