auditeur


auditeur 1.0

(recht en misdaad; (vooral) in België)

iemand die voor zijn beroep bij een auditoraat of een auditoraat-generaal werkt; lid van een auditoraat; soms ook: auditeur-generaal
Wordt meestal specifieker gebruikt, zoals in betekenis 1.1, 1.2 of 1.3.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een auditeur…

is een persoon

  • [Geheel] werkt bij een auditoraat, een rechtscollege belast dat fungeert als Openbaar Ministerie, zoals bij de Raad van State in België, bij een arbeidshof, bij een gerechtshof, bij de Raad voor de Mededinging
  • [Functie] heeft meestal de functie van openbare aanklager
  • [Plaats] werkt in België
  • [Rang of hiërarchische positie] heeft soms zelf de leiding, maar heeft vaak een auditeur-generaal boven zich
  • [Deskundigheid of vaardigheid] is een jurist
  • [Geslacht] is een man of een vrouw
  • [Activiteit of handeling] verricht activiteiten voor een auditoraat; doet onderzoek in gerechtelijke kwesties; maakt verslagen en verleent advies in juridische zaken; bewaakt het algemeen belang of de belangen van burgers bij het aanklagen in specifieke rechtszaken
  • [Belanghebbende of begunstigde] treedt op voor een auditoraat, als vervolgende partij uit naam van een land om de wet te handhaven
  • [Oorzaak, reden of aanleiding] oefent zijn functie uit voor zijn beroep

Algemene voorbeelden


De vakbonden en auditeur vinden dat de Franstalige minister-presidente, Laurette Onkelinx, haar voorstel niet meteen in een besluit had mogen gieten, maar eerst had moeten voorleggen aan het nationaal overlegorgaan voor de openbare sektor.

De Standaard,

Na het pontificaat van Bonifacius VIII (1294-1303), toen de pausen naar Avignon verhuisden, burgerden de auditeurs-generaal zich ook daar in en hielden hun hoorzittingen in een speciale ronde rechtszaal binnen het pauselijk paleis. De vorm van die zaal, maar wellicht ook de gewoonte van de auditeurs om in een beurtrol de zaken te horen, leidden ertoe dat de rechtbank zelf de bijnaam kreeg van 'het Wiel' (Rota).

http://allserv.rug.ac.be/~mvmelkeb/Page5.htm

Moderne managementtechnieken mogen geen onbekende blijven voor de leidinggevende ambtenaren van dit land. En dus schuiven inspecteurs-generaal, directeurs, diensthoofden, adviseurs en auditeurs binnenkort aan voor twee seminaries over "Keuze en implementatie van prestatie-indicatoren. Voor een optimaal management in de publieke sector."

De Standaard,

Combinatiemogelijkheden


met adjectief ervoor


( Vergelijk betekenis 1.3.)
  • een militaire auditeur

Bij een ongeval met een militair vliegtuig wordt het onderzoek geleid door de militaire auditeur, bijgestaan door de Dienst Onderzoek Vliegtuigongevallen (ODOV).

http://www.oost-vlaanderen.be/veiligheid/Boek_A_Deel_4_Disciplines.pdf,

met voorzetselgroep


Voorzetsel: bij

( Vergelijk betekenis 1.2.)
  • een auditeur bij de arbeidsrechtbank
  • auditeurs bij arbeidsrechtbanken

Tegen een magistraat uit Verviers, Roger Malmendier, auditeur bij de arbeidsrechtbank, loopt een onderzoek van de BOB in verband met pedofilie, zo is dinsdag in gerechtelijke kringen vernomen.

De Standaard,

Roger Malmendier, auditeur bij de arbeidsrechtbank in Verviers, blijkt niet verdacht te worden van pedofilie.

De Standaard,

De inspektiediensten klagen al jaren vergeefs aan dat de auditeurs bij de arbeidsrechtbanken hun processen-verbaal systematisch seponeren.

