krijgsauditeur


krijgsauditeur 1.0

((vooral) in België)

iemand die voor zijn beroep de openbare aanklager bij een Belgische militaire rechtbank is

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een krijgsauditeur…

is een auditeur; is een persoon

  • [Activiteit of handeling] klaagt militairen aan

    Algemene voorbeelden


    In een betoog van meer dan twee uren gaf de krijgsauditeur een chronologisch overzicht van de gebeurtenissen die tot de dood van de tien para's leidden. Volgens hem had L.M., bevelhebber van de sector Kigali, kunnen weten dat de situatie in Kigali kon omslaan.

    De Standaard,

    Benoemingen van jonge magistraten, in het bijzonder voor de functie van substituut-krijgsauditeur, waren natuurlijk nodig, wilde men de ontzaglijke aantallen dossiers kunnen behandelen. Maar zij werden met die opdrachten pas belast na een grondig onderzoek van hun kandidatuur door de auditeur-generaal en zijn magistraten van het auditoraat-generaal en dan onder de leiding van ervaren krijgsauditeurs gesteld.

    De Standaard,

    Combinatiemogelijkheden


    als subject bij een werkwoord


    • vorderen
    • (straf, gevangenisstraf) vragen

    Het gordijn werd plots weggetrokken, waarna vier mannen haar vasthielden en de vijfde haar betastte. Therapie. Het meisje durfde de namen van de mannen niet noemen omdat ze bang was voor haar loopbaan. Ze deed het uiteindelijk toch op aanraden van een therapeut. Nancy M. verliet later de militaire school. Een psycholoog getuigde dat het meisje nog jaren therapie zou nodig hebben om te herstellen van de emotionele schok. De burgerlijke partij vroeg 500.000 frank voorlopige schadevergoeding op een schade die geschat wordt op vijf miljoen. De krijgsauditeur vorderde één jaar gevangenis. De krijgsraad geloofde de versie van de vrouw.

    De Standaard,

    Kapitein J.M.D. werd medeplichtigheid aan de mishandelingen verweten vanwege zijn lakse houding. Vorige jaar werd hij vrijgesproken. De krijgsauditeur vroeg nu drie maanden gevangenisstraf.

    De Standaard,

    De krijgsauditeur vroeg gisteren straffen tot zes maanden gevangenisstraf tegen zestien militairen die worden beschuldigd van wandaden tegen kinderen in Somalië [...]. De aanklager hechtte weinig geloof aan de getuigenissen die militairen aflegden in het bijzijn van hun oversten.

    De Standaard,

    Kapitein J.M.D. werd verweten dat hij geen hulp verleende toen een lid van de clan van Morgan werd vermoord. De krijgsauditeur verweet de kapitein een lakse houding en vroeg vier maanden gevangenisstraf. De krijgsraad achtte hem echter niet schuldig.

    De Standaard,

    met adjectief ervoor


    • een Belgische krijgsauditeur
    • een Poolse krijgsauditeur

    Vast staat dat het rampvliegtuig kort voor het neerkomen en op lage hoogte een scherpe zwenking heeft uitgevoerd [...]. Een onderzoekscommissie van 23 man, onder wie een Belgische krijgsauditeur, bestudeert nog wat volgde op de aanvaring. Mogelijk heeft de piloot een uitwijkmanoevre uitgevoerd.

    De Standaard,

    Op de dag dat Lech Walesa opgestapt is als president, heeft de Poolse krijgsauditeur gisteren bekendgemaakt dat er onvoldoende bewijsmateriaal is om premier Jozef Oleksy te vervolgen voor spionage.

    De Standaard,

    met voorzetselgroep


    Voorzetsel: van

    • de krijgsauditeur van de Russische strijdkrachten

    De krijgsauditeur van de Russische strijdkrachten hing gisteren aan de alarmbel wegens het groeiend aantal hogere officieren dat betrokken is bij misdaden. Tegen vijftien admiraals en generaals loopt een onderzoek.

    De Standaard,

    met eigennaam


    • krijgsauditeur Mine
    • krijgsauditeur Verelst
    • krijgsauditeur Jean Vossen

    Volgens de aanklager deed M. onvoldoende voor de veiligheid van zijn manschappen [...]. De krijgsauditeur meende daarom dat het fout was de premier naar het radiogebouw te laten begeleiden door Belgische blauwhelmen. M. stelde woensdag dat hij de Belgen wel moest sturen, omdat hij niet kon rekenen op de Bengalese blauwhelmen. Maar volgens krijgsauditeur Mine beschikte hij ook over een pantserdivisie uit Bangladesh, die bij het opperbevel was ingedeeld.

    De Standaard,

    De raadkamer verlengde gisteren de aanhouding van vier Ruandezen die in Brussel vastzitten wegens vermeende betrokkenheid bij de massamoorden in Ruanda, vorig jaar. De verlenging gebeurde op verzoek van krijgsauditeur Verelst.

    De Standaard,

    Op 2 oktober 1944 wordt Irma Laplasse door verzetsman en politiekommissaris Roger Decat aangehouden wegens verklikking. Op 13 oktober neemt krijgsauditeur Jean Vossen uit Brugge het onderzoek over [...]. Hij brengt de zaak Laplasse voor de krijgsraad en vordert de doodstraf.

    De Standaard,

    Woordfamilie


    Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen