automobilist


automobilist 1.0

iemand die een auto bestuurt; bestuurder van een auto; autorijder

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een automobilist…

is een bestuurder; is een persoon

  • [Activiteit of handeling] bestuurt een auto; rijdt in een auto
  • [Legitimiteit] is in het bezit van een geldig rijbewijs

    Algemene voorbeelden


    Een automobilist is vanmorgen licht gewond geraakt toen hij met zijn voertuig voor de trein belandde op de onbewaakte spoorwegovergang in de Allee. De 32-jarige man uit Britsum (Friesland) wilde het spoor oversteken richting Mackaystraat en zag daarbij de stoptrein Zwolle-Leeuwarden over het hoofd. De auto werd aan de linker voorkant gegrepen door de trein en meegesleept.

    Meppeler Courant,

    Een automobilist met drank op is een gevaar op de weg.

    Meppeler Courant,

    Een automobilist die vijf kilometer per week rijdt of vijfhonderd, betaalt dezelfde taks. En een automobilist die zijn brandstof verbruikt in een file heeft aan het tankstation dezelfde accijnzen en BTW betaald dan een andere die tegen 120 per uur raast op een autosnelweg.

    De Morgen,

    Automobilisten die in Oostenrijk rijden, moeten vanaf 1 januari 1997 een vignet achter de autoruit hebben. Het vignet is een jaar geldig en zal voor Oostenrijkers ongeveer 550 schilling (1.460 frank) kosten.

    De Standaard,

    Combinatiemogelijkheden


    als object bij een werkwoord


    • een automobilist bekeuren
    • automobilisten bekeuren

    De politie Brabant Zuid-Oost heeft al een camerawagen in gebruik. Ze bekeurde dankzij de auto 278 automobilisten en 73 automobilisten moesten hun rijbewijs inleveren.

    http://www.112brabant.nl/nieuws/nieuwsitems/bekijk.php?id=51,

    Bij een verkeerscontrole in Meppel werden 6 automobilisten bekeurd omdat ze de gordel niet droegen. Daarnaast werd een automobilist bekeurd voor een technisch gebrek.

    Meppeler Courant,

    met adjectief ervoor


    • de gemiddelde automobilist

    De verbetering van het openbaar vervoer, het gericht oplossen van problemen op het wegennet, afschaffen van motorrijtuigenbelasting, onderzoek naar privacyeffecten en kostenneutraliteit voor de gemiddelde automobilist zijn voor het CDA voorwaarden voordat over nieuwe beprijzing, zoals het invoeren van een kilometerheffing, kan worden gesproken.

    http://www.e-stem.nl/,

    De kop 'Automobilist verslindt steeds meer kilometers' [...] is niet in overeenstemming met de feiten, evenmin als sommige andere gegevens in dit bericht. De gemiddelde automobilist reed in 1986 15.860 km, vorig jaar was dat 16.330 km, een stijging dus met nog geen drie procent in plaats van de twintig procent waar het artikel van spreekt.

    NRC,

    • een dronken automobilist
    • dronken automobilisten

    Een dronken automobilist was zo onverstandig in het Franse Nancy de weg te vragen aan een politieman. Het nuchtere antwoord van de Franse justitie luidde: vier maanden gevangenisstraf. De 57-jarige man was al 28 keer betrapt terwijl hij dronken achter het stuur van zijn wagen zat.

    De Standaard,

    De minister werkt aan de ontwikkeling van een alcoholslot, een apparaatje dat er voor zorgt dat dronken automobilisten hun auto niet kunnen starten.

    De Limburger,

    met voorzetselgroep


    Voorzetsel: in

    • een automobilist (staan) in de file
    • automobilisten (staan) in de file

    Zo is er in Noord-Brabant de 'floating car-data-proef' ingevoerd, waarmee auto's gevolgd worden aan de hand van de mobiele telefoons van de automobilisten. Als de snelheid waarmee het mobieltje zich verplaatst erg laag is, kan worden aangenomen dat de automobilist in de file staat.

