onderwijskloof


onderwijskloof 1.0

(onderwijs en opvoeding)

verschil in onderwijsniveau tussen twee personen of groepen; ook: ongelijkheid in onderwijskansen, bijvoorbeeld tussen rijkere en armere kinderen, tussen jongens en meisjes, of tussen gekleurde en niet-gekleurde kinderen
Soms gebruikt voor het feitelijke verschil in onderwijsniveau tussen twee personen of groepen, en soms voor hun ongelijkheid in kansen op onderwijsgebied.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een onderwijskloof…

is een kloof

  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is een verschil in genoten onderwijs of een verschil in kansen op onderwijsgebied
  • [Gevolg of resultaat] leidt ertoe dat sommige kinderen het op school en vaak ook daarna minder goed doen dan mogelijk was geweest als ze dezelfde kansen hadden gekregen als andere kinderen

    Algemene voorbeelden


    Deze week onderzoekt Sander Schimmelpenninck de kansenongelijkheid in het onderwijs. Kunnen rijke ouders het succes van hun kinderen zeker stellen door ze naar dure privéscholen te sturen? Lees zijn column over de onderwijskloof.

    VPRO nieuwsbrief,

    Laaggeschoolden zijn beduidend minder werkzaam dan hogergeschoolden (hoog- en middengeschoolden). Deze ongelijkheid kunnen we uitdrukken in de onderwijskloof. Anno 2002 bedraagt de onderwijskloof wat betreft werkzaamheid in het Vlaams Gewest 1,55. Dit betekent dat het aandeel werkenden bij de hogergeschoolden gemiddeld 55% hoger ligt dan het aandeel werkenden bij de laaggeschoolden. Het valt bovendien op dat het belang van het behaalde diploma relevanter is voor vrouwen dan voor mannen. De onderwijskloof betreffende de werkloosheid liegt er ook niet om: de werkloosheidsgraad van laaggeschoolden ligt gemiddeld 90% hoger dan deze van hogergeschoolden.

    https://www.steunpuntwerk.be/publicaties/onderwijsongelijkheid-hoog-en-droog,

    "Eens de socio-economische status stijgt, zie je dat de privileges die zouden moeten meekomen, dat niet doen bij mensen van kleur." Maar dat betekent dat we er niet op vooruitgaan. Integendeel? "Dat betekent dat mijn kind hetzelfde gevecht zal moeten leveren als ik. Nee, eigenlijk nog erger. Want hij zal denken: ik kom uit een geprivilegieerd nest, toch zal ik te maken krijgen met vooroordelen en met lagere verwachtingen." We dachten altijd dat het met de tijd zou verbeteren, dat de onderwijskloof zou verkleinen. Ook dat klopt niet meer?

    Het Belang van Limburg,

    "De ouders [...] willen mee betrokken worden inzake vorming en ondersteuning op het vlak van informatica. Anders onstaat het gevaar dat er een onderwijskloof ontstaat tussen ouders en kinderen. Ook kunnen bepaalde kinderen de boot missen, omdat de ouders zelf de mogelijkheden op dit vlak ontbreken."

    Het Belang van Limburg,

    Combinatiemogelijkheden


    als object bij een werkwoord


    • de onderwijskloof dichten

    Het is nog steeds het oude liedje, meent Laura d'Andrea Tyson in het Amerikaanse weekblad BusinessWeek. "Ondanks het feit dat de onderwijskloof tussen mannen en vrouwen bijna is gedicht wordt van vrouwen in de meeste gezinnen nog steeds verwacht dat ze het leeuwendeel van de zorg voor hun rekening nemen, voor de kinderen, voor de ouderen, en voor de echtgenoten". En nog steeds zit er maar één ding op: "Werkgevers kunnen en moeten een specifiek beleid ontwikkelen om een beter evenwicht te bewerkstelligen tussen de eisen van het werk en die van het gezin."

    NRC Handelsblad,

    Als ze tussen 1960 en 1992 even snel de onderwijskloof tussen jongens en meisjes hadden gedicht als de landen in Zuidoost-Azië dat deden, zouden de jaarlijkse groeicijfers in deze regio's 0,5 tot 0,9 procent hoger hebben gelegen.

    De Standaard,

    Etymologie


    Samenhangende woorden (betekenis) armoedekloof; kansenkloof