artdirector


artdirector 1.0

iemand die beroepshalve leiding geeft bij de grafische vormgeving van zaken als reclames, advertenties en producties; grafisch vormgever

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een artdirector…

is een persoon; is een levend wezen; is een wezen

  • [Organisatie of instelling] werkt voornamelijk voor mediabedrijven, bv. een reclamebureau of een tijdschriftenbedrijf
  • [Functie] verzorgt de grafische vormgeving in een opdracht, of de aankleding van een productie met decors en kostuums
  • [Deskundigheid of vaardigheid] is creatief
  • [Geslacht] is een man of een vrouw
  • [Zelfstandigheid] werkt in een bedrijf of als freelancer
  • [Rang] geeft vaak leiding aan een team van ontwerpers
  • [Activiteit of handeling] maakt met de copywriter een opzet voor een campagne of advertentie, bedenkt bv. hoe een foto, brochure of reclamefolder eruit moet komen te zien en werkt dat uit, is verantwoordelijk voor de aankleding van een film, enz.
  • [Betrokkene] werkt vaak nauw samen met de copywriter

Algemene voorbeelden


Precies in de week van haar verjaardag kon ze aan drie Nederlandse commercials gaan werken die in San Francisco werden geproduceerd [...]. Ellen overwoog om haar klus in San Francisco af te zeggen, maar Joop drong erop aan dat ze ging; het was belangrijk dat ze met deze spotjes nieuwe credits als artdirector opbouwde en de stad kon vertellen dat ze beschikbaar was.

God's gym, Leon de Winter,

Het is voor mij onbegrijpelijk dat zelfs kritische intellectuelen, zoals journalisten van opiniebladen, zich laten inpakken door de verkooppraatjes van gladde reclamejongens [...]. Gordon dacht dat hij door z'n haren te blonderen zijn vastgelopen zangcarrière een nieuwe artistieke impuls kon geven. Allemaal op hol gejaagd door artdirectors, stylisten en andere overbodige consultants.

Kan ik even langskomen?, Paul van Vliet,

Adobe Photoshop is een pakket waarmee ingescande afbeeldingen (o.m. foto's) kunnen bewerkt worden [...]. Het pakket is dus vooral bedoeld voor grafische ontwerpers, animatietekenaars, drukkers, artdirectors en andere mensen die een creatieve functie hebben in de grafische sector.

http://www.computeracademie.be/opleidingen/brochure.pdf,

Er was een ontwerpafdeling, waar een artdirector de hoezen en advertenties voor de video's van Vadis ontwierp. Van hem kregen we een doos mee met pornobanden voor onze recensies en een selectie van de laatste hulpstukken.

Nette mensen in een nieuwe tijd, Hans van der Kamp,