appetijt


appetijt 1.0

lust om te eten; zin om iets te eten; eetlust; trek; honger

Semagram


Appetijt…

is lust

   Hoofdsemagram: eetlust


   Algemene voorbeelden


   Ondanks mijn appetijt durfde ik geen gehaktbal meer aan te raken.

   De stoelendans, Paul Koeck,

   Op sommige momenten, zoals nu, terwijl hij niet zonder appetijt zijn voedsel vermaalde - elke hap dertig maal kauwend, want dat was niet alleen gezond, maar de mens had dan ook minder nodig, zoals hij in de hongerwinter had geleerd - overviel hem even een schrik.

   Heeresma helemaal, Heere Heeresma,

   Ik was blij toen ik 's anderendaags mijn benen onder tafel kon steken in een taverne in Wenduine. De uitbater is een oude vriend van mij, hij leest zo van mijn gelaat waar ik trek in heb en hoe groot mijn appetijt is.

   De Standaard,

   Een stuk in de middag ontwaakte ik uit een zoveelste soes met trek in een boerenomelet en dat was het signaal, want appetijt kondigde aan dat het meeste leed was geleden.

   De stoelendans, Paul Koeck,

   Woordfamilie


   Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


   • mosselappetijt

   appetijt 1.1

   ((vooral) in België)

   lust om iets te hebben; zin om iets te verkrijgen; begeerte

   Betekenisbetrekking


   generalisering
   Betrokken betekenissen1.0 : 1.1

   Semagram


   Appetijt…

   is lust

     Algemene voorbeelden


     Het slenteren door de rosse buurt de avond voordien had mijn appetijt naar vrouwelijk gezelschap aangescherpt, en al was Bolles zus een ratel, ze was evengoed een vrouw, en terwijl ik haar afkeurde, herinnerde ze me aan de enige vrouw bij wie ik me goed voelde: Jane.

     De baan van gaan en gissen, Bruno Bartels,

     Maar het is wel waarschijnlijk dat de beslissing van de Europese Commissie de appetijt heeft gescherpt van radiokapers op de kust.

     De Standaard,

     De betrokken Vlaamse en Nederlandse ministers, zonder uitzondering overbelaste lieden die de kans noch de appetijt hebben om grondig in te gaan op dit soort van dossier, keurden de zaak zonder veel omhaal goed.

     De Standaard,

     De Luxemburgse televisiegroep CLT, die gekontroleerd wordt door de Waalse financier Albert Frère, wekt de appetijt op van verscheidene mediareuzen.

     De Standaard,

     Met Jeltsin in het ziekenhuis wordt de appetijt van alle mogelijke kandidaat-opvolgers aangescherpt en is de voorgespiegelde stabiliteit een illusie.

     De Standaard,

     De enorme appetijt van de belegger voor dit soort van papier maakt dat de koersen van vele groeiaandelen vrij hoog staan.

     http://www.student.kuleuven.ac.be/~m9920173/ info%20slides/paper%20IPO.doc,

     De grote appetijt voor dat soort hervormingen dient veeleer te worden gezocht in de psychologie van de volksvertegenwoordigers.

     De dramademocratie, Mark Elchardus,

     Combinatiemogelijkheden


     met adjectief ervoor


     • seksuele appetijt

     Die geheimdoenerij staat dan weer in kontrast met het feit dat hij zelden een blad voor de mond nam en met de wijd verspreide myte van zijn onverzadigbare seksuele appetijt, waarvan de bewijzen voor het rapen liggen.

     De Standaard,

     Woordfamilie


     Als deel van een afleiding


     Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


     • doelpuntenappetijt
     • liefdesappetijt
     • voetbalappetijt