avonturier


avonturier 1.0

iemand die op avontuur trekt naar verre streken of onbekende gebieden om er zijn geluk te zoeken en fortuin te maken; ontdekkingsreiziger

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een avonturier…

is een persoon

  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is avontuurlijk aangelegd; is niet snel bang in hachelijke situaties
  • [Activiteit of handeling] gaat op avontuur; trekt naar verre streken of onbekende gebieden om er het geluk te zoeken
  • [Wijze] neemt weinig of geen bezittingen mee en reist vaak op goed geluk, zonder al te veel planning vooraf

    Algemene voorbeelden


    Toen Columbus er kwam dacht hij de achterkant van Indië te hebben bereikt. Daarna verscheen, in het begin van de zeventiende eeuw, Sir Walter Raleigh, die als een waanzinnige op zoek ging naar het goud van Eldorado. Vervolgens arriveerde in het begin van de vorige eeuw Francisco Miranda, een Venezolaanse avonturier die het hele continent van de Spanjaarden wilde bevrijden met een enkel schip en een paar huurlingen.

    NRC,

    Aan het eind van de achttiende eeuw heeft al een voorlopige kolonisatie plaatsgehad van Indian Key, deel van de groep 'violette eilanden', zo genoemd door de Spanjaarden omdat ze er een enorme concentratie aantreffen van zeeslangen van die kleur [...]. Beetje bij beetje verandert de balans, maar in eerste instantie neemt de bevolking alleen maar af. Toch komen uiteindelijk steeds meer avonturiers naar de Keys. Ze zetten plantages op van groene citroenen, tamarindes en hardhout.

    http://www.amerika.nl/reizen/html/staten/deepsouth/florida/keys.htm

    Bij Disney ontkent men niet dat de show een beetje dient om de Europeanen vertrouwd te maken met het Pocahontas-personage. In de Verenigde Staten weet iedereen dat zij een Indiaanse was die leefde in het begin van de zeventiende eeuw. Haar vader wilde haar uithuwelijken aan de moedige Kocoum, maar zij werd verliefd op de Engelsman John Smith, een avonturier die meevoer met de Susan Constant om in de Nieuwe Wereld fortuin te zoeken en te maken.

    De Standaard,

    Meer dan honderd jaar zijn voorbij sinds Robert Louis Stevenson zijn hoofdfiguur Long John Silver en zijn krijsende papegaai kreëerde, maar nog steeds heeft men de schattenjacht niet opgegeven. Zeker niet in Florida, thuisbasis van Schatteneiland. Nog steeds zoeken avonturiers er naar schatten in lang geleden gezonken scheepswrakken.

    De Standaard,

    Strauss zag in dat die goudzoekers best wat sterke werkkledij konden gebruiken en begon broeken te maken van zijn tentdoek. Na lang zoeken vond hij zeven jaar later het materiaal dat hij echt nodig had voor zijn supersterke broek: een indigo blauw katoenen stof uit het Franse Nîmes. Vandaar komt ook de naam 'denim' (de Nîmes).

    De Standaard,

    John Ratcliffe leidt een expeditie naar de Nieuwe Wereld, waar hij samen met zijn stoere avonturiers fortuin wil maken en vooral naar goud zoeken.

    De Standaard,

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding


    Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    avonturier 2.0

    iemand die uit liefhebberij avontuurlijke tochten of reizen maakt

    Betekenisbetrekking


    generalisering
    Betrokken betekenissen 1.0 : 2.0

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Een avonturier…

    is een persoon

    • [Activiteit of handeling] onderneemt een avontuurlijke of gevaarlijke tocht of reis; onderneemt een tocht of reis met weinig tot geen reiscomfort
    • [Motief] probeert soms de grenzen van het menselijke kunnen op te zoeken

      Algemene voorbeelden


      Het is duidelijk: de Aquada van de firma Gibbs Technologies maakt moderne verworvenheden als de Kanaaltunnel en de HSS Stena Line overbodig. De Britse avonturier Sir Richard Branson bewees dat het kan, door twee weken geleden in één uur, veertig minuten en zes seconden vanaf Dover het Kanaal over te steken.

      http://www.ad.nl/artikelen/ConsumentenGeld/1088745496145.html,

      Het team van de Amerikaan Steve Fossett rolt de luchtballon op, waarmee de avonturier als eerste in zijn eentje de wereld wilde rondvaren [...]. Nog voor de start strandde de recordpoging, toen tijdens het opblazen een windvlaag de ballon omver woei, waardoor twee ankerlijnen knapten en de ballon op twee plaatsen scheurde.

      De Telegraaf,

      Een Franse avonturier die probeert de Atlantische Oceaan zwemmend te overbruggen, heeft nog slechts een paar dagen nodig om zijn doel te bereiken.

      NRC,

      Ik zoek nog twee avonturiers om met onze gemengde, sportieve groep een huttentocht te maken, voornamelijk over zwarte paden, met twee plaatselijke gidsen, in de Hoge Tatra.

      De Standaard,

      Woordfamilie


      Als deel van een afleiding


      avonturier 3.0

      iemand die ergens zijn geluk beproeft en op allerlei manieren, ook ongeoorloofde, en met risicovolle ondernemingen fortuin wil maken; fortuinzoeker; gelukzoeker

      Betekenisbetrekking


      metafoor
      Betrokken betekenissen 1.0 : 3.0

      Semagram (extra betekenisinformatie)


      Een avonturier…

      is een persoon

      • [Activiteit of handeling] stort zich in risicovolle ondernemingen
      • [Wijze] probeert op al dan niet geoorloofde wijze aan de kost te komen; houdt zich niet altijd aan de regels
      • [Motief] wil snel fortuin maken

        Algemene voorbeelden


        Hij verpachtte z'n boerderij in Jubbega en begon hier zo maar een restaurantje. 'Een avonturier, ja, dat is 'ie wel'. Toen het pand in '69 door vuur werd verwoest [...] besloot vader Koen - ondanks het feit dat hij niet verzekerd was - het bedrijf toch voort te zetten. Hij verkocht z'n boerderij, kocht van het geld materialen en ging welgemoed aan de slag.

        Meppeler Courant,

        Een Byzantijns hof waar hovelingen in de achterkamers konkelen over de samenstelling van een nieuwe regering. Vanzelfsprekend met Jan Peter Balkenende als de kampioen van het vrome volk in de rol van koning, maar met de vooralsnog onbeantwoorde vraag wie hem terzijde mogen staan: de avonturiers van de LPF, de sterk teruggekeerde gildenbroeders en hun gezellen van de PvdA, of de volksgerichte, maar elitaire regenten van de VVD?

        Trouw,

        In dat jaar beloofde John Law, een Schotse financiële avonturier, in Parijs de oplossing te hebben voor de schulden die de zonnekoning Lodewijk XIV in Frankrijk had nagelaten. "Ik kan goud uit papier maken", beloofde Law. Het was de eerste poging tot monetaire financiering.

        NRC,

        Woordfamilie


        Als deel van een afleiding