ballenjongen


ballenjongen 1.0

jongen die bij balsporten, vooral bij tennis en bij voetbal, de uit het spel geraakte bal of ballen zo snel mogelijk opraapt en opruimt of weer terug in het spel brengt; jongen die ballen opruimt; jongen die ballen opraapt

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een ballenjongen…

is een jongen; is een persoon

  • [Functie] raapt bij balsporten, vooral bij tennis en bij voetbal, de uit het spel geraakte bal of ballen op en ruimt die op of brengt die weer in het spel

    Hoofdsemagram: jongen


    Algemene voorbeelden


    Deze schorsing krijgt hij omdat hij een ballenjongen heeft geslagen, meldt Novum. De 27-jarige Ivoriaan gaf de jongen twee weken geleden een flinke tik in het gezicht. Sion verloor toen met 1-0 van Lausanne. De speler had nogal haast. Hij vond dat de ballenjongen de ballen niet snel genoeg had ingeleverd tijdens de wedstrijd. Hij was zijn frustraties na afloop van het duel duidelijk niet de baas.

    http://www.goal.com/nl/news/1070/overig-europa/2012/05/15/3105267/speler-sion-geschorst-na-slaan-ballenjongen,

    De middenvelder is dan ook een echte Romanista, die als kleine jongen op de tribune zat van Stadio Olimpico als hij niet toevallig als ballenjongen moest fungeren bij een thuiswedstrijd.

    http://users.pandora.be/fomas/Francesco%20Totti.htm

    Onder de vaste hindernissen van een tennisbaan worden niet alleen begrepen het net, de netpalen, de enkelspelpaaltjes, het netkoord of de netkabel, de netband en de nettrekband, maar ook rasterwerken of netten achter of naast het speelveld, tribunes, vaste of verplaatsbare zitplaatsen en stoelen om het speelveld en de personen, die daarop hebben plaatsgenomen; voorts alle andere vaste voorwerpen, die zich rondom of boven het speelveld bevinden, de scheidsrechter, de netrechter, de voetfoutrechter, de lijnrechters en de ballenjongens, wanneer zij op hun plaats zijn.

    http://www.vtv.be/reglementen/pdf/02REG_p16_tennisspelregels.PDF

    Petr Korda, een 25-jarige Tsjech met het lichaam van een stripfiguur en de uitstraling van een ballenjongen, verraste dit weekeinde in de grand-slamcup in München met overwinningen op Pete Sampras en Michael Stich, de nummers één en twee van de wereld.

    NRC,