bataat


bataat 1.0

(eten, drinken en genotmiddelen)

knolgewas uit de windefamilie dat kleurrijke kelk- of trompetvormige bloemen heeft en waarvan de wortelknol als groente gegeten wordt; zoete aardappel

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een bataat…

is een plant

  • [Afmeting] wordt gemiddeld tussen 1,5 en 5 m lang
  • [Uiterlijk] heeft witte, gele, oranje, roodachtige, (fuchsia)roze, paarse of violette klok- of trompetvormige bloemen, lange, wortelende stengels en vormt in de grond knolachtige wortels, die geschikt zijn voor consumptie

    Wetenschappelijke naam: Ipomoea batatas

    Rijk Plantae; Planten
    Stam Embryophyta; Landplanten
    Klasse Spermatopsida; Zaadplanten
    Orde Solanales
    Familie Convolvulaceae
    Geslacht Ipomoe
    Soort Ipomoea batatas

    Algemene voorbeelden


    De zoete aardappel of bataat (Ipomoea batatas) is een overblijvende, kruidachtige plant met lange, kruipende stengels. Ze bloeit met purperkleurige tot lichtrode klok of trompetvormige bloemen en vormt in de grond knolachtige verdikte wortels, die niet alleen in vorm, maar ook in kleur sterk verschillen: er zijn witte, lichtgele, oranje, violette en rode knollen. Alle zijn rijk aan zetmeel en suiker en geschikt voor de consumptie.

    http://www.hollandsepot.dordt.nl/producten/producten.htm

    Omdat de bataat een tropische plant is, bestaat er niet echt een seizoen voor. Men plant stukken stengel in opgehoogde lichte aarde (net zoals de aardappel) en vier maanden later oogst men de knollen.

    http://www.brusselnieuws.be/eten-drinken/culinair-ontdekt-bataat,

    bataat 2.0

    afbeelding

    Bron: Llez
    ( CC BY-SA 3.0 )

    (eten, drinken en genotmiddelen)

    eetbare, langwerpige knol van het gelijknamige gewas die een enigszins zoete en kruidige smaak heeft en o.a. gekookt wordt verwerkt als bijgerecht in onder meer de Antilliaanse keuken; zoete aardappel

    Betekenisbetrekking


    metonymie
    Specifiek 1.0 : 2.0

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Een bataat…

    is een knolgewas; is voedsel

    • [Kleur] heeft een witte, geelachtige, oranje, roodachtige, roze of paarse kleur schil
    • [Smaak] heeft een enigszins zoete en kruidige smaak
    • [Uiterlijk] ziet eruit als een langgerekte aardappel met een dunne, wortelachtige punt
    • [Vorm] is langwerpig
    • [Structuur] heeft een melige textuur
    • [Functie] dient om te eten
    • [Bereiding] kan op verschillende manieren worden bereid
    • [Plaats] wordt veel gebruikt in de Antilliaanse en Aziatische keuken
    • [Gebruikswijze] wordt bijvoorbeeld geschild en gekookt of gebakken en geserveerd als bijgerecht

    Algemene voorbeelden


    Bataten kunt u ongeveer hetzelfde behandelen als aardappelen: bakken, koken, pureren of braden. Gebruik ze liever niet in hartige schotels of met room. Daarvoor zijn ze zowel te zoet als te pikant. Gebakken met een uitje, prei of i.d. komen ze echt tot hun recht.

    http://home2.pi.be/eb349940/product1/algemeen/zaardappelalg.html

    Op Thanksgiving staat in bijna elk Amerikaans gezin ham of kalkoen op het menu met geglaceerde zoete aardappelen. De keuken van Jamaica en heel West-Indië is ondenkbaar zonder de bataat, gewoon gebakken, of verwerkt tot pudding, samen met kokos, lemoen en kaneel. Bataten schijnen hier nog eerder geïntroduceerd te zijn dan gewone aardappelen.

    http://home2.pi.be/eb349940/product1/algemeen/zaardappelalg.html

    De zoete aardappel of bataat is een van die groenten die je bij blijven als je ze ooit gegeten hebt. De smaak is zoet, dat zegt de naam al, maar ook ietwat kruidig. Juist daarom past hij zo prima in allerlei pikante gerechten, vooral in combinatie met vlees dat het beste tot zijn recht komt met een zoet accent, zoals kalkoen of varkensvlees. Zoete aardappelen komen oorspronkelijk waarschijnlijk uit Peru of Mexico, waar ze al voor de Incatijd werden verbouwd.

    http://home2.pi.be/eb349940/product1/algemeen/zaardappelalg.html

    De Engelse koning Hendrik de VIII geloofde zelfs dat het eten van bataat zijn kansen om een gezonde zoon te krijgen zou vergroten. Zoete aardappelen zijn grote aardvruchten. Ze hebben meestal de grote van een flinke aardappel, maar kunnen tot 5 kg zwaar worden! De kleur van de schil varieert van wit via roze tot roodbruin. De rode soort met crème of oranje vruchtvlees, wordt het meest verwerkt in de Antilliaanse en Aziatische keuken. Zoete aardappelen bevatten veel vit A en C en zijn vezelrijk.

    http://home2.pi.be/eb349940/product1/algemeen/zaardappelalg.html