bedrijfstak-cao


bedrijfstak-cao 1.0

(business, economie en financiën)

collectieve arbeidsovereenkomst (cao) die geldt voor alle werknemers in een bepaalde bedrijfstak

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een bedrijfstak-cao…

is een cao

  • [Onderscheid of tegenstelling] geldt voor de gehele sector, in tegenstelling tot een ondernemings-cao die alleen van toepassing is op een onderneming (bedrijf)
  • [Toepassingsgebied of bereik] geldt voor alle werknemers in een bepaalde bedrijfstak

    Hoofdsemagram: cao


    Algemene voorbeelden


    Een bedrijfstak-cao is een collectieve afspraak die binnen een sector geldt. Een bedrijfstak-cao wordt afgesloten tussen 1 of meer werkgevers of werkgeversorganisaties en 1 of meer werknemersorganisaties. De cao geldt dan alleen voor de bedrijven en werknemers die zijn vertegenwoordigd door de cao-partijen die de cao hebben afgesloten.

    http://www.rijksoverheid.nl/documenten-en-publicaties/vragen-en-antwoorden/welke-soorten-cao-s-zijn-er.html

    De Abvakabo wil één arbeidsovereenkomst voor de hele telecomsector. De 35 000 werknemers van KPN zouden ook onder die cao moeten vallen [...]. De eerste stap op weg naar zo'n bedrijfstak-cao heeft de bond inmiddels gezet. Met vijf telecombedrijven, allemaal dochters van energiemaatschappijen, heeft de Abvakabo afgelopen zomer een arbeidsovereenkomst samengesteld.

    Trouw,

    De vijf vakbonden in het bankbedrijf hebben vrijdag de 79 leden van de Werkgeversvereniging Bankbedrijf (WGVB) ieder afzonderlijk uitgenodigd om te overleggen over een collectieve arbeidsovereenkomst. De uitnodiging volgt op de mislukking van de onderhandelingen over een nieuwe bedrijfstak-cao.

    NRC,

    Aan werkgeverszijde is de FME de enige partij in de CAO-metalektro, die geldt voor circa 1.000 bedrijven, waaronder zo'n 800 FME-leden. In totaal vallen ongeveer 180.000 werknemers onder deze bedrijfstak-CAO.

    NRC,

    De partijen die een bedrijfstak-cao hebben afgesloten, kunnen aan het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) vragen of de cao voor de gehele bedrijfstak kan gelden. Ook werkgevers die niet bij de cao-partijen horen, moeten er dan aan voldoen. Bijna alle bedrijfstak-cao's zijn algemeen verbindend verklaard, waardoor veel werkgevers onder een cao vallen.

    http://www.rijksoverheid.nl/documenten-en-publicaties/vragen-en-antwoorden/welke-soorten-cao-s-zijn-er.html

    Op bedrijfstak- of sectorniveau wordt meer ruimte geboden om op een lager niveau CAO-afspraken verder in te vullen, bijvoorbeeld in samenwerking met het medezeggenschapsorgaan. Soms wordt besloten om de bedrijfstak-CAO te vervangen door ondernemings-CAO's.

    http://www.cnv.nl/Achtergronden/arbeidsvoorwaardennota%202002.PDF

    Indien een bedrijfstak-cao is afgesloten kan deze op verzoek van een werkgever of van een werkgevers- of werknemersorganisatie, die bij die overeenkomst partij zijn, algemeen verbindend worden verklaard. Dit betekent dat de cao in beginsel van toepassing wordt op alle werkgevers en werknemers die in de betreffende bedrijfstak actief zijn en onder de betreffende bedrijfstak-cao vallen.

    http://overheidsloket.overheid.nl/index.php?p=product&product_id=1801

    De Tweede Kamer onderstreepte recent deze voetnoot bij het systeem van algemeen verbindend verklaren van bedrijfstak-CAO's, die vooral voor nieuwe bedrijven van belang kan zijn.

    NRC,

    Voor Noten is het idee van een bedrijfstak-cao met alleen globale regelingen, die de banken zelf naar believen kunnen uitvoeren, onbespreekbaar.

    NRC,

    Met de (aanloop)schalen loopt het geen vaart. Op papier moet daar in veel CAO's volop ruimte voor zijn. Zo liggen de laagste CAO-schalen in de schoonmaakbranche bijna 130 gulden boven het wettelijk minimum (2.163 gulden), terwijl het verschil in de horeca ruim 300 gulden bedraagt [...]. Bij de bedrijfstak-CAO's is de bouwnijverheid overigens koploper met een 'gat' van bijna 700 gulden.

    NRC,

    De CAO-metalektro is de grootste bedrijfstak-CAO die dit voorjaar vernieuwd moet worden.

    NRC,