De Standaard,

( Vergelijk betekenis 1.3.)
  • de auditeur bij de krijgsraad

De auditeur bij de krijgsraad, die een deel van het onderzoek voerde naar de moord op de tien Belgische blauwhelmen, heeft maandag voor het assisenhof gezegd dat hij geen enkel element over de betrokkenheid van ex-majoor Bernard Ntuyahaga bij de dood van de tien para's heeft gevonden.

http://www.gva.be/Archief/guid/rwandaproces-betrokkenheid-beschuldigde-niet-vastgesteld.aspx?artikel=28d2af2d-414b-49da-a0cd-719e92062aeb,

( Vergelijk betekenis 1.1.)
  • een auditeur bij de Raad van State
  • een auditeur bij Raad

En het advies van de auditeur bij de Raad van State in de zaak-Eurantex bewijst dat zelfs de wijziging van een gewestplan geen garantie meer is voor uitbreiding van een onderneming.

De Standaard,

De Standaard had enkele dagen nadien een gesprek met staatssekretaris voor Ontwikkelingssamenwerking Moreels. Die schrok toen bij de vraag wat hij zou doen als de Raad van State de benoeming zou verbreken. De auditeur bij de Raad had al geadvizeerd dit te doen.

De Standaard,

Die maatregel stootte op heftig protest bij de apothekers, die zich in hun beroepseer aangetast voelden. Ze dienden daarom klacht in bij de Raad van State. De auditeur bij de Raad van State volgde vorige week vrijdag hun argumentatie.

De Standaard,

Voorzetsel: van

( Vergelijk betekenis 1.1.)
  • een auditeur van de Raad van State

Volgens het voorstel van nooddecreet, dat juristen voor 162.500 euro (6,5 miljoen frank) uitwerkten, kan een bouwvergunning worden afgeleverd, ongeacht of het gewijzigde gewestplan Sint-Niklaas-Lokeren geschorst wordt, zoals de auditeur van de Raad van State aanbeveelt.

De Financieel-Economische Tijd,

De auditeur van de Raad van State vindt het Waregemse politiereglement over het algemeen sluitingsuur voor cafés onwettig.

De Standaard,

Zelfs een auditeur van de Raad van State kan zich vergissen.

De Standaard,

Woordfamilie


Als deel van een afleiding


Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


auditeur 1.1

(recht en misdaad; (vooral) in België)

iemand die voor zijn beroep werkt bij het auditoraat, het orgaan dat de Belgische Raad van State bijstaat

Betekenisbetrekking


specialisering
Betrokken betekenissen 1.0 : 1.1

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een auditeur…

is een persoon

  • [Geheel] werkt bij het auditoraat, het adviesorgaan van de Belgische Raad van State
  • [Deskundigheid of vaardigheid] is een jurist
  • [Geslacht] is een man of een vrouw
  • [Activiteit of handeling] verricht activiteiten voor het auditoraat van de Raad van State, in fiscale zaken, strafrechtelijk zaken of civiele zaken; doet onderzoek in gerechtelijke kwesties; maakt verslagen en verleent advies in juridische zaken; bewaakt het algemeen belang of belangen van burgers bij het aanklagen in specifieke rechtszaken
  • [Belanghebbende of begunstigde] treedt op voor het auditoraat van de Raad van State, als vervolgende partij uit naam van een land om de wet te handhaven
  • [Oorzaak, reden of aanleiding] oefent zijn functie uit voor zijn beroep

Algemene voorbeelden


Een auditeur is een soort adviseur, die het hoogste administratief rechtscollege een advies geeft over een juridische betwisting.

De Standaard,

Het Arbitragehof heeft geen parket, maar enkel jonge referendarissen, de Raad van State heeft enkel een "auditoraat", waarin men via een examen wordt benoemd en niet opklimt in een carrière, en de auditeur heeft er structureel veel minder invloed.

De Standaard,

B. slaagde voor het examen van auditeur (een soort adviseur) bij de Raad van State in 1982 en werd enkele jaren later benoemd tot staatsraad (rechter).

