coach


coach 1.0

iemand die voor zijn beroep of ook wel uit liefhebberij een sportploeg of een individuele sporter op technisch en tactisch gebied begeleidt; oefenmeester; trainer

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een coach…

is een persoon

 • [Geslacht] is een man of een vrouw
 • [Activiteit of handeling] begeleidt een sporter of sporters op technisch en tactisch gebied; coacht; traint; adviseert; corrigeert; motiveert
 • [Belanghebbende of begunstigde] begeleidt een sportploeg of een individuele sporter
 • [Oorzaak, reden of aanleiding] oefent zijn functie uit voor zijn beroep of uit liefhebberij

Algemene voorbeelden


Denk niet dat je conditie te slecht is om te sporten. Beter laat dan nooit. Mits een correct op jouw lichaam afgestemd trainingsschema (onze coaches helpen je hierbij) kan je heel vlug een beter conditiepeil bereiken. Fitopia biedt verschillende formules aan om te sporten.

http://www.fitopia.be/html/indexIE.html

Als Van der Heiden het startsein geeft - "Pak op touw! Strekken! Trekken! Nu!" - valt een doodse stilte, slechts af en toe onderbroken door een tactische aanwijzing van de coach. Links en rechts lopen de verbeten gezichten rood aan. Na enkele minuten weerkaatst een vervaarlijk gegrom, alvorens een van beide teams zich de sterkste toont.

NRC,

Bij directief coachen vertelt de coach de roeier precies wat hij moet doen: welke houding aan te nemen, hoe in te pikken etc. De pupil wordt door de coach gevormd. Bij correctief coachen geeft de coach feedback aan de hand van wat de roeier zichzelf aanleert. De coach laat de roeier "gewoon wat aan modderen", en zegt zo nu en dan wat ter verbetering.

http://www.mijnlieff.nl/sport/roeien/basiscoachboek.pdf,

Combinatiemogelijkheden


als subject bij een werkwoord


 • begeleiden
 • coachen
 • motiveren

Als Paul het nu niet zelf aangekaart had, was het over een paar weken fout gegaan. Maar we moeten niet alle fouten bij Paul zoeken, als spelers zijn we ook zelf schuldig. Maar het ontbrak aan een coach die ons wist te motiveren.

Meppeler Courant,

Je hebt al eens aan fitness gedaan? Je doet regelmatig aan sport? Dan zit je goed met de basisbegeleiding. De coach begeleidt telkens 2 nieuwkomers gedurende 1 uur. Hij kijkt naar wat je kan en wat je wil en op basis daarvan maakt hij een specifiek programma.

http://www.fitopia.be/html/indexIE.html

met adjectief ervoor


 • een persoonlijke coach
 • persoonlijke coaches

Je maakt via de receptie een afspraak met één van onze coaches. Jouw persoonlijke coach zal bij de eerste afspraak 1 uur vrijmaken voor jou om je te leren kennen en om de werking van de toestellen uit te leggen. De coach maakt een programma op jouw maat, rekening houdend met eventuele gezondheidsproblemen.

http://www.fitopia.be/html/indexIE.html

Angelique Seriese en Monique van der Lee hebben gisteren in Nieuwegein een uniek contract getekend. De Judobond Nederland (JBN) en de persoonlijke coaches van de judoka's hebben een overeenkomst opgesteld waarin de selectiecriteria voor de Olympische Spelen van Atlanta, volgend jaar, zijn vastgelegd. Beide judoka's zijn Europees kampioene, maar slechts één van beiden mag uitkomen op de spelen.

NRC,

met voorzetselgroep


Voorzetsel: van

 • de coach van Richard Krajicek

De verslagenheid was enorm. Rohan Goetzke, de coach van Richard Krajicek, zag er nog nooit zo aangeslagen uit [...]. "Hij heeft niet goed gespeeld", zei Goetzke na de drie sets nederlaag gisteravond.

NRC,

 • coach van Ajax
 • coach van Jong Oranje
 • coach van het Nederlands elftal
 • coach van Real Madrid

Leo Beenhakker (52) [...] besefte al jong dat hij als voetballer nooit de top zou halen. Hij richtte zich daarom 'via de bank aan de zijkant' op het begeleiden en trainen van meer getalenteerde spelers. Was onder meer coach van Ajax, Real Madrid en het Nederlands elftal, en recent bij het nationale team van Saoedi Arabië.

