bedrijfscoach


bedrijfscoach 1.0

(gezondheid, geneeskunde en zorg; psychologie en psychiatrie; neologisme)

iemand die werknemers van een bedrijf begeleidt en ondersteunt, bijvoorbeeld bij het samenwerken in teamverband

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een bedrijfscoach…

is een coach; is een persoon

  • [Deskundigheid of vaardigheid] heeft vaak een gerichte opleiding gevolgd
  • [Activiteit of handeling] begeleidt en ondersteunt werknemers van een bepaald bedrijf, bv. bij het samenwerken in teamverband

    Hoofdsemagram: coach


    Algemene voorbeelden


    Een bedrijfscoach is iemand die in staat is om mensen in een taakgerichte omgeving op een persoonsgerichte en ontwikkelingsgerichte manier te coachen.

    http://www.nlp.be/bedrijfscoach.html

    Een bedrijfscoach is iemand die een warme luisterende houding heeft, intern gerefereerd is, bekwaam is om mensen individueel of in groep te begeleiden in het bijsturen van zichzelf via zelfinzicht en zelfsturing, zowel op niveau van gedrag als op niveau van overtuigingen, waarden en patronen.

    http://www.nlp.be/bedrijfscoach.html

    De bedrijfscoach heeft twee typische beroepsvelden: Hij is human resources medewerker in een bedrijf, belast met het coachen van medewerkers en het meehelpen uitbouwen van HR processen en bijhorende coachende communicatiecultuur.

    http://www.nlp.be/bedrijfscoach.html

    Volgens Esveld is het ook moeilijk om aan te geven wanneer een coach effectief is. "Het beroep bestaat nog maar net. Misschien leverde dat gesprek wel meer op dan het leek. Wij weten ook nog niet helemaal wat goed is." Toch wordt zo langzamerhand wel duidelijk wanneer een bedrijfscoach slecht is. Ans Tros, voorzitter van de Stichting Coach: ,,Het begint al met de opleiding. Mensen zonder enige opleiding spijkeren een bord voor de deur en noemen zich coach. Maar zij kennen de valkuilen van het vak niet. Zo wil iedere werknemer gelijk krijgen wanneer hij een conflict heeft. Als coach moet je daarin niet te veel meegaan."

    http://sync.nl/pas-op-voor-de-bedrijfscoach/2,

    Bedrijfscoach ziet manager als sporter. Topsport-principes vinden ingang in bedrijfswereld. Dat topsporters er een hebben, is de gewoonste zaak van de wereld. Voor managers ligt een eigen coach minder voor de hand.

    De Standaard,

    Etymologie


    Aard herkomst inheems woord
    Vroegste datering 2004