De Standaard,

De herziening van het gewestplan om de uitbreiding van één bedrijf mogelijk te maken, kan door zijn individueel karakter niet worden beschouwd als een maatregel van aanleg. Dat zegt auditeur Geert Debersaques van de Raad van State in zijn advies over de zaak-Eurantex in Oudenaarde.

De Standaard,

De minister schikte zich inmiddels al naar de zienswijze van de auditeur, hoewel er nog een definitieve uitspraak in het geschil voor de Raad moet volgen.

De Standaard,

De auditeur wijst op een procedurefout, op grond waarvan de Raad van State het besluit al in april 1996 schorste.

De Standaard,

Combinatiemogelijkheden


als subject bij een werkwoord


  • advies uitbrengen
  • advies verlenen
  • adviseren

De auditeur bij de Raad van State heeft vrijdag een negatief advies uitgebracht over het verzoek van de Spaanse Bask Enrique Pagoaga om niet te worden uitgewezen.

De Standaard,

Naast de Raad van State mogen afwisselend de Kamer en de Senaat een lijst met voordrachten opstellen [...]. Een auditeur verleent de Raad een advies, dat vaak wordt gevolgd.

De Standaard,

De auditeur van de Raad van State adviseert de wijziging van het Termunckveld-gewestplan in Leuven te vernietigen.

De Standaard,

Het heeft geen zin de vier betrokken ministers nogmaals te vragen toelating te geven om van start te gaan met het Fenix-project. Dat adviseert de auditeur bij de Raad van State aan het hoogste administratief rechtscollege.

De Standaard,

  • menen

Het verdrag waarop de minister zich steunt, is niet van toepassing, meent de auditeur. De advokaten van de Basken zien hierin de bevestiging dat de Basken worden verdacht van politieke misdrijven. In dit geval is uitlevering uitgesloten. Het is gebruikelijk dat de Raad van State de zienswijze van de auditeur volgt.

De Standaard,

Omdat het vreselijk lang duurde voor het besluit gepubliceerd werd, meent de auditeur dat de inroeping van de hoogdringendheid ongerechtvaardigd was. Zij vindt dit een voldoende reden is om het besluit te vernietigen. De Raad van State volgt vaak, maar niet altijd, de adviezen van zijn auditeurs.

De Standaard,

De huidige minister van Justitie, Stefaan De Clerck (CVP), probeerde dan maar eentaligen te benoemen, bij gebrek aan kandidaten die voor het Nederlandstalig en Franstalig examen geslaagd zijn. Maar dat mag niet, volgens een auditeur van de Raad van State. De minister en de kandidaat-rechters moet de taalwet toepassen, ook al is de nood hoog, meent de auditeur.

De Standaard,

De auditeur meent dat de goedgekeurde bestemmingswijziging zonder twijfel een bezwarende en hinderlijke weerslag heeft op de privacy van de omwonenden en op de leefbaarheid van het landelijk woonklimaat van de onmiddellijke omgeving.

De Standaard,

  • schorsing vragen
  • vragen te schorsen
  • schorsing vorderen
  • vernietiging vragen
  • vragen te vernietigen

De auditeur bij de Raad van State vroeg gisteren het uitleveringsbevel van de minister van Justitie, Stefaan De Clerck, tegen het Baskische echtpaar te schorsen.

De Standaard,

Auditeur vraagt schorsing bouwaanvragen Eurantex. In de zaak van de betwiste bouwwerken van tapijtengigant Eurantex in Oudenaarde, vordert de auditeur bij de Raad van State de schorsing van de bouwvergunningen voor een waterzuiveringsinstallatie en een magazijn.

De Standaard,

De auditeur bij de Raad van State vraagt de vernietiging van het koninklijk besluit (kb) over de oprichting van Plaatselijke Werkgelegenheidsagentschappen (PWA's).