NRC,

Ook in de Nederlandse jeugdselecties zijn vleugelaanvallers dun gezaaid. Mark Wotte, coach van Jong Oranje, dat morgen de beslissende kwalificatiewedstrijd tegen Ierland speelt, heeft er twee: Bobson (NAC, ex-Ajax) en Douglas (Haarlem, ex-Ajax).

Algemeen Dagblad,

in voorzetselgroep


 • de ploeg van coach
 • de selectie van coach
 • het team van coach

De selectie van coach Jan Eggens is inmiddels veertien dagen in training. Maandag wordt in Sint Michielsgestel de eerste oefenwedstrijd afgewerkt tegen Den Bosch.

Meppeler Courant,

In de Portugese competitie sloot Porto 1994 af als koploper. De ploeg van coach Robson won de stadsderby tegen Boavista met 2-1. Sporting Lissabon heeft na 15 wedstrijden ook 26 punten, maar een minder goed doelsaldo.

NRC,

Jarenlang al schreeuwt de Waalse eersteklasser zijn steile ambities van de daken. Dichter dan drie vice-titels kwam het team van coach Bozzi vooralsnog niet. "Ik garandeer niet dat het ditmaal lukt. Maar ik weet wel dat ik met mijn winnaarsmentaliteit steeds tot het uiterste vecht."

De Standaard,

 • onder leiding van coach (...)

De volleybalsters van Formido/Meppel AZ zijn er zaterdag niet in geslaagd het hoger geplaatste Kangoeroe uit Hardenberg te verslaan. Onder leiding van coach en trainer Bert Wiltjer werd er hoopvol begonnen aan de eerste set, toch werd de wedstrijd verloren met 0-3.

Meppeler Courant,

Er was weinig dat tot de verbeelding sprak, behoudens de verrassend vroege uitschakeling van favoriete landen als Frankrijk, Argentinië, Italië, Spanje en Portugal, en het aanstekelijke enthousiasme van de Zuid- Koreanen, Japanners , Amerikanen en Senegalezen, voetballers die niets te verliezen hadden en daarom volop in de aanval gingen. Onder leiding van coach Guus Hiddink ontpopten de Koreanen zich als de favorieten van de ingeslapen liefhebbers. Rising to the occasion, heet zoiets. Het thuisvoordeel nam sensationele vormen aan. Zo hevig, dat men zelfs in Nederland ging geloven dat de Nederlandse hand van Hiddink zaligmakend was.

NRC,

Tennisser Marat Safin gaat voorlopig trainen onder leiding van coach Peter Lundgren. De Zweedwas tot vorig jaar de trainer van de Zwitser Roger Federer, maar de huidige nummer één van de wereld verbrak kort na zijn triomf op Wimbledon de samenwerking. Safin en Lundgren kijken na Wimbledon 2004 of ze langer met elkaar doorgaan.

http://nu.nl/news.jsp?n=308513=48,

met bezittelijk voornaamwoord


 • haar coach
 • hun coach
 • mijn coach
 • onze coach

Ook de 28-jarige Carla Zijlstra, achtste in het eindklassement, oogste bewondering bij haar coach. Hij sprak van een supertoernooi.

NRC,

De voetballers van Bulgarije hebben een akkoord bereikt met de nationale bond over de hoogte van de premies tijdens het wereldkampioenschap in de Verenigde Staten [...]. De bond wilde aanvankelijk niet toegeven aan de wensen van de voetballers en hun coach, Dimitri Penev.

Meppeler Courant,

Op het veld speelt DSR-C een simpeler spelletje. Rugby zonder franje, zegt tegenstander Gottfried Bos, maar uiterst effectief. "Hun coach is er een meester in het maximale uit de beschikbare spelers te halen."

NRC,

Van Langen (28) blijft nog een paar dagen met de tien-kilometerloopster Christine Toonstra, hun coach Frans Thuys en een aantal clubgenoten van de Amsterdamse atletiekvereniging ADA. Ze verblijven op een golfcomplex even buiten Stellenbosch, de atletiekbaan is in de buurt.

NRC,

'Mijn coach wil dat ik achterin het veld loop omdat ik op kop veel te snel ga en dan een groot risico neem.'

