straatcoach


straatcoach 1.0

((vooral) in Nederland; neologisme)

iemand die probleemjongeren op straat in de gaten houdt en zonodig aanspreekt op hun gedrag

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een straatcoach…

is een coach; is een persoon

  • [Functie] wordt aangesteld om probleemjongeren in de gaten te houden en aan te spreken op hun gedrag
  • [Plaats] is actief in een bepaalde wijk; is actief op straat

    Hoofdsemagram: coach


    Algemene voorbeelden


    Hij laat politiek buiten de klas. De school is privé. Zo privé dat Rutte er nooit uit zichzelf over begint of in zijn politieke opvattingen blijk geeft van de inzichten die hij opdoet in de Zusterstraat.' Heel anders dan PvdA-leider Diederik Samsom, stelt Sitalsing vast, die na zijn jaar als straatcoach in Amsterdam-West op tv 'gloedvol' vertelt over wat hij meemaakte en zijn ervaringen politiek gebruikt. Daarna zegt Sitalsing nóg een keer dat Rutte 'zoiets nooit heeft gedaan'. En nog eens: 'Hij vent het niet uit'. Mooi van Rutte. Maar het wordt niet mooier als je het heel vaak benadrukt. Het

    NRC Handelsblad,

    Al snel hadden we een plek gekregen waar we later op de ochtend onze hut mochten gaan bouwen samen met nog een paar andere kinderen. Voordat we begonnen werd aan ieder stuk veld een straatcoach toegewezen. Deze straatcoach was tijdens de hele week aanspreekbaar voor alle leuke, vervelende, verdrietige, geweldige, enorme en andere opmerkingen, vragen e.d.

    ANW pluscorpus, lemma hongerlap,

    In tweetallen lopen of fietsen de coaches in de wijk, nu tot middernacht, maar in de zomer waarschijnlijk ook tot later. Huisbezoeker Tja-A-Lien: "Wij rapporteren onze bevindingen aan de straatcoaches. Zij houden nu ook Abdel en Hicham in de gaten. Dat vertellen we hen en hun ouders ook. Hoewel we het pas een paar dagen doen, zijn ze 's avonds niet meer op straat gesignaleerd."

    Trouw,

    Etymologie


    Aard herkomst inheems woord
    Vroegste datering 2004
    Samenhangende woorden (betekenis) buurtsurveillant; buurtvader