armoedekloof


armoedekloof 1.0

(business, economie en financiën; cultuur en samenleving)

kloof tussen minvermogende en vermogende mensen, groepen of gebieden; kloof tussen arm en rijk; inkomenskloof

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een armoedekloof…

is een kloof

  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is een groot verschil in inkomen of welvaart tussen individuele mensen, groepen of gebieden
  • [Waardering] wordt vaak gezien als oneerlijk of schrijnend
  • [Onderscheid of tegenstelling] is niet altijd hetzelfde als een inkomenskloof, omdat er bij een inkomenskloof niet per se sprake hoeft te zijn van armoede versus rijkdom

    Algemene voorbeelden


    De migratie verlicht de armoede – maar de armoedekloof tussen migranten en achterblijvers wordt groter. Het verlangen om te delen in die rijkdom slaat om in frustratie bij de mensen die niet weg kunnen komen uit hun geboorteland.

    de Volkskrant,

    Volgens 5.500 Vlaamse jongeren, die in de tweede helft van 1998 reageerden op een enquête van derdewereld- en jongerenbewegingen, zijn er drie grote uitdagingen voor het komende millennium: de armoedekloof tussen Noord en Zuid, oorlogen en milieuproblemen.

    De Standaard,

    Vooral op het platteland is de steeds groter wordende armoedekloof zichtbaar, en de communistische leiders hameren in toespraken op het cruciale belang de welvaartsachterstand in te halen. Ze verspreiden het mantra van het creëren van „een harmonieuze samenleving", en als religieuze beleving daarbij een rol kan spelen, bestaat daar geen bezwaar tegen.

    NRC Handelsblad,

    Belangrijkste thema in het binnenlands beleid wordt volgens Medgyessy het overbruggen van de kloof die de afgelopen jaren in de samenleving is ontstaan. De armoedekloof wil de nieuwe regering overbruggen door gezinnen en gepensioneerden deze zomer extra uitkeringen te geven. Werknemers in het onderwijs, de gezondheidszorg en andere overheidsinstellingen krijgen vanaf 1 september een salarisverhoging van 50 procent. Ook de studenten krijgen hogere beurzen.

    NRC Handelsblad,

    Rosenmöller vindt het "onacceptabel" dat Ontwikkelingssamenwerking meer moet bezuinigingen dan Defensie. Rosenmöller: "Is dat in alle euforie over de aantrekkende conjunctuur het antwoord van paars op de nog altijd groeiende armoedekloof?"

    NRC Handelsblad,

    Door het nieuwe systeem zal het armoederisico (verhouding armen ten opzichte van de populatie, red.) dalen met 0,9 procent. [...] Decoster en Vanheukelom maten ook de armoedekloof. Gezinnen onder de armoedegrens hebben nu maandelijks gemiddeld 470 euro te kort om aan die grens te komen. In het nieuwe systeem zal die kloof met gemiddeld 62,6 euro per maand verminderen. 'Op basis van deze studie kan je zeggen dat er aan de armoede op zich misschien niets verandert, maar er is wel degelijk een duidelijk verschil in de diepte van de armoede', zegt Decoster.

    De Standaard,

    Etymologie


    Samenhangende woorden (betekenis) jubelton; kansenkloof; kansenongelijkheid; koopkrachtkloof; welvaartsachterstand; welvaartskloof