Meppeler Courant,

"Ik wist zeker dat ik zou winnen. Mijn coach had het me steeds voorgehouden. Marathons lopen heeft zo'n grote draagkracht in Japan dat de druk weliswaar groot is, maar dat je juist ook op het mentale vlak een flinke training ondergaat."

NRC,

"Ik was helemaal niet van plan dat wereldrecord te verbeteren", lachte Wilson breed. "Na één ronde, besefte ik dat ik ervoor moest gaan. Het enige doel vooraf was me ver van eventueel duw- en trekwerk te houden. Een 800 in zaal is immers vrijwel onbekend terrein voor me. Het is slechts omdat mijn coach me overtuigde, dat ik besliste te komen. Je bent in conditie, waag het erop, zei hij."

De Standaard,

Slechts uw verslaggever bleef een beetje in de catacomben van het stadion hangen. En kon daar op afstand, de moeder van alle donderspeechen van onze coach Wendy horen.

http://www.vrouwenvoetballen.be/vrouwenvoetballen/nationale/oud/3Averslagen_6.htm,

met eigennaam


 • coach Guus Hiddink
 • coach Marc Lammers

Coach Guus Hiddink kon het duel in de rust niet doen kantelen. Hij had geen succesvol contraconcept voorhanden. De Italianen bleven het spelbeeld bepalen en beveiligden hun doel ver voor de haast werkloze Buffon.

ANP,

De 33-jarige coach Marc Lammers laat zijn internationals de komende maanden trainen en spelen met de hartslagmeter. Met de meters wil Lammers controleren of zijn trainingsintensiteit juist is. Na een training of wedstrijd gaan de elektronische gegevens de computer in van de teamfysioloog.

ANP,

met ander, nevengeschikt substantief


 • coach en trainer
 • trainer en coach

Brenninkmeijer, zelf ex-speler van HIC, heeft de trainingen altijd aan iemand anders overgelaten. "Het zou me te veel tijd kosten en het ligt me ook niet echt geweldig, eerlijk gezegd." Wel neemt hij de conditietrainingen voor zijn rekening. Hij vindt een situatie met een coach en trainer idealer dan dat één persoon beide taken op zich neemt.

NRC,

Alweer een succes voor trainer en coach Bart Raveschot. De VMS-kleinsten speelden voor de tweede keer op rij de finale voetbal van SVS (Stichting Vlaamse Schoolsport). Dit jaar waren de miniemen te sterk voor Spes Nostra uit Kuurne.

http://www.vmsroeselare.be/nieuwsflash_detail.asp?nieuws_id=46,

 • coach en spelers
 • spelers en coach

Nu de vakantieperiode weer aanbreekt, hopen wij dat de belangstelling voor de trainingen niet wegzakt. Het blijft een wisselwerking tussen coach en spelers.

http://www.roodenwit.nl/

In de derde wedstrijd gisteravond versloeg Zonhoven thuis Zellik met 3-0. In Torhout begint men nu pas de omvang van hun stunt te beseffen. Het plotse succes overviel de West-Vlamingen compleet. Toch blijven spelers en coach met de voeten op de grond.

De Standaard,

Het was Tonok Bwefar die de laatste score voor zijn rekening nam: 92-96. Meppel kon daarna afscheid nemen van het eredivisie basketbal. Een bescheiden applaus was voor spelers en coach weggelegd. Tot toespraken kwam het niet.

Meppeler Courant,

voorafgegaan door als


 • als coach

'Ik had Paul dit seizoen als coach en als trainer veel strenger verwacht.'

Meppeler Courant,

Basketbalvereniging EBBC heeft Jos Wolfs aangetrokken als coach voor het komende seizoen. De 36-jarige Limburger die in 1985 en 1986 landskampioen werd met dezelfde club, is de opvolger van Cor van Esch.

NRC,

Gisteren bleek al snel dat Rombley meer doet, voortdurend was hij aan het praten met spelers, gaf aanwijzingen en motiveerde. Kortom hij gedroeg zich als coach.

