apr. 1.0
((vooral) geschreven taal)
Algemene voorbeelden
Jan/jan., feb/feb. enzovoort zijn 'echte' afkortingen. Dat wil zeggen dat jan niet wordt uitgesproken als 'jan', maar als 'januari', dus als het volledige woord waar de afkorting voor staat. Echte afkortingen worden doorgaans met een punt geschreven, bijvoorbeeld: afb. (afbeelding), sgt. (sergeant), zgn. (zogenaamd). Dat leidt tot jan., feb. of febr., mrt., apr., jun., jul., aug., sep. of sept., okt., nov. en dec. – met punt dus. De schrijfwijze zonder punt is echter ook juist. In lijsten, tabellen, agenda's en dergelijke wordt de punt meestal weggelaten: jan, feb, enzovoort.
Tot de vele hoogtepunten behoren behalve de bouw van de bewaarschool, onder meer de oprichting van de nutsspaarbank (24 jan. 1870), de leesbibliotheek (1 apr. 1870), de school voor gymnastiek (11 sept. 1871), de bouw van het nieuwe nutsgebouw (1914) en de opening van de nieuwe kleuterschool De Pereboom (17 april 1968).
'Voor de bommen vielen'. Impressie van de Rotterdamse rederijen vlak voor de oorlog. 1 apr. t/m 27 aug. Museum Katendrecht.
Van apr. tot okt. fietsverhuur; dag. om 13.30 uur een fietstocht met gids.
'Leven achter prikkeldraad 1940-1945. 9 apr. t/m 14 mei. Utrecht Ekko Cultuurcentrum.
Grafiek: Koers Credit Lyonnais in guldens (jan.-apr. 1995).