De Standaard,

In zijn verslag aan de Raad van State vraagt de auditeur van de Raad de NMBS-weigering om de Onafhankelijke Vakbond voor Spoorwegpersoneel (OVS) te erkennen, te vernietigen.

De Standaard,

Auditeur vraagt schorsing Waals bussencontract. De auditeur van de Raad van State heeft zich vrijdag uitgesproken voor een schorsing van een bestelling van 320 bussen van de Waalse openbare busmaatschappij SRWT bij Van Hool en het Nederlandse Berkhof.

De Standaard,

in voorzetselgroep


  • het advies van de auditeur
  • de adviezen van zijn auditeurs

De beslissing tot schorsing kwam na het advies van de auditeur niet onverwacht, maar schept toch een pijnlijke situatie voor de minister van Justitie.

De Standaard,

De Raad van State volgde het advies van de auditeur.

De Standaard,

De Raad van State volgt vaak, maar niet altijd, de adviezen van zijn auditeurs.

De Standaard,

Het advies van de auditeur van de Raad van State over het besluit waarmee de regering in 1994 een solidariteitsbijdrage instelde voor de gemiddelde en hoge pensioenen, is "vernietigend".

De Standaard,

  • het verslag van de auditeur

Deze keer was Brussel het strijdtoneel, meer bepaald de Raad van State. Deze ontving van de NV Mobistar een verzoek tot vernietiging van het belastingreglement van Leuven met betrekking tot gsm-infrastructuren. Het arrest is wel nog niet uitgesproken, maar een gunstige wind deed het verslag van de auditeur reeds op ons bureau belanden.

http://www.avcb-vsgb.be/documents/documents/fiscalite/belastingen-gsm-infrastructuur.pdf,

  • volgens de auditeur

De auditeur bij de Raad van State heeft vrijdag een negatief advies uitgebracht over het verzoek van de Spaanse Bask Enrique Pagoaga om niet te worden uitgewezen [...]. Volgens de auditeur is het verzoek niet ontvankelijk omdat tegen de beslissing een opschortend beroep loopt bij de administratie van het vreemdelingenverkeer zelf.

De Standaard,

De auditeur bij de raad van state had immers een voor hen gunstig advies uitgebracht. Volgens de auditeur is de schorsing onvoldoende gemotiveerd.

De Standaard,

De huidige minister van Justitie, Stefaan De Clerck (CVP), probeerde dan maar eentaligen te benoemen, bij gebrek aan kandidaten die voor het Nederlandstalig en Franstalig examen geslaagd zijn. Maar dat mag niet, volgens een auditeur van de Raad van State.

De Standaard,

met telwoord ervoor


  • de eerste auditeur

Tegen de uiteindelijke benoemingen kunnen afgewezen kandidaten een beroep instellen... bij de Raad van State [...]. Dat gebeurde tot nu al twee keer, met een eerste auditeur en een adjunct-auditeur-generaal.

De Standaard,

Volgens de rechtbank, het hof van beroep en de eerste auditeur bij de Raad van State is dit niet het geval. Volgens de Raad van State is dat wel zo.

De Standaard,

Het CVP-hoofdkwartier, gaf tot gisterochtend [...] de voorkeur aan kandidaat Jan Smets (38), een referendaris bij het Arbitragehof. Maar de CVP-magistraten in de Raad verkiezen Johan Bovin (45), een eerste auditeur bij de Raad.

De Standaard,

met eigennaam


De advokaten van Luis Moreno en Rakel Garcia spanden onmiddellijk een kort geding aan bij de Raad van State. Auditeur De Coene advizeerde dinsdag de uitlevering op te schorten.

De Standaard,

De herziening van het gewestplan om de uitbreiding van één bedrijf mogelijk te maken, kan door zijn individueel karakter niet worden beschouwd als een maatregel van aanleg. Dat zegt auditeur Geert Debersaques van de Raad van State in zijn advies over de zaak-Eurantex in Oudenaarde.