Haarlems Dagblad,

"Wel ben ik zeven maal provinciaal kampioen veldrijden geweest", vertelt De Vries over zijn carrière als wielrenner. Als coach oogstte hij meer succes.

http://members1.chello.nl/~m.dvries1/artikelac.htm,

Woordfamilie


Als deel van een afleiding


Als deel van een afleiding


Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


coach 2.0

iemand die mensen begeleidt die op sociaal-maatschappelijk gebied hulp nodig hebben; hulpverlener die laagdrempelige, vaak praktische, hulp biedt inzake persoonlijkheidsontwikkeling en het oplossen van problemen, bijvoorbeeld van leerlingen in het onderwijs of van werknemers in een bedrijf; begeleider

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een coach…

is een begeleider; is een persoon

   Algemene voorbeelden


   De deelnemers krijgen een twintigtal geselecteerde oefeningen, maken deze eerst zoveel mogelijk zelf en leren deze te instrueren en na te bespreken. Hierbij besteden we veel aandacht aan het moment waarop een oefening toepasselijk is, voor wie de oefening geschikt is gelet op het benodigde abstractieniveau, verschillende aanzetten tot zelf-management, mogelijkheden voor de counselor / coach om de klant te motiveren, enz.

   http://www.jobconsultancy.nl/jobc1.html

   Coach is net als consultant een vrij beroep, een specifieke opleiding is niet nodig en er valt veel geld mee te verdienen.

   de Volkskrant,

   Combinatiemogelijkheden


   als subject bij een werkwoord


   • adviseren
   • begeleiden
   • stimuleren

   Tijdens het leerproces kan de kennis direct worden toegepast in de eigen situatie. De kennisvergroting heeft zeker een gegarandeerd resultaat, zeker als een coach of adviseur de deelnemer ook in de bedrijfspraktijk begeleidt en/of adviseert.

   http://www.2k.nl/visie.html

   Richard vond de vrijheid aan de ene kant prettig, maar hij miste wel een coach, iemand die hem op afstand begeleidde.

   Ver van huis, Jaap van Peperstraten,

   Motiveren, stapje voor stapje met de juiste oefeningen die voor betrokkene direct positief resultaat opleveren wordt de angst geleidelijk weggenomen. De coach stimuleert de medewerk(st)er om eigen grenzen te verleggen of soms zelfs te doorbreken ten bate van zijn of haar ontwikkelingsproces.

   http://www.companyguids.nl/

   als object bij een werkwoord


   • een coach inhuren

   Tot nu toe is de enige rem op een snelle ontwikkeling de schaamte die mensen hebben een coach in te huren. Maar ook hier volgt een kentering. 'We liggen in Nederland nog achter op de VS', zegt Andriessen, 'maar we halen deze achterstand snel in. Mensen beseffen steeds meer dat ze het niet alleen hoeven te doen en dat er meer te halen is, dan wat ze nu hebben.

   de Volkskrant,

   met adjectief ervoor


   • een persoonlijke coach

   In een samenleving die ingewikkelder wordt, kiezen velen voor de persoonlijke coach. Ook iemand met een spreekprobleem kan dit doen. De Vredebergstichting is optimistisch over het resultaat van het coachen in opleiding en werk.

   http://www.vredeberg.nl/kinderen.htm

   Bij jongeren die voor het eerst worden veroordeeld, is alle inspanning erop gericht te voorkomen dat er een tweede veroordeling komt. Zulke jongeren krijgen een persoonlijke coach toegewezen die hen begeleidt totdat ze hun opleiding af hebben gemaakt en werk hebben gevonden. De reclassering schakelt hierbij vrijwilligers in.

   http://www.e-stem.nl/,

   in voorzetselgroep


   • de rol van coach
   • de taak van de coach

   De leerkracht vervult eerder de rol van coach, hij/zij helpt bij het stellen van haalbare doelen, kijkt waar leerlingen vastlopen en geeft op de juiste momenten feedback.

   http://www.gent.be/gent/onderwijs/pbd/algemeen/brochure/secundair/brochuresecundair.htm

   Dat vertrouwde huisje van veiligheid en zekerheid kan vernieuwing en grensdoorbreking in de weg staan. Buiten je huisje durven denken is een leerproces. Het is derhalve een belangrijke taak van de coach om betrokkene daartoe te brengen.

   http://www.companyguids.nl/

   met bezittelijk voornaamwoord


   • uw coach

   Een intensievere vorm van managementcoaching is supervisie waarin u met uw coach een traject aangaat en alle aspecten van uw wijze van managemen onder de loep neemt. U "rapporteert" als het ware aan uw coach.

   http://www.changemomentum.nl/v/verbeteren.htm

   met ander, nevengeschikt substantief


   • coach en trainer
   • coach of adviseur

   'Ik gaf al cursussen spreken in het openbaar en bij dit bedrijf ging ik ook trainingen en instructies over hogebloeddrukmedicijnen geven. Ik had inmiddels al in zoveel branches gewerkt en zoveel ervaring opgedaan, dat ik besloot als zelfstandig coach en trainer te gaan werken.'

