bevallingscoach


bevallingscoach 1.0

(gezondheid, geneeskunde en zorg; neologisme)

iemand, meestal een vrouw, die zich beroepsmatig of uit liefhebberij bezighoudt met het op niet-medische wijze bijstaan van een zwangere vrouw tijdens en rond de bevalling, bijvoorbeeld door massage of emotionele en praktische ondersteuning; doula

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een bevallingscoach…

is een persoon

      Hoofdsemagram: doula


      Algemene voorbeelden


      De bevallingscoach is de gehele bevalling bij de vrouw. Als de verloskundige nog even weg moet dan blijft de bevallingscoach [...]. De voortdurende aanwezigheid van een bevallingscoach vergroot de kans op een succesvolle natuurlijke bevalling. De bevallingscoach biedt extra veiligheid en continuïteit, waardoor de ontsluiting makkelijker verloopt.

      http://www.babymassagevoorschoten.nl/index.php?option=com_content&view=article&id=83&Itemid=84

      Chawa begeleidt vrouwen in verschillende levensfases. Naast opvang kunnen vrouwen er voor talrijke cursussen terecht. Zo zijn er opleidingen rond bevallen, kinderen opvoeden en de vrouwelijke overgang. Anderzijds leidt het centrum vrouwen in typische vrouwenberoepen op zoals de bevallingscoach en de overgangsconsulente.

      http://www.alpha-hilde-omega.be/doula-bevalling/persberichten-andere-doulas

      De bevallingscoach, of doula, heeft geen medische achtergrond. Wel ondersteunt ze de barende vrouw voor, tijdens en na de bevalling. De term doula is afkomstig uit het Grieks en betekent letterlijk 'dienende vrouw'.

      http://kristeleshuis.nl/2008/08/15/de-bevallingscoach/

      Woordfamilie


      Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


      Etymologie


      Aard herkomst inheems woord
      Vroegste datering 2005
      Periode opkomst 2006