De Standaard,

In het aprilnummer van het Rechtskundig Weekblad trekt auditeur Stevens van de Raad van State, een Nederlandstalige, van leer tegen de arresten van zijn Franstalige collega's over overheidsbestellingen.

De Standaard,

In de behandeling ten gronde bij de Raad van State stelde auditeur Nihoul op 23 augustus 1995 de vernietiging van de beslissing van de SRWT voor, en in het advies van advocaat-generaal Lenz bij het Europees Hof van Justitie (12 september 1995) werd eveneens de vernietiging voorgesteld.

De Standaard,

Woordfamilie


Als deel van een afleiding


Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


auditeur 1.2

(recht en misdaad; (vooral) in België)

iemand die voor zijn beroep bij het auditoraat van een arbeidsrechtbank werkt; lid van een arbeidsauditoraat

Betekenisbetrekking


specialisering
Betrokken betekenissen 1.0 : 1.2

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een auditeur…

is een persoon

  • [Geheel] werkt bij het auditoraat van een arbeidsrechtbank
  • [Functie] heeft de functie van openbare aanklager
  • [Plaats] werkt in België
  • [Rang of hiërarchische positie] heeft een procureur-generaal boven zich als verantwoordelijke
  • [Deskundigheid of vaardigheid] is een jurist
  • [Geslacht] is een man of een vrouw
  • [Activiteit of handeling] verricht activiteiten voor een arbeidsauditoraat; doet onderzoek in arbeidsgerechtelijke kwesties; maakt verslagen en verleent advies; bewaakt het algemeen belang of belangen van burgers bij het aanklagen in specifieke rechtszaken rondom arbeidsrecht
  • [Belanghebbende of begunstigde] treedt op voor een auditoraat bij een arbeidsrechtbank, als vervolgende partij uit naam van een land om de wet te handhaven
  • [Oorzaak, reden of aanleiding] oefent zijn functie uit voor zijn beroep

Algemene voorbeelden


Het openbaar ministerie verbonden aan de arbeidsrechtbanken/arbeidshoven. Deze noemt men auditoraten. Het arbeidsauditoraat bij de arbeidsrechtbank staat o.l.v. een auditeur bijgestaan door substituten. Het auditoraat-generaal bij het arbeidshof heeft geen auditeur-generaal, maar staat o.l.v. de procureur-generaal bij het hof van beroep.

http://www.advocaat.be/publiek/vereniging/v0001.htm

De arbeidsauditeurs hebben 43 procent van de processen-verbaal uit 1993 geseponeerd. De redenen daarvoor zijn divers. De auditeurs vinden de pv's vaak "van slechte kwaliteit".

De Standaard,

De arbeidsauditeur maakt in zijn verslag tegenover voorzitter Fabry melding van de druk die hij te verwerken kreeg vanwege zijn hiërarchie opdat de betrokkenen niet zouden worden gedagvaard in het kader van dit dossier. Hij is van oordeel dat de feiten vaststaan en vroeg de rechtbank het opleggen van minimale boetes (1.000 frank per dag dat de inspectie werd belemmerd en een boete per bediende die het wettelijk aantal uren heeft overschreden). De auditeur verzette zich tegen elke vorm van opschorting.

De Standaard,

Volgens Christian Deneve, directeur-generaal van het ministerie van Arbeid, zijn de seponeringen vooral te wijten aan de hoge straffen voor de rechtbank. "Auditeurs hebben geen bewegingsruimte meer. Zelfs voor kleine inbreuken moeten ze meteen een straf van minstens 150.000 frank opleggen. Dus verkiezen ze vaak te seponeren."

De Standaard,

In de fruitteelt was er zwartwerk bij 43 procent van de 251 werkgevers [...]. Zowat negen procent werkt nog met illegalen. In 1994 was dat 11 procent. Het preventieve effekt van de kontroles gaat deels de mist in door een onvoldoende strenge bestraffing, vinden de inspekteurs. "De auditeurs seponeren vaak dossiers. Als er al geldboetes worden opgelegd, is maar een miniem gedeelte effektief te betalen."

