seizoen


seizoen 1.0

elk van de jaarlijks terugkerende, langere of kortere periodes die samenhangen met de onderlinge stand van zon en aarde en die kenmerkende eigenschappen vertonen met betrekking tot de lengte van dag en nacht, het weertype en de staat van vegetatie en gewassen

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een seizoen…

is een periode; is een tijd

 • [Duur] heeft afhankelijk van de locatie op het aardoppervlak een bepaalde langere of kortere duur
 • [Frequentie] keert jaarlijks terug
 • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] wordt gekenmerkt door een bepaalde lengte van dag en nacht, zeker weertype en een daarmee samenhangende staat van vegetatie en gewassen
 • [Oorzaak, reden of aanleiding] hangt samen met de stand van de zon tegenover de aarde

Algemene voorbeelden


Er is geen sprake van duidelijk afgetekende seizoenen voor heel Mexico. De soorten en lengte van de seizoenen variëren heel erg per streek. Zo zijn er gebieden waar men echt een regenseizoen en een droge periode kent, terwijl in sommige woestijngebieden er juist weer sprake is van een gematigd en een warm seizoen.

http://www.landen.net/mexico/klimaat.htm

Indonesië kent twee seizoenen: een nat seizoen (moesson) van november tot april, en een droog seizoen dat loopt van april tot november.

http://www.weeronline.nl/Azie/Indonesie/111,

Sinds duidelijk is dat Mars ooit nat is geweest, heeft de aandacht zich naar Mars verplaatst – niet in de laatste plaats omdat Mars seizoenen heeft en een dag die ongeveer net zo lang duurt als op aarde.

NOS Nieuws,

Combinatiemogelijkheden


met adjectief ervoor


 • het kille seizoen
 • prachtige seizoenen

Het is immers verstandig om juist in deze tijd van het jaar een open haard of kachel te laten plaatsen. Nu heeft men geen last van kou, en zodra het kille seizoen begint, kan de aanwinst branden.

Leids Nieuwsblad,

Waarom is dat sjamanisme zo goed bewaard en overgeleverd, zelfs ondanks de vervolgingen tijdens de sovjetperiode? Dat is, zegt Kenin-Lopsan, 'dankzij de erg zuivere lucht, de prachtige seizoenen en de magische stralen van de zon, de maan, de sterren en de negen planeten van het Heelal.'

http://www.wereldwijd.be/archief/ww281-49.htm,

in voorzetselgroep


 • in dit seizoen
 • volgens de seizoenen

'Nee, het was de regen die me aan het denken zette. Ik kreeg het warempel koud, van de wind rond het hotel. Denk je dat het nog erger wordt?' 'Ik heb er geen idee van. Het regent meestal 's avonds in dit seizoen. Als je tegenslag hebt, krijg je een orkaan.'

De achterkant van de aarde, Karel Osstyn,

Malaria komt met name voor in tropische- en subtropische gebieden. In een aantal gebieden varieert het risico volgens de seizoenen.

http://www.ggdreisvaccinaties.nl/vaccinaties/malaria-antimugmaatregelen

Vaste verbindingen


Woordfamilie


Als deel van een afleiding


Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


seizoen 2.0

afbeelding

Bron: AJ
( CC BY 3.0 )

elk van de vier jaarlijks als lente, zomer, herfst en winter terugkerende periodes waarvan de duur van drie maanden en de typische weersverschijnselen worden bepaald doordat de aarde met een schuine aardas in een baan rond de zon draait, zodat beurtelings het noordelijk dan wel het zuidelijk halfrond meer naar de zon is gericht en meer direct zonlicht ontvangt en de zon achtereenvolgens loodrecht komt te staan boven de evenaar (lentenachtevening), vervolgens boven de Kreeftskeerkring (zomerzonnewende), opnieuw boven de evenaar (herfstnachtevening) en ten slotte boven de Steenbokskeerkring (winterzonnewende); periode tussen een nachtevening en een zonnewende; jaargetijde

Betekenisbetrekking


specialisering
Betrokken betekenissen 1.0 : 2.0

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een seizoen…

is een periode; is een tijd

 • [Duur] duurt 3 maanden
 • [Frequentie] keert jaarlijks terug
 • [Aantal of hoeveelheid] is een van de vier grotere periodes waarin een jaar astronomisch kan worden ingedeeld
 • [Oorzaak, reden of aanleiding] wordt veroorzaakt door de schuine stand van de aardas in combinatie met de baan rond de zon, waardoor het noordelijk halfrond soms meer naar de zon is gericht en dan het meeste zonlicht krijgt, en soms is weggericht van de zon, waardoor het zuidelijk halfrond het meest zonlicht krijgt; de schuine stand wijzigt tevens de intensiteit waarmee de zonnestralen het aardoppervlak raken
 • [Voorbeeld of specimen] is bijvoorbeeld de lente, de zomer, de herfst of de winter

