gezinscoach


gezinscoach 1.0

(onderwijs en opvoeding; neologisme)

coach die gezinnen begeleidt en ondersteunt bij opvoedproblemen, en soms ook bij andere problemen die in het gezin spelen, bijvoorbeeld op het gebied van financiën, huisvesting of het omgaan met instanties; coach voor probleemgezinnen

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een gezinscoach…

is een coach; is een persoon

  • [Activiteit of handeling] begeleidt en ondersteunt gezinnen bij opvoedproblemen en bij problemen op het gebied van huisvesting, het omgaan met instanties en financiën, met de bedoeling dat het gezin dit hierna weer zelfstandig kan

    Hoofdsemagram: coach


    Algemene voorbeelden


    Een gezinscoach ondersteunt gezinnen bij opvoedingsproblemen thuis. In overleg met het gezin maak je een plan om te voorkomen dat de problemen uit de hand lopen. Daarbij houd je ook rekening met mogelijke andere problemen waardoor ouders geen grip meer hebben op de opvoeding.

    http://www.zorgwelzijn.nl/web/show/id=158355/langid=43/contentid=17770,

    Twintig gezinnen in Limburg krijgen een gezinscoach die hulpverlening aan de families coördineert [...]. De coach moet een in moeilijkheden verkerend gezin ondersteunen en de hulpverlening aan dat gezin op elkaar afstemmen. Het idee van zo'n coach ontstond na de brand in de Jupiterstraat in Roermond in juli 2002, waarbij zes kinderen om het leven kwamen. Het huis was door de vader in brand gestoken. Uit onderzoek bleek dat de hulpverlening aan het gezin te wensen over had gelaten, omdat instanties langs elkaar heen werkten en onvoldoende met elkaar communiceerden. De coach krijgt een soort regiefunctie, waardoor dit soort communicatiestoornissen vermeden worden.

    De Telegraaf,

    Wij blijven vinden dat ouders de eerste verantwoordelijkheid hebben voor de opvoeding van kinderen. Wij vinden dat de consultatiebureaus veel meer een rol moeten spelen bij de vroegsignalering, zodat sneller kan worden ingegrepen via de gezinscoach.

    https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-28684-6.html,

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding


    Etymologie


    Aard herkomst inheems woord
    Vroegste datering 1999