basisindustrie


basisindustrie 1.0

geheel van economische activiteiten waarbij grootschalig en machinaal grondstoffen een eerste bewerking ondergaan tot halffabricaten; deelgebied in de industrie met als activiteit de vervaardiging van halffabricaten; industrie die halffabricaten produceert

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een basisindustrie…

is een industrie; is een geheel van activiteiten

  • [Product of vrucht] produceert halffabricaten

    Algemene voorbeelden


    Op een aantal vlakken hebben de toetredingslanden vaak een grotere milieuschade geleden dan de huidige lidstaten, met name in de basisindustrie en de grondstoffenexploitatie.

    http://www.minaraad.be/2001/2001-17.pdf,

    De chemische technologie maakt je wegwijs in een aantal basisindustrieën. Je leert ook automatisch meten en regelen van processen. Inzicht in wiskunde en fysica zijn belangrijk.

    http://www.getqsupport.be/content/TaalEnWetenschappen/Chemie.htm

    basisindustrie 1.1

    geheel van bedrijven die werkzaam zijn in de basisindustrie, beschouwd in hun totaliteit als bedrijfstak of in een ander verband, bv. in hun gemeenschappelijke geografische ligging, in een bepaald marktsegment e.d.; geheel van bedrijven die halffabricaten produceren

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Een basisindustrie…

    is een industrie; is een geheel van bedrijven

        Algemene voorbeelden


        Tot de secundaire sector behoren de industriële bedrijven. In welke drie groepen kunnen we de secundaire sector verdelen? De secundaire sector kan worden verdeeld in de basisindustrie, de industrie voor halffabricaten en de industrie voor eindproducten. Wat behoort tot de basisindustrie? In de basisindustrie worden producten vanuit de primaire sector omgevormd tot halffabricaten.

        http://zakelijk.infoyo.nl/zakelijk/18613-handel-producten-en-scannen.html,

        Tot de basisindustrie behoren fabrieken waar de grondstoffen een eerste bewerking ondergaan. De basisindustrie, ook wel de zware industrie genoemd, brengt producten voort die slechts halfafgewerkt zijn en daarom halffabrikaten worden genoemd. Ze dienen als grondstof voor de bedrijven die ze verder verwerken. De zware ijzer- en staalindustrie is een basisindustrie: ze bewerkt het ijzererts tot ruwijzer en tot staal in hoogovens en staalfabrieken. Uit ruwijzer en staal fabriceren gieterijen, pletterijen en walserijen, balken, staven, platen. De aluminium-, zink-, lood-, en koperfabrieken behoren tot de basisindustrie. Ze bewerken de ertsen tot non-ferrometalen (niet-ijzermetalen) en behoren ook tot de metaalindustrie. Glasfabrieken, scheikundige of chemische bedrijven en sommige textielfabrieken behoren ook tot de zware industrie.

        http://users.skynet.be/jeanpierre.schreurs/aardrijkskunde/industrie3.html,

        Tot een bedrijfskolom behoren grondstofproducenten en/of agrarische bedrijven, verwerkende en basisindustrieën en de bedrijfstakken die handelsfuncties uitoefenen.

        http://www.selexyz.nl/data/boekpreviews/9789001797119.pdf,

        Mocht de conjunctuur inderdaad aantrekken, dan profiteren basisindustrieën zoals chemie, papier en staal daarvan als eerste.

        NRC,

        Combinatiemogelijkheden


        met adjectief ervoor


        • ferro basisindustrie
        • non-ferro basisindustrie
        • petrochemische basisindustrie

        De ferro en non-ferro basisindustrie produceert enerzijds ruw metaal onder de vorm van ingots en metaalplakken en anderzijds metallische halffabricaten zoals draad, staven, buizen, profielen en andere smeed- en geëxtrudeerde vormen. De metaalbewerkende bedrijven staan in voor de secundaire verwerking van deze input tot afgewerkte metaal- en elektrotechnische producten.

        http://www.scribd.com/doc/63315985/Examen-vanaf-h4

        Sinds de jaren '50 hebben de petrochemische basisindustrieën zich in het Antwerpse havengebied gevestigd, vlakbij de raffinaderijen en de haveninstallaties, die de poort naar de export zijn.

        http://www.fedichem.be/NL/IND/1indnl.htm