begripsinflatie


begripsinflatie 1.0

(taal en taalkunde)

verschijnsel dat de betekenis of de lading van een bepaald begrip zwakker wordt, bijvoorbeeld omdat het te vaak en te gemakkelijk wordt gebruikt of in situaties waarin het eigenlijk niet van toepassing is

Semagram (extra betekenisinformatie)


Begripsinflatie…

is een verschijnsel

  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is de afzwakking van een bepaald begrip
  • [Oorzaak, reden of aanleiding] ontstaat bv. omdat een bepaald begrip te vaak en te gemakkelijk wordt gebruikt of in situaties waarin het eigenlijk niet van toepassing is

    Algemene voorbeelden


    Het typische van de huidige tijd is dat de crises zich lijken op te stapelen. Dagelijks beheersen de klimaatcrisis, stikstofcrisis, wooncrisis, asielcrisis, arbeidsmarktcrisis, energiecrisis en depressiecrisis (bij jongeren) de media. Het gekke is dat het dagelijks leven van de meeste Nederlanders daar niet buitensporig onder te lijden lijkt te hebben. Dat heeft er ongetwijfeld mee te maken dat er natuurlijk ook sprake is van crisisinflatie. De crises hebben deels een taalkundige component. Op zich geen ramp natuurlijk, begripsinflatie is van alle tijden. Maar hierdoor ontgaat ons helaas wel het wezenlijke onderscheid tussen echt ernstige crises en crises die die aanduiding – volgens de oorspronkelijke betekenis – eigenlijk niet verdienen.

    NRC,

    Bas Levering: "Termen als 'overspannen' en 'depressief' lijden aan begripsinflatie. Goed dat er aandacht voor is, maar het is belangrijk om echte problemen te onderscheiden van ervaringen die nu eenmaal bij het leven horen. De middelbare schooltijd is de periode waarin kinderen zelf met druk moeten leren omgaan. De vijfde klas is de zwaarste van het hele vwo. De meeste ouders hebben het gevoel dat ze hun kinderen achter de broek moeten zitten. In dit geval komt de druk van buiten."

    NRC Handelsblad,

    David Barnauw, woordvoerder van het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD), heeft het moeilijk met die parallellen tussen Kosovo en de Tweede Wereldoorlog. "Mensen hebben tegenwoordig het idee dat een oorlog iets 'schoons' is dat met spitstechnologie wordt uitgevochten op CNN. Zodra ze de ellende van groepen vluchtelingen aanschouwen, gaan ze steeds zwaardere termen hanteren. Je hoort in verband met Kosovo woorden vallen als Auschwitz, holocaust, systematische volkerenmoord.'' Barnauw zegt het ook heel erg te vinden wat er op de Balken gebeurt, maar zich te ergeren aan deze begripsinflatie."

    De Standaard,