armendokter


armendokter 1.0

(archaïsch)

dokter die zich vroeger specifiek bezighield met de zorg voor de armen; dokter die zorg verleende aan mensen die de reguliere dokter niet konden betalen; arts voor de armenzorg
Zowel in Nederland als in België in historiserend verband nog wel in gebruik.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een armendokter…

is een dokter; is een persoon

  • [Activiteit of handeling] hield zich specifiek bezig met de zorg voor de armen, d.w.z. degenen die een reguliere dokter niet konden betalen

    Hoofdsemagram: dokter


    Algemene voorbeelden


    Ikiru is het aangrijpend verhaal van een ambtenaar die, als hij verneemt dat hij aan kanker lijdt, nog een daad wil stellen die zijn leven zin geeft. Hij wil een speeltuin aanleggen in een armenbuurt. Het Achtergat echter, tussen de Aerdenwech en de Schaarbeekse weg, is de vochtigste en vuilste steeg uit de buurt: "bon nombre d'habitants du voisinage vont y soulager certains besoins, le soir, contre les murs, repoussés par le défaut de propreté des lieux d'aisance". De armendokter, die deze vaststelling doet, noteert dat ingevolge het leven in de steegjes, hun inwoners blijk geven van een volledige onbezorgdheid wat de toekomst betreft.

    http://users.skynet.be/calomme/meyboom/nl/meurant_1.html

    Naarmate staat en ziekenfondsen belangrijker werden, werd ook de wijze van honorering een topic in de discussie. Alternatieven voor de honorering per prestatie waren de financiering van de armendokter in verhouding tot het aantal gesteunden; het abonnementsysteem of de vergoedingen via forfaitaire bedragen.

    http://www.flwi.ugent.be/modernhistory/publicaties/Docs/Francois_huisartsgeneeskunde.pdf

    Hij werd geboren op 13 juni 1858 te Munte. Hij woonde in de Wagenstraat te Lokeren en vervulde, net als Van Neste, de functie van schepen in het stadsbestuur te Lokeren. We achterhaalden dat hij in 1892 één van de armendokters was en lid van de Geneeskundige Commissie te Lokeren, net als Van Neste Partnership- en peetschapsprojecten voor leerlingen: 100 euro per schooljaar per leerling: Een peetschap voor kinderen werd opgericht.

    http://home.planetinternet.be/~ld100084/lokeren_zvl/lokeren_zvl_deel_II_hfst_1.htm,

    Combinatiemogelijkheden


    met adjectief ervoor


    • joodse armendokters

    Zo was Zegering Hadders als wethouder voor armenzorg direct betrokken bij het ontslag van de joodse armendokters in de gemeente, De la Parra en Samson en als wethouder van onderwijs bij de registratie en uitstoting van de joodse kinderen uit het openbaar onderwijs.

    http://www.historisch-emmen.nl/f_100_historie/p_112.htm

    • een speciale armendokter

    Omstreeks 1840 waren er in Den Helder 3 dokters, burgerdokters genoemd. Rijke mensen konden tegen betaling altijd naar een dokter toegaan maar arme mensen hadden daar geen geld voor en stelden een bezoek vaak uit of gingen helemaal niet. Dat kwam hun gezondheid natuurlijk niet ten goede. Voor mensen die zelf helemaal geen geld hadden doordat ze geen werk hadden of te ziek of te oud waren om te werken, was er een speciale armendokter.

    http://www.obaodenhelder.nl/den_helder/kenjestad12.htm