armoelijder


armoelijder 1.0

iemand die armoede lijdt; iemand die noodgedwongen in armoede leeft; iemand die onder (uiterst) armoedige omstandigheden leeft; armoedzaaier; arme

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een armoelijder…

is een persoon

  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] lijdt armoede; verkeert in armoedige omstandigheden

    Algemene voorbeelden


    Bij ongewijzigd beleid zal het aantal armoelijders in de wereld hoogstens dalen van 1,169 miljard in 1999 tot 809 miljoen in 2015, een gevolg van de goede economische prestaties die iedereen van Azië verwacht.

    http://www.ipsnews.be/categorieen/internaf.asp?idnews=2088,

    De verpaupering in de zes jaren van Fujimori's "neoliberalisme" heeft vijf miljoen nieuwe armoelijders toegevoegd aan de nu 49 % (twaalf miljoen) Peruanen die op of onder de bestaansgrens wankelen.

    De Standaard,

    De fijne, meelevende, christelijke, democratische, anti-Duitse landen waren er namelijk helemaal niet op gesteld Duitse Joden op te nemen. Die kwamen dan als armoelijders binnen, met hun twee koffertjes en dertig mark; al heel gauw ongewenste Vreemdelingen die je niet meer naar hun eigen land terug kon sturen, zodat je hun dan nog voor niks te eten moest geven ook.

    De dronken kanarie, Jan Gerhard Toonder,

    Plots wordt tennissen werken, goudvissen kweken ook en toneelspelen, terwijl in de mijnen werken dat al heel lang was. In die zin is stelen ook werken, omdat je er geld mee verdient. Zo valt het te begrijpen dat een beetje solide diefstal, mits goed gemaskeerd, al gauw op gewoon hard werken gaat lijken. De meesten van ons hebben daar niet eens iets tegen en daarbij, we willen niet weten wat een ander verdient, dat hoort niet. De enigen die daar echt iets tegen hebben, zijn armoelijders, mensen die honger hebben.

    Werk, Josse De Pauw,

    Van passieve armoelijders die onderworpen waren aan sociale desorganisatie en opportunistische manipulatie zijn ze actief geworden in een sterke solidariteitsbeweging en in een sociale autonome basisorganisatie en in onafhankelijke politiek.

    http://www.xs4all.nl/~bijstbnd/wereld/Petras.htm

    Hij/zij mag wettelijk maar 32 uur per week werken. Vermeldt de echte cao ook 32 uren als werktijd, dan speelt de Melkertier quitte. Maar staat daar bijvoorbeeld het getal 36, dan is dat een slechte zaak voor de Melkertier want door de berekening 32/36ste op het wettelijk minimumloon gaat hij/zij er op achteruit. Formeel is daar niks aan te doen maar ondertussen zit de betreffende armoelijder ermee. Melkert is, naar men mag aannemen, zelf ook tot dat besef gekomen.

    Werk, Josse De Pauw,

    Ik dacht aan de oude ongekunstelde huizen van Himbach en Lorheim, aan mijn eigen armoedige woonst, voelde mij rijk, zou met het mooiste landhuis niet hebben willen ruilen. En de ouders weergezien. Nog eens de zoon geweest, de armoelijder, krachtig voedsel moeten verwerken, ik zag er niet goed uit, ik had hen haast geen nieuws gezonden.

    Ach, mijn dal, Jan Veulemans,

    Combinatiemogelijkheden


    met ander, nevengeschikt substantief


    • bedelaars en armoelijders

    Op http://www.rawa.org, de website van de vereniging van vrouwen die zich tegen het moslimfundamentalisme en het regime van de Taliban verzetten, worden de gruwelijkste beelden en foto's getoond van executies en folteringen, van bedelaars en armoelijders, van vrouwen die stierven door verbranding en hele gemeenschappen die ten prooi vielen aan de droogte en de armoede die Afghanistan door toedoen van de Taliban al jaren teistert.

    http://www.femistyle.be/nl/marsvenus/internet_vrouwen2.shtml