De Standaard,

Woordfamilie


Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


auditeur 1.3

(recht en misdaad; (vooral) in België)

iemand die voor zijn beroep de openbare aanklager bij een Belgische militaire rechtbank is; krijgsauditeur-generaal

Betekenisbetrekking


specialisering
Betrokken betekenissen 1.0 : 1.3

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een auditeur…

is een persoon

      Algemene voorbeelden


      Vier maanden gevangenis vroeg de auditeur voor militairen die zich bezondigden aan afstraffingen als het simuleren van een terechtstelling, kinderen ophangen boven een rivier, kinderen in het water gooien of het gooien van water in het gezicht van gebonden kinderen.

      De Standaard,

      In het verslag van de auditeur op het proces van Irma Laplasse in 1945 staat echter ook dat dit om 11.30 uur gebeurde.

      De Standaard,

      Combinatiemogelijkheden


      als subject bij een werkwoord


      • straf eisen
      • straf vragen
      • vrijspraak vorderen

      De aanklager keurde in scherpe bewoordingen de handelwijze van de 35-jarige kapitein Jean-Marc Destrait af. Hij zou verantwoordelijk zijn voor de dood van een Somaliër die door leden van een vijandige clan werd gedood. De krijgsauditeur stelde dat door zijn lakse houding met hem vijftien ondergeschikten terecht staan. De auditeur eiste vier maanden gevangenisstraf.

      De Standaard,

      De auditeur vroeg één en twee maanden evenals een boete tegen die andere militairen.

      De Standaard,

      De uitspraak van het Militair Gerechtshof in de zaak-Irma Laplasse zou hoe dan ook voor opschudding zorgen, dat stond op vooraf vast. Dat er - toch wel verrassend nadat de auditeur de vrijspraak had gevorderd - een zware veroordeling volgde, zorgde bij vriend en vijand voor grote interesse voor de motivering van het arrest.

      De Standaard,

      met voorzetselgroep


      Voorzetsel: bij

      • de auditeur bij het NATO Defence College

      Op 1 september volgt hij kapitein-ter-zee SBH Jacques Rosiers op, die aangesteld werd als auditeur bij het "Nato Defence College" in Rome.

      De Standaard,

      Woordfamilie


      Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


      Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


      auditeur 2.0

      (politiek en bestuur; business, economie en financiën; (vooral) in België)

      iemand die voor zijn beroep als hoge ambtenaar bij een Belgische financiële overheidsinstelling werkt

      Semagram (extra betekenisinformatie)


      Een auditeur…

      is een persoon

      • [Organisatie of instelling] werkt bij overheidsinstellingen of overheidsgelieerde instellingen als het Rekenhof of het CVB (Commissie voor het Bank- en Financiewezen) of is verbonden aan het ministerie van Financiën
      • [Plaats] werkt in België
      • [Rang of hiërarchische positie] heeft een tamelijk hoge functie, maar heeft wel een leidinggevende boven zich
      • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is een ambtenaar
      • [Geslacht] is een man of een vrouw
      • [Oorzaak, reden of aanleiding] oefent zijn functie uit voor zijn beroep

      Algemene voorbeelden


      Als prille dertiger bekleedde Leterme, die auditeur was bij het Rekenhof, enkele maanden de functie van nationaal-secretaris van de toenmalige CVP. Hij ruilde die job voor de post van administrateur bij het Europees parlement.

      De Standaard,

      Een van de ambtenaren is auditeur M. D. die zich op het hoofdbestuur van Financiën met vennootschappen bezighoudt.

