kansenkloof


kansenkloof 1.0

(business, economie en financiën; cultuur en samenleving; onderwijs en opvoeding; neologisme)

kloof tussen verschillende groepen door de ongelijkheid in maatschappelijke kansen die ze hebben, bijvoorbeeld in het onderwijs; kansenongelijkheid

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een kansenkloof…

is een kloof

      Algemene voorbeelden


      Wetenschappelijk onderzoek heeft al vaker aangetoond dat de kansenkloof al ontstaat in de wieg. Toch zag Scholiers tijdens haar vooronderzoek genoeg redenen tot hoop. 'Veel kinderen kampen met een lage eigenwaarde en zelfverwijten. Toch kunnen die mentale schema's verdwijnen als ze onvoorwaardelijke liefde vinden in de vorm van een warm pleeggezin of een partner'.

      De Standaard,

      In de strijd tegen de 'kansenkloof' wordt het dringen om aandacht. Het is een onmiskenbare politieke trend: in navolging van GroenLinks, SP, D66, CDA en ChristenUnie bestempelt de PvdA de groeiende ongelijkheid tot hét thema van de campagne. De missie van het volgende kabinet is niet economisch maar maatschappelijk: 'Het gaat nadrukkelijk om de sociale staat van ons land. Daarin ligt de grote opgave voor de politiek.' Dat resulteert in een reeks voorstellen om uitsluiting en achterstand tegen te gaan, in het onderwijs, op de arbeidsmarkt, in het uitgaansleven.

      de Volkskrant,

      Ruim een kwart van de leerlingen in het basis- en middelbaar onderwijs maakt inmiddels gebruik van private bedrijven die huiswerkbegeleiding of bijles aanbieden. Dat kost doorgaans honderden euro's per maand en is dus voor een deel van de ouders niet te betalen. Het is een van de ontwikkelingen die volgens een reeks instanties bijdragen aan de groeiende kansenkloof in het onderwijs. De Tweede Kamer wil al een tijdje dat Wiersma ingrijpt. Hij kondigt nu aan dat te gaan doen. 'Niet alle ouders kunnen bijles, huiswerkbegeleiding of examentraining betalen. Dat zorgt voor ongelijke kansen.'

      de Volkskrant,

      Het beeld van het rijkeluiskind dat met dure bijles bijdraagt aan de kansenkloof klopt niet. En leidt af van zaken die de kansenongelijkheid wél vergroten, betoogt Kim Fairley. Terecht is er veel aandacht voor kansenongelijkheid in Nederland. Het feit dat levens zo bepaald worden door de plek waar je wieg staat is enerzijds niet heel verrassend, maar toch teleurstellend.

      NRC,

      Ik heb er even rustig over nagedacht en tot mijn eigen stomme verbazing ben ik niet per se een groot voorstander van een aanscherping van de erfbelasting, en/of een verhoging van de schenkingsbelasting als dé oplossing voor het verkleinen van de inkomens- en kansenkloof, zoals de voorbije dagen in deze krant werd bepleit. Crazy, ik weet het.

      De Morgen,

      Etymologie


      Aard herkomst inheems woord
      Vroegste datering 2013
      Periode opkomst Kwam in de jaren zestig van de vorige eeuw al een enkele keer voor, maar heeft pas opgang gemaakt sinds 2013.
      Samenhangende woorden (betekenis) armoedekloof; inkomenskloof; kansarm; onderwijskloof; onderwijsongelijkheid