Algemene voorbeelden


De aarde draait in één jaar tijd precies één keer om de zon heen. De aarde staat alleen een beetje schuin. Dat zorgt ervoor dat we tijdens dat jaar niet altijd evenveel zonlicht krijgen. Door de schuine stand krijgt de aarde in de wintertijd vooral zonlicht op het zuidelijk halfrond. En in de zomertijd krijgt de aarde vooral zonlicht op het noordelijk halfrond. Wij wonen op het noordelijk halfrond, daarom hebben wij meer zonuren in de zomer dan in de winter. Als de zon meer op het noordelijk halfrond schijnt, is het hier lente en zomer. Als de zon meer op het zuidelijk halfrond schijnt, is het hier herfst en winter.

http://www.schooltv.nl/plein/informatie_detail/item/3476545/seizoenen/

De baan van de Aarde is niet precies rond maar wat eivormig (ovaal noemen we dat). Ze staat dus soms wat dichter bij de Zon, en soms staat ze wat verder weg. Dit is niet de oorzaak van de seizoenen.

http://www.sterrenkids.nl/Keuze/keuze.htm

De Seizoenen: De aardas staat niet recht, maar iets scheef! De hoek die hij maakt is ongeveer 23,5 graden. Deze scheve stand van de aardas is de oorzaak van de seizoenen. Dat komt omdat dan verschillende delen van de Aarde, op verschillende momenten meer of minder zonlicht krijgen. Op het noordelijk halfrond is de noorpool (het bovenste stukje van de Aarde) in december het verst van de Zon afgericht. De noordpool ontvangt dan ook minder zonlicht, dan zijn de temperaturen lager, en duurt een dag korter; het is dan winter.

http://www.sterrenkids.nl/Keuze/keuze.htm

De zomer begint als de zon recht boven de kreeftskeerkring staat. Dat is meestal op 21 juni. De herfst begint als de zon recht boven de evenaar staat. Dat is meestal op 21 september. De winter begint als de zon recht boven de steenbokskeerkring staat. Dat is meestal op 21 december. De lente begint als de zon recht boven de evenaar staat. Dat is meestal op 21 maart.

http://www.schooltv.nl/plein/informatie_detail/item/3476545/seizoenen/

Seizoenen, ofschoon mild rondom de evenaar, bestaan, omdat de aardas ongeveer 23° schuin staat ten opzichte van de zon.

http://mediatheek.thinkquest.nl/~ll125/nl/bigbang_nl.htm

Vier is bijzonder want er zijn vier elementen: aarde, water, lucht en vuur. Er zijn vier windstreken en vier seizoenen en vier evangelisten.

http://www.fi.uu.nl/rekenweb/ei/21_1/welcome.html,

Vele mensen zeggen dat de herfst een triestig seizoen is, omdat de bomen hun bladeren verliezen en maar weinig planten bloeien.

http://www.bloemenenplanten.be/lezerspagina.php?action=show=TN392176c36293d,

Combinatiemogelijkheden


met adjectief ervoor


 • een koud seizoen
 • het beste seizoen
 • het huidige seizoen

We mogen echter niet vergeten dat er na de zomer ook nog een herfst volgt en nog later een winter. Koude seizoenen, die door de planten, elk op hun eigen manier, moeten doorworsteld worden.

De Standaard,

Het beste seizoen voor een bezoek aan de regio is de herfst: dan is het er meestal zonnig en droog.

De Standaard,

Als het niet vriest en de grond is volledig ontdooid, dan kunnen we aan de slag om bladverliezende heesters en bomen te planten of verplanten. In de regel worden bladverliezende planten - in het huidige seizoen tenminste - aangeboden met "blote wortel". Dat wil zeggen dat ze geen kluit bezitten.

De Standaard,

in voorzetselgroep


 • gedurende alle seizoenen
 • in dit seizoen
 • volgens de seizoenen

Gedurende alle seizoenen dwong haar tuin bewondering af.