      De Standaard,

      Luc C., tot voor kort adjunct-directeur-generaal van de Bijzondere Belastinginspectie (BBI), krijgt vanaf 1 mei een andere functie. C. wordt in rang verlaagd als gevolg van zijn onduidelijke financiële situatie [...]. C. wordt vanaf 1 mei eerste auditeur bij de Administratie der Directe Belastingen. Dat is een terugzetting met twee rangen.

      http://www.tijd.be/algemeen/algemeen/BBI_topman_Coppens_vanaf_mei_in_nieuwe_functie.5198694-534.art,

      Combinatiemogelijkheden


      met voorzetselgroep


      Voorzetsel: bij

      • een auditeur bij de administratie der directe belastingen
      • een auditeur bij de directe belastingen

      De gewezen adjunct-directeur-generaal van de Bijzondere Belastinginspectie (BBI), Luc C., wordt vanaf 1 mei eerste auditeur bij de administratie der directe belastingen.

      De Standaard,

      "Gemiddeld wordt ongeveer 90 procent van de inzet terugbetaald", zegt Jean-Pierre Wijns, auditeur bij de directe belastingen.

      De Standaard,

      Voorzetsel: van

      • auditeurs van de CBF

      Enkele gedetacheerde auditeurs van de CBF blijven in Aalst het illegale circuit uitvlooien.

      De Standaard,

      Woordfamilie


      Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


      Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


      auditeur 3.0

      (business, economie en financiën; (vooral) in België)

      iemand die voor zijn beroep controles uitvoert bij bedrijven op de financiën of de organisatiestructuur; financieel consultant, die een audit leidt

      Semagram (extra betekenisinformatie)


      Een auditeur…

      is een persoon

      • [Uiterlijk] ziet er representatief uit
      • [Organisatie of instelling] werkt vaak bij een accountancykantoor
      • [Deskundigheid of vaardigheid] heeft verstand van het bedrijfsleven, in het bijzonder op het vlak van financiën of organisatiestructuren
      • [Geslacht] is een man of een vrouw
      • [Activiteit of handeling] voert audits uit
      • [Oorzaak, reden of aanleiding] oefent zijn functie uit voor zijn beroep

      Algemene voorbeelden


      'Na de opdracht voor een audit van onze intercommunale hebben we beslist om die auditeur als deskundige mee in te schakelen om de problemen op te lossen', zegt Koen Van Elsen, voorzitter van de Raad van Bestuur van Haviland.

      http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=GS2KJ87D,

      Country managing partner Germain Vantieghem toonde zich tevreden met de groeicijfers [...]. De omzet in de klassieke kernactiviteit, de auditing, is in vier jaar verdubbeld [...]. Wygaerts ziet ook een duidelijke trend van de traditionele auditeur die een attest aflevert voor financiële cijfers naar de assurance-activiteiten. "Wat is de waarde van een bedrijf? De traditionele boekhouding volstaat daarvoor niet. Je moet ook inschatten wat de klanten, het personeel en de bedrijfsleider waard zijn."

      http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=DST24102000_045,

      Combinatiemogelijkheden


      met adjectief ervoor


      • externe auditeurs

      Het onderzoeksbureau ging na of de band via de gelieerde organisaties mag. De wet van 1991 stelt dat een ngo "vrij behoort te zijn van belangenvermenging met financiële, commerciële of industriële ondernemingen". Absurd. De externe auditeurs zeggen dat de belangenvermenging ongeoorloofd is als het gaat om commercieel belang. ACT wil via deze weg geen winst boeken, maar heeft Incofin en Facto nodig om de projecten op de been te krijgen.

      De Standaard,

      Woordfamilie


      Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


      auditeur 3.1

      ((vooral) in België)

      accountancykantoor dat verantwoordelijk is voor een audit; bedrijf dat een audit uitvoert

      Betekenisbetrekking


      metonymie
      Betrokken betekenissen 3.0 : 3.1

      Semagram (extra betekenisinformatie)


      Een auditeur…

      is een bedrijf

          Algemene voorbeelden


          Volgens de Amerikaanse krant Wall Street Journal werden de "gebreken" in de cijfers van Adecco in december ontdekt door de auditeur, Ernst & Young.

          http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=GOJ38FKP,

          Woordfamilie


          Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen