berkenpollenseizoen


berkenpollenseizoen 1.0

jaarlijks terugkerende periode waarin het pollen of stuifmeel van de berk vrijkomt, waarvoor veel hooikoortspatiënten allergisch zijn; seizoen waarin het berkenpollen vrijkomt

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een berkenpollenseizoen…

is een seizoen

  • [Duur] duurt ongeveer een maand
  • [Tijd] duurt meestal van ongeveer begin april tot begin mei
  • [Object betroffen] veroorzaakt allergische reacties bij mensen die daarvoor gevoelig zijn

    Algemene voorbeelden


    Het berkenpollenseizoen staat weer voor de deur. Volgens de Pollenplanner [...] komen berkenpollen vanaf 1 april in het zuidwesten van Nederland in de lucht. Een week later hebben ook hooikoortspatiënten in het noordelijkste puntje van Nederland te maken met het eerste berkenpollen. Rond 7 mei is het berkenpollenseizoen voorbij maar dan is het graspollenseizoen net begonnen.

    http://www.natuurbericht.nl/?id=5836,

    Volgens Van Vliet zijn er op dit moment erg veel pollen tegelijk. Het is het laatste gedeelte van het berkenpollenseizoen en nu gaan ook de eiken en beuken in bloei. De pollen van die bomen geven minder hooikoortsklachten, maar de bloeiende grassen doen dat des te meer. Voor hooikoortspatiënten is het daarom een slechte tijd.

    http://www.nieuwsmening-magazine.nl/index.php/in-beeld/3-in-beeld/31846-uitzonderlijk-veel-pollen-door-warme-weer,

    De berk staat op het punt in bloei te komen en daarmee begint voor veel mensen de periode van loopneuzen, niesbuien en rode ogen: het hooikoortsseizoen. Het berkenpollenseizoen duurt ongeveer een maand. De mannelijke katjes van de bomen met een witte stam hebben zich de laatste dagen verder uitgerekt en met een maximumtemperatuur van rond de dertien graden zullen ze hun stuifmeelkorrels, ook wel pollen genaamd, los gaan laten.

    http://www.vmce.nl/algemeen/bloeiende-berk-luidt-hooikoortsseizoen-in,