beklagenswaard


beklagenswaard 1.0

(formeel; (vooral) geschreven taal)

waard om beklaagd te worden; te beklagen; beklagenswaardig
Veel minder gebruikelijk dan het synoniem beklagenswaardig.
Zie ook : beklagenswaardig

Algemene voorbeelden


De krantenjongen die het niet verder schopt dan een simpele distributeur van leesportefeuilles te worden, heeft het gewoon niet gemaakt. Hij is een loser en daarom beklagenswaard.

http://www.bezinningscentrum.nl/teksten/bert/succes.htm

Zoveel vertwijfeling en smart maken haar beklagenswaard, niettegenstaande haar onvolwassenheid en haar negativisme.

http://home.tiscali.be/yuc-roma/CAHIERS/weerstandige_depressie.htm

De eerste alinea van dit artikel van Dirk Koppes geeft al aan dat niet-polygame mannen denken polygame mannen te moeten benijden. Bijna elke vrouw had je zo kunnen vertellen, Dirk, dat zo'n man beklagenswaard is. Dat niet hij, maar zijn vrouwen de dienst uitmaken van 'wie, wanneer en hoe vaak'.

http://www.depers.nl/cultuur/496304/Polygamie-is-pittig.html,

Mijn stelling was, dat Hirohito een symbool was, maar géén persoon. En dat gold helemaal in Japan. Zie de oude foto's van de keizer: een aangeklede pop. En dat is hij gebleven tot aan zijn dood. Als persoon is hij eerder beklagenswaard dan het aanklagen waard. Hij is niet als persoon verantwoordelijk.

http://rwbnl.web-log.nl/mijn_weblog/2008/12/index.html,

In dit van lawaai en H-tech letterlijk en figuurlijk verzuipend verhaal vliegt Will Smith van de ene hoek van het scherm naar de andere hoek. Onderweg is hij nu en dan zo vriendelijk een seconde halt te houden en naar de beklagenswaarde bioscoopbezoeker te grijnzen die zijn zuurverdiende centen aan deze onzin spendeert.

http://www.moviemeter.nl/film/46120/info/300,

Van Kp. de Hogt naar Kp. Leenderheide, waar weer enorm veel werk wordt verricht om de beklagenswaarde automobilisten, die zojuist hebben moeten aansluiten voor de VRI's op de rotonde, een comfortabele rit over de hoofdrijbaan aan te bieden om vervolgens te kunnen invoegen.

http://www.dse.nl/~koef/jalbum/A2-Eindhoven/2007-Week49/slides/p2007120836.html,

Lees Openbaring 3:14-22 eens rustig door. Heb je gezien Wie hier spreekt? Jezus Christus [...]. Zie je wat Hij onverdraaglijk vindt? Lauwheid, onverschilligheid, een gevoelloos hart. Zie je hoe Hij jullie ziet? Als ellendig, beklagenswaard, arm en blind en onbeschermd tegen alle vijanden.

http://www.puntuit.nl/yord_article/426751,

Mensen die opgroeien met haat, kunnen alleen maar haten. De jongeman is zeer beklagenswaard. Alle anderen trouwens ook.

http://www.elsevier.nl/web/10109247/Nieuws/Buitenland/Turkse-ultranationalist-brein-achter-moord-Dink.htm?forum=109177&showall=true,

Wie van de massa afhankelijk is is beklagenswaard.

http://www.wijkpredikant.nl/Preek06november2005.htm,

Je kan, beweert Coles, een humaner arts worden door de 'humanities' goed te lezen en ervan te genieten 'om zowel mijn studenten als mijzelf in beroering te brengen: zodat we zowel naar onszelf als anderen kijken; zodat we trachten de reikwijdte van onze sociale visie te vergroten, maar ook ons morele inlevingsvermogen; dat we proberen te begrijpen hoe beklagenswaard we allemaal zijn'.

http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2664/Nieuws/archief/article/detail/532737/1999/06/09/MORELE-INTELLIGENTIE.dhtml,

De jonge Rossman wordt door een dienstmeisje verleid, hij wordt door zijn vader naar Amerika verbannen, hij wordt door zijn oom van de ene dag op de andere buitengegooid en aan zijn lot overgelaten, hij wordt door bijna iedereen die hij ontmoet gebruikt, geslagen of bedrogen, hij is zowel een sympathieke schlemiel als een beklagenswaarde schlimazzel, een geboren pechvogel, en het voorlopige einde van het manuscript voorspelt in elk geval geen verbetering van zijn toestand.

http://www.streventijdschrift.be/artikels/98/abicht.htm,