beaujolaiswijn


beaujolaiswijn 1.0

wijn uit de Beaujolaisstreek, een wijnstreek in het zuidoosten van Frankrijk ten westen van de Saône tussen de stad Mâcon en het lager gelegen Lyon

Semagram (extra betekenisinformatie)


Beaujolaiswijn…

is wijn; is drank; is vloeistof

 • [Kleur] is meestal rood en zelden wit
 • [Smaak] smaakt meestal fruitig met slechts een zeer kleine hoeveelheid bittere tannines
 • [Bereiding] wordt bereid door koolzuurgisting, een specifiek gistingsproces, waarbij in een afgesloten vat gevuld met druiventrossen, door de druk van het gewicht sap uit de onderste druiventrossen vrijkomt en begint te gisten, waarna de druiventrossen daarboven onder inwerking van de CO2-gassen op hun beurt beginnen te gisten
 • [Grondstof] wordt bereid van het druivenras gamay
 • [Plaats van herkomst] komt uit de Beaujolaisstreek, een wijnstreek in het zuidoosten van Frankrijk ten westen van de Saône tussen de stad Mâcon en het lager gelegen Lyon
 • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is meestal een jonge wijn

Hoofdsemagram: wijn


Algemene voorbeelden


Het unieke karakter van de Beaujolaiswijn ontstaat door een specifieke vorm van wijnbereiding. De druiventrossen gaan direct na de oogst in een afgesloten vat. Onder het gewicht breken enkele van de onderste trossen zachtjes open. Het vrijkomende sap begint te gisten waardoor naast alcohol, koolzuurgas (CO2) vrijkomt. Het stijgende koolzuurgas bereikt de overige druiventrossen, die onder inweking van de CO<sub>2</sub>-gassen beginnen te gisten. Het gistingsproces vindt hier van binnenuit de druif plaats. Het vrijgekomen sap bevat slecht een minimale hoeveelheid tannine en kleurstoffen. Hieraan ontleent de Beaujolais zijn typerende, speelse karakter.

http://www.neerlandswijnhuis.nl/region/3/beaujolais.html

Combinatiemogelijkheden


met substantief ervoor


 • een fles beaujolaiswijn
 • een glas beaujolaiswijn

Het kistje bevat vier flessen beaujolaiswijn appellation d'origine contrôlée: een Moulin-à-Vent van 1994, een Pouilly-Fuissé van 1995, een Fleury van 1995 een een Côteau du Lyonnais van 1995.

De Standaard,

Ga tot slot vooral wandelen in het natuurgebied de Pilat en maak af en toe een tussenstop om de Rigotte de Condrieu (geitenkaas) en een glas Beaujolaiswijn te proeven!

http://nl.camping-direct.eu/camping-in-rhone#header,

beaujolaiswijn 1.1

afbeelding

Bron: Usien
( CC BY-SA 3.0 )

soort beaujolaiswijn

Betekenisbetrekking


metonymie
Specifiek stof : soort stof
Betrokken betekenissen 1.0 : 1.1

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een beaujolaiswijn…

is een wijn; is een drank; is een vloeistof

   Algemene voorbeelden


   Doorgaans kan men stellen dat een Beaujolaiswijn het best jong gedronken wordt. De wijnen met het Beaujolaiscrulabel en sommige wijnen uit de Beaujolais Villageclassificatie kunnen zeker enkele jaren bewaard worden en perfect naast een bourgogne liggen.

   http://www.infotalia.com/nld/culinair/wijn/frankrijk/frankrijk_detail.asp?id=56

   De meeste Beaujolaiswijnen zijn het smakelijkst tot een jaar na de oogst. Er is weinig verschil in smaak tussen de verschillende Crus; alleen de Moulin-à-Vent staat bekend als een stevige Beaujolaiswijn.

   http://passie.horeca.nl/content/18015/Wijngebied_Beaujolais.html

   Woordfamilie


   Als deel van een afleiding