NRC,

Als de boom in de winter zijn blad niet kwijt zou zijn treedt er verdroging op omdat de verdamping in dit seizoen groter is dan de wateropname.

http://www.weer.nl/weer-in-het-nieuws/weernieuws/ch/3b6dcf31429ce83e6e4d55d5860b19ed/article/herfst_seizoen_vol_verrassingen.html,

De kruiden zijn onderverdeeld volgens de seizoenen: lentekruiden die ontgiften, recepten met zomerse bloemen en herfstvruchten, winterse hapjes.

http://www.xquis.com/books/_nl/

 • laat in het seizoen
 • vroeg in het seizoen

De laatste jaren hadden we vaak tot laat in het seizoen nog fraai nazomerweer. De herfstseizoenen van 1999, 2000, 2001, 2005, 2006, 2009 en 2011 staan in de top tien van de warmste in zeker honderd jaar.

http://www.knmi.nl/cms/content/23057/herfst_in_drie_eeuwen,

De lente is gekomen, alle bomen botten uit, Die hangen straks weer boordevol met door te draaien fruit, En ook al is het nog een beetje vroeg in het seizoen, De eerste jonge alg die kleurt het water alweer groen.

http://www.nllied.nl/lied/lente-0

met telwoord ervoor


 • de vier seizoenen

Boisset laat aan de hand van tekeningen, grafieken en foto's zien hoe planten, struiken en bomen eruit zien in de vier seizoenen, en de verschillende groeifasen.

NRC,

De acht sabbats vormen samen een jaarcyclus op het ritme van de vier seizoenen en weerspiegelen zo de kringloop van het leven: de natuur groeit, bloeit en sterft af om na de winter weer te ontluiken.

http://www.kuleuven.ac.be/thomas/actualiteit/indekijker/20/index_main.php,

Vaste verbindingen


Woordfamilie


Als deel van een afleiding


Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


seizoen 3.0

( Gezegd van voedsel en drank)
jaarlijks terugkerende periode die geschikt is om iets te kweken en te oogsten of waarin iets als voedsel of drank beschikbaar is

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een seizoen…

is een periode; is een tijd

 • [Duur] wordt bepaald door de periode waarin iets kan worden gekweekt en geoogst of beschikbaar is
 • [Frequentie] keert jaarlijks terug
 • [Object betroffen] heeft betrekking op voedsel of drank

  Combinatiemogelijkheden


  met adjectivisch tegenwoordig deelwoord


  • een schitterend seizoen
  • komend seizoen

  Volgens Hogervorst werkt het in de hele agrarische sector zo. In een schitterend seizoen is de aanvoer gigantisch en donderen de prijzen dus naar beneden.

  NRC,

  De Nederlandse mosselkwekers verwachten komend seizoen 60 miljoen kilo te leveren.

  De Telegraaf,

  met voorzetselgroep


  Voorzetsel: van

  • het seizoen van de aardbeien
  • het seizoen van de asperges

  De periode waarin de ansjovis wordt gevangen - mei, juni - is tevens het seizoen van de asperges en de aardbeien.

  De Standaard,

  in voorzetselgroep


  • buiten het seizoen
  • in het seizoen
  • tijdens het seizoen
  • van het seizoen

  Van jonge bamboespruiten kan men een heerlijke tse bereiden. Het beste is om daarvoor verse bamboespruiten te gebruiken, maar buiten het seizoen en in gebieden waar bamboe niet voorkomt gebruikt men de gedroogde vorm.

  http://home.planet.nl/~siemo087/Menu_tibet.html,

  Op de assortimentslijst van wijnhandel A.C. van Dongen uit 1937 staan elf verschillende vermouts [...] en ook nog eens acht vruchtenwijn van eerste kwaliteit. In het seizoen verkocht hij bovendien ook meiwijn. Meiwijn maakte je van 30 liter witte bessenwijn [...] waarin je 120 tot 150 gram meiwijnextract gooide.

  http://www.wijnkronieken.nl/tag/meiwijn/,

  Wij bieden u een gamma van verse kip, kalkoen en konijn alsook de bereidingen. Tijdens het seizoen zijn wij vooral bekend om ons vers inlands wild.

  http://www.edeco.be/winkels/depoelier/

  Om groenten of fruit van het seizoen in te vriezen koop ik nooit diepvriesdozen maar gebruik oude boterdozen; dat is even goed als de gekochte diepvriesdozen en gratis omdat je ze anders toch maar weggooit.