   Het Financieele Dagblad,

   Tijdens het leerproces kan de kennis direct worden toegepast in de eigen situatie. De kennisvergroting heeft zeker een gegarandeerd resultaat, zeker als een coach of adviseur de deelnemer ook in de bedrijfspraktijk begeleidt en/of adviseert.

   http://www.2k.nl/visie.html

   voorafgegaan door als


   • als coach

   De leidinggevende stelt zich op als coach. Hij stuurt niet meer maar begeleidt medewerkers. Hij voorziet medewerkers van kennis zodat zij hun werk zo goed mogelijk kunnen doen. Hij motiveert mensen om kennis ook daadwerkelijk te gebruiken, spreekt mensen aan op leerprestaties en stelt mensen in gelegenheid zinvol werk te creëren.

   http://www.hku.nl/pub/hku_onderzoek/pdf/kennismanagement.pdf

   Met internet als een vrijwel onuitputtelijke informatiebron, de docent als coach die met behulp van moderne media de begeleiding van studenten vormgeeft en de studenten die op basis van eigen kennis en ervaring de studieroute zelfstandig bepalen, ontstaat met een digitale leerplatform een moderne infrastructuur om verdere onderwijsinnovaties te implementeren.

   http://www.hbo-raad.nl/hboraad/domeinen/index.cfm?fuseaction=frameStart=1=84990=88663361,

   Het accent ligt op het oefenen van de basisvaardigheden die u als coach nodig heeft: vragen stellen en feedback geven waarmee u cursisten activeert, motiveert en leert reflecteren. Ook oefenen we een eenvoudig coachingsgesprek.

   http://www.clu.nl/,

   Vaste verbindingen


   Woordfamilie


   Als deel van een afleiding


   Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


   Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


   Overige woordfamilieleden


   coach 3.0

   (weinig gebruikt)

   autobus die is ingericht op vervoer over langere afstanden; reisbus; touringcar

   Semagram (extra betekenisinformatie)


   Een coach…

   is een bus; is een motorvoertuig; is een vervoermiddel

     Algemene voorbeelden


     De gebruikers van de Eurostar kunnen vanaf april na aankomst in Rijsel van hun treinreis vanuit Londen gebruik maken van een snelle busverbinding naar Brugge. De Eurostar Express Coach rijdt immers van 1 april tot 31 oktober tussen Lille Europe en het station van Brugge. Op zondag gebeurt dit viermaal en op andere dagen vijfmaal.

     De Standaard,

     Combinatiemogelijkheden


     als subject bij een werkwoord


     • rijden

     Tweede dag onderweg [...]. Ik masseer mijn knieën en ellebogen in een futiele poging om de bloedsomloop te stimuleren [...]. De coach rijdt verder weg van het koude land in het noorden dat om mijn uitlevering vraagt, en hoe verder ik ervan wegrijd, hoe dichter ik erbij kom. Eindbestemming: de zwaarbeveiligde gevangenis van Madrid III Valdemoro.

     Costa del Crimen, Stan Lauryssens,

     in voorzetselgroep


     • met de coach

     Samen met Romina en Francesca heb ik besloten om zoveel mogelijk uit m'n exchange avontuur te halen voordat het voorbij is. Vandaar dat we een tripjes naar Liverpool en Bristol hebben gemaakt. Om nog een beetje betaalbaar te kunnen reizen gingen we met de 'coach' oftewel een touringbus.

     http://laurastein.waarbenjij.nu/,

     met ander, nevengeschikt substantief


     • lorries en coaches

     We moeten wat opschieten , ons rijgemiddelde bedraagt nog geen dertig kilometer per uur [...]. We worden vergast op een indrukwekkende verzameling waarschuwingsborden. Eerst worden lorries and coaches het verder rijden verboden. We hebben het volste vertrouwen in onze MG, maar respecteren daarna toch gewetensvol de slow down en reduce speed meldingen.

     De Standaard,

     Woordfamilie


     Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


     Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen