bedgebondenheid 1.0
(neologisme)
Semagram (extra betekenisinformatie)
Bedgebondenheid…
is een toestand
- [Toepassingsgebied of bereik] betreft de toestand waarin iemand door ziekte aan het bed gekluisterd is
Algemene voorbeelden
Het streven is de fase van bedgebondenheid steeds zo kort mogelijk te houden en iedere patiënt binnen 72 uur na het ontstaan van het CVA te mobiliseren.
In de basisopleiding voor de gezondheidszorg wordt naast de basisleerstof extra aandacht besteed aan de specifieke situaties en risico's die zich in de verschillende instellingen van de gezondheidszorg kunnen voordoen (o.a. bedgebondenheid, medicinale zuurstof, gesloten afdelingen en personele bezetting tijdens de nacht). Daarnaast zal er extra aandacht zijn voor hoe om te gaan met cliënten die zich verzetten tegen evacuatie, cliënten die na evacuatie weer naar binnen willen, en cliënten die zich verstoppen.
Bij de begroting van deze immateriële schade wordt rekening gehouden met de pijn en spanning van de ten onrechte ondergane behandeling en de littekens daarvan, de ziekenhuisopname in Nederland (21 dagen) en de operatieve behandelingen in verband met de wondontsteking en het lekkend vocht, de tijdelijke toename van de spasticiteit, de duur van de herstelperiode tot het dichten van de wond (ruim 3 maanden) en de bedgebondenheid in die periode.
Combinatiemogelijkheden
met adjectief ervoor
- volledige bedgebondenheid
Nadat op grond van dit onderzoek een behandeling met dieet en supplementen werd ingezet, veranderde haar lichamelijke conditie langzaam maar zeker van volledige invaliditeit; volledige bedgebondenheid, (ze kon niet meer zitten, staan, lopen, een lepel of vork optillen etc.) naar op dit moment (na een behandeling van nu ruim 1 1/2 jaar) ong. 8 uur per dag (met rusten tussendoor) bezig te kunnen zijn, waarbij zelfs dansen weer tot de mogelijkheden behoort.
met ander, nevengeschikt substantief
- rolstoelgebondenheid of bedgebondenheid
Een aanzienlijk deel van deze patiënten doorloopt een lang traject in het medische circuit, waarbij vaak rolstoel- of bedgebondenheid en arbeidsongeschiktheid voorkomen.
Etymologie
Aard herkomst | inheems woord |
---|---|
Vroegste datering | 2004 |