  http://users.pandora.be/jove/keukentips.htm

  • laat in het seizoen
  • vroeg in het seizoen

  Hoe later in het seizoen, des te sterker is het aroma van aardbeien. Geïmporteerde aardbeien zijn vrijwel het hele jaar verkrijgbaar.

  http://www.neerlandstuin.nl/planten/aardbei.html

  Primeurs. Premiere, Eersteling, Rode Eersteling, Belle de Fontenay. Dit zijn nieuwe aardappelen, vroeg in het seizoen verkrijgbaar. Bintjes. Populairste aardappel [...]. Heel het jaar door verkrijgbaar.

  http://home.scarlet.be/~eb024464/product1/algemeen/aardappelalg.html

  Vaste verbindingen


  Woordfamilie


  Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


  Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


  seizoen 4.0

  ( Gezegd van planten e.d.)
  jaarlijks terugkerende periode waarin iets groeit, bloeit, aanwezig is in de natuur of zich manifesteert als natuurverschijnsel

  Semagram (extra betekenisinformatie)


  Een seizoen…

  is een periode; is een tijd

  • [Duur] wordt bepaald door de periode waarin iets groeit, bloeit, aanwezig is in de natuur of zich manifesteert als natuurverschijnsel
  • [Frequentie] keert jaarlijks terug
  • [Object betroffen] heeft betrekking op flora, paddenstoelen e.d.

   Algemene voorbeelden


   Ezelsoor en andoorn behoren tot de familie van de lipbloemigen (Labiatae). Een ezelsoor krijgt in de loop van het seizoen steeds meer grijze beharing op het blad. De plant groeit op droge grond en de haren worden gebruikt om dauw te vangen en om verdamping te remmen.

   http://www.neerlandstuin.nl/plantenb/stachys.html

   Combinatiemogelijkheden


   in voorzetselgroep


   • in het seizoen
   • tijdens het seizoen

   Het is echter ook mogelijk om slechts één telsoort in een proefvlak te tellen, bijvoorbeeld een bijzondere soort zoals de Pruikzwam. De tellingen vinden eens per maand plaats in het seizoen waarin vruchtlichamen aanwezig zijn, gewoonlijk van augustus tot en met december.

   http://vroegevogels.vara.nl/Natuurweetje.320.0.html?tx_ttnews[tt_news]=358204&tx_ttnews[pointer]=17&cHash=edf7a43b2d5155a9d897bcfa5b7d665c,

   De tweede groep zijn de laatbloeiers. Ze vormen bloemknoppen op jong hout dat zich tijdens het seizoen vormt.

   De Standaard,

   • laat in het seizoen
   • vroeg in het seizoen

   Op diverse plaatsen in Keukenhof worden diep in de grond laatbloeiende tulpenbollen geplant, daarbovenop worden vroegbloeiende tulpen gezet en helemaal boven worden de krokussen geplant. Dit plantsysteem geeft drie keer kleur op deze plaatsen, van vroeg tot laat in het seizoen.

   De Standaard,

   met adjectivisch tegenwoordig deelwoord


   • het volgende seizoen

   Zo kunnen boeren bezuinigen op meststoffen om minder te verliezen als droogte de oogst doet mislukken. Maar daardoor gaat de vruchtbaarheid van hun bodems achteruit. Of boeren kunnen hun zaaizaad opeten om aan de hongerdood te ontsnappen als hun oogst mislukt is. Maar daardoor hebben ze het volgende seizoen weer geen oogst.

   http://www.gcw.nl/

   Woordfamilie


   Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


   Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


   seizoen 5.0

   ( Gezegd van dieren.)
   jaarlijks terugkerende periode waarin zekere biologische activiteiten in de natuur plegen plaats te vinden, zoals paren, broeden enz.

   Semagram (extra betekenisinformatie)


   Een seizoen…

   is een periode; is een tijd

   • [Duur] wordt bepaald door de periode waarin bepaalde biologische activiteiten plaatsvinden, zoals paren, broeden e.d.
   • [Frequentie] keert jaarlijks terug
   • [Object betroffen] heeft betrekking op fauna

    Algemene voorbeelden


    Het zijn algemeen voorkomende insecten, die over de gehele wereld leven in gebieden waar voldaan wordt aan de eis dat er een seizoen van minstens vier á vijf maanden is om zich voort te planten.