    Rotterdams Dagblad,

    Door terugkerend vakantieverkeer is het maandag weer druk [...]. Ook in Duitsland, België, Zwitserland en Oostenrijk worden volle wegen verwacht. Naar verwachting wordt het het drukst in Frankrijk, wanneer miljoenen Fransen op Goede Vrijdag met vakantie gaan. Net als vorig jaar kunnen automobilisten tot 's nachts in de file staan.

    NRC,

    in voorzetselgroep


    • aangereden door een automobilist
    • doodgereden door een automobilist
    • geschept door een automobilist
    • klemgereden door automobilisten

    Een 27-jarige man uit Dieverbrug stond te wachten voor verkeer op de S10, toen zijn auto vanachter werd aangereden door een 32-jarige automobilist uit Wolvega.

    Meppeler Courant,

    Ouders wier kind is doodgereden door een dronken automobilist kunnen jarenlang gekweld worden door de vraag: heeft het kind nog iets gezegd voordat het stierf?

    http://www.human.nl/,

    De jongen reed met een groepje fietsers mee in de richting van Zwartsluis. Hij stak volgens de politiewoordvoerder de weg over zonder goed uit te kijken. Het slachtoffer werd vervolgens geschept door een 21-jarige automobilist uit Hardenberg die op dat moment uit de richting van Vollenhove kwam aanrijden.

    Meppeler Courant,

    En hoewel veel wordt geklaagd over de verkeersafwikkeling in de Paleisstraat, waar fietsers worden klemgereden door automobilisten, ziet men geen aanleiding de situatie daar te verbeteren.

    Het Parool,

    met onbepaald voornaamwoord


    • iedere automobilist
    • alle automobilisten
    • sommige automobilisten
    • veel automobilisten

    Iedere automobilist die in de spits rijdt, verliest niet alleen zelf tijd als gevolg van files, maar is er ook mede veroorzaker van dat alle andere weggebruikers tijd verliezen.

    http://www.nrc.nl/W2/Lab/Rekeningrijden/000609-a.html,

    Indien alle automobilisten in Nederland met de geadviseerde bandenspanning zouden rijden, dan zou dat de jaarlijkse CO2-uitstoot met 263 kiloton verminderen.

    Reformatorisch Dagblad,

    Ik stond van 's morgens zes tot 's middags drie uur te wachten, ik probeerde te liften, maar alle automobilisten reden me glad voorbij.

    De verpletterende werkelijkheid en andere verhalen, J.M.A. Biesheuvel,

    Wegomleidingen zijn verrassend en maken sommige automobilisten onzeker. Een autobestuurder reed in de nacht van zaterdag op zondag ter hoogte van de Oude Vaart in zuidelijke richting rechtdoor en vernielde een aantal wegmarkeringen.

    Meppeler Courant,

    De eerste sneeuwvlokken herinneren veel automobilisten aan winterbanden. Om wachttijden en leveringsproblemen te vermijden, is het aan te bevelen, zich vroegtijdig op die bandenwissel in te stellen.

    http://www.conti.nl/themes/technische_informatie/informatie.html,

    In het deel van de Rijkevorselseweg aan Den Hout liggen twee verkeersdrempels en geldt een snelheidsbeperking van zestig kilometer per uur. Daarna ligt de weg er vlak en kaarsrecht bij, wat veel automobilisten uitnodigt om harder dan de toegelaten negentig kilometer per uur te rijden.

    Gazet van Antwerpen,

    met ander, nevengeschikt substantief


    • automobilisten en bromfietsers
    • motorrijders en automobilisten
    • voetgangers, fietsers en automobilisten

    Automobilisten en bromfietsers die het in Maastricht niet zo nauw nemen met de verkeersregels lopen sinds een aantal dagen een veel grotere kans gepakt te worden.

    De Limburger,

    In de folder Samenspel in de file staat hoe motorrijders en automobilisten zich moeten gedragen in een file.

    ANP,

    Voetgangers, fietsers en automobilisten hebben recht op hun plaats in het verkeer.

    http://www.oliviercuvelier.be/programma.pdf

    Vaste verbindingen


    Woordfamilie


    Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    Overige woordfamilieleden