    http://www.ahw.dds.nl/indexhommel.html

    Combinatiemogelijkheden


    met adjectief ervoor


    • het nieuwe seizoen

    Bitterkoude oostenwinden jagen over het land, ijzel en sneeuw omhullen de rietpluimen, het zaad is zo goed als onbereikbaar. Dan krijgen de baardmannetjes er ongenadig van langs. In een maand tijds kan de Nederlandse populatie wel gehalveerd worden, of nog erger. Zelfs daar hebben baardmannetjes een antwoord op. De magere overblijvers wacht een immense klus: meer jongen groot brengen in het nieuwe seizoen. Driemaal broeden, soms lukt zelfs een vierde maal.

    http://www.ivnvechtplassen.org/ivn_vogels_plas_moeras/Baardmannetje_Panurus-biarmicus.html

    in voorzetselgroep


    • in het seizoen

    Vrouwtjes werpen een tot vier nesten per jaar, in het seizoen maart tot oktober.

    http://www.demuizen.nl/

    Verstrikte, verzwakte, vergiftigde, verstoorde egels, in het seizoen worden we er dagelijks over gebeld.

    http://www.xs4all.nl/~teledier/keuze.html

    Wanneer u een verlaten jong eendje aantreft, is deze waarschijnlijk bewust door de moeder verstoten [...]. Breng het eendje naar een vogelasiel of bel een dierenambulance. Probeer zo'n eendje niet zelf groot te brengen. In het seizoen zitten er in vogelasiels vaak veel jonge eendjes. Ze gedijen in een groep veel beter dan alleen.

    http://www.xs4all.nl/~teledier/ehbo/index.html

    Woordfamilie


    Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    seizoen 6.0

    jaarlijks terugkerende periode waarin zich bepaalde gebeurtenissen plegen voor te doen of zekere verschijnselen optreden

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Een seizoen…

    is een periode; is een tijd

    • [Duur] wordt bepaald door de periode waarin bepaalde omstandigheden gunstig zijn
    • [Frequentie] keert jaarlijks terug
    • [Object betroffen] heeft betrekking op gebeurtenissen en verschijnselen

     Algemene voorbeelden


     Seizoen 2012 - 2013. Heel Nederland en Vlaanderen nu overspoeld door griep.

     https://www.degrotegriepmeting.nl/nl/archief/seizoen-2012-2013/,

     Combinatiemogelijkheden


     in voorzetselgroep


     • in het seizoen

     Verder moet je in het seizoen denken aan goede bescherming tegen de midges waarover hieronder meer... Te denken valt aan: overhemd met lange mouwen, een hoed met midgegaas.

     http://www.htwandelreizen.nl/europa/the_north_pennine_way/praktische_informatie/prints,

     met voorzetselgroep


     Voorzetsel: van

     • het seizoen van de bosbranden
     • het seizoen van de muggen
     • het seizoen van de orkanen

     Het seizoen van de bosbranden is weer aangebroken Nu de zomer weer goed begonnen is is het ook weer tijd voor de jaarlijks weerkerende bosbranden. Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft het gevaarniveau sinds vorige week op 3 gezet.

     http://nieuwsuitspanje.blogspot.nl/2011/08/het-seizoen-van-de-bosbranden-is-weer.html,

     Het seizoen van de muggen is weer begonnen. Gezoem, jeuk en slapeloze nachten van muggen op de slaapkamer.

     http://best-goedkoop.blogspot.nl/2010/06/beste-middel-tegen-muggen-deet.html

     Langs de kust ligt het op een na grootste koraalrif ter wereld, het Barrièrerif van Belize en er heerst een tropisch klimaat. Tussen september en november is het seizoen van de orkanen.

     http://nl.wikipedia.org/wiki/Belize_%28land%29,

     Woordfamilie


     Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


     Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


     seizoen 7.0

     jaarlijks terugkerende periode die geschikt en bestemd is voor zekere activiteiten, handelingen of evenementen, waarvan zich dan de grootste bedrijvigheid manifesteert

     Semagram (extra betekenisinformatie)


     Een seizoen…

     is een periode; is een tijd

     • [Duur] is afhankelijk van de aard van de betreffende activiteiten en evenementen en wordt soms mede bepaald door weersomstandigheden zoals bij sommige sportdisciplines, toerisme, verkoopactiviteiten enz.
     • [Frequentie] keert jaarlijks terug
     • [Object betroffen] heeft betrekking op activiteiten, handelingen of evenementen

      Combinatiemogelijkheden


      met voorzetselgroep


      Voorzetsel: van

      • het seizoen van de pluk
      • het seizoen van kerstinkopen
      • het seizoen van planten
      • het seizoen van strandraces
      • het seizoen van zaaien

      De rozengaarden liggen dieper verscholen en het seizoen van de pluk is trouwens voorbij.

      Miniaturen, Karel Jonckheere,

      Het centrum zag er bedrijvig uit met het seizoen van kerstinkopen weer in aantocht.

      Het licht van vroeger dagen, Arthur C. Clarke & Stephen Baxter,

      Na 1 wedstrijd op Franse bodem, 6 wedstrijden bij onze noorderburen en 3 wedstrijden op Vlaamse stranden sluit deze loodzware challenge het seizoen van de strandraces af.

      http://www.knokke-heist.be/nieuws/604-mountainbikers-op-de-laatste-strandrace-van-het-seizoen

      De herst begint in september maar in augustus loopt het seizoen van planten en zaaien ten einde.

      http://www.wimbijma.com/najaar.htm,

      in voorzetselgroep


      • in het seizoen

      Op de aerodroom vertrekken er in het seizoen bijna dagelijks luchtballonnen. Het hoogseizoen van de ballonvaart valt tussen Pasen en eind oktober. Men vaart enkel bij rustig weer en men vertrekt kort voor zonsondergang of kort na zonsopgang.

      http://www.kelchterhoef.be/Aerodroom.htm

      • laat in het seizoen
      • later in het seizoen
      • vroeg in het seizoen

      Al vroeg in het seizoen maakten schippers en schepelingen zich op voor een reis naar de Oostzee. In februari vinden we de eerste bevrachtingscontracten op een van de vele bestemmingen in het Oostzeegebied [...]. Omdat de afspraken door de schippers zelf werden ondertekend, weten we dat zij in persoon aanwezig moeten zijn geweest. Dus, terwijl zijn schip gereed werd gemaakt voor het nieuwe vaarseizoen, ging de schipper er op uit.

      http://www.nationaalarchief.nl/sont/hetvarendvolk.html

      Vaste verbindingen


      Woordfamilie


      Als deel van een afleiding


      Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


      Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


      seizoen 7.1

      jaarlijks terugkerende periode die bestemd is voor de beoefening en de wedstrijden van zekere sportdiscipline; deel van het jaar waarin de trainingen en competities van een sport zijn gepland

      Semagram (extra betekenisinformatie)


      Een seizoen…

      is een periode; is een tijd

        Algemene voorbeelden


        De 27-jarige Italiaan scoorde dit seizoen al tweemaal.

        http://www.belgiumsoccer.be/wmview.php?ArtID=11443,

        Combinatiemogelijkheden


        met adjectief ervoor


        • een druk seizoen
        • een goed seizoen
        • een olympisch seizoen
        • een prachtig seizoen
        • een prima seizoen
        • een slecht seizoen
        • een sterk seizoen
        • een succesvol seizoen
        • een uitstekend seizoen
        • een zwaar seizoen

        Jan Benak maakte duidelijk dat zijn paard Brutus zijn winterslaap weer goed heeft doorstaan en weer helemaal op scherp staat voor een zwaar en druk seizoen.

        Meppeler Courant,

        De overwinning in Inzell is voor Veldkamp een bevestiging dat hij met een goed seizoen bezig is.

        De Standaard,

        Dat de oefenduels verloren zijn gegaan, maakt niet uit, daar leren we van [...]. Wanneer we elkaar wat beter weten te vinden [...] en meer de buitenkanten benutten en het drukke midden vermijden, dan voorspel ik een prachtig seizoen met leuke resultaten.

        http://www.osv-amsterdam.nl/verslagen/VerslagTeamApart-user.asp?intVerslagID=416

        Een plaats bij de 'top vier' van Nederland had DOS'46 veel publiciteit en geld opgeleverd. Nu rest slechts de herinnering aan een prima seizoen.

        Meppeler Courant,

        De nationale doelman is ronduit aan een slecht seizoen bezig.

        NRC,

        Harry Butch Reynolds is aan zijn sterkste seizoen bezig sinds hij op de piste terugkeerde na zijn omstreden dopingschorsing.

        De Standaard,

        Na een succesvol seizoen met drie centrale verdedigers en twee flankverdedigers kwam de 52-jarige coach met vier verdedigers op de proppen, waarmee hij zelfs z'n eigen spelers verbijsterde.

        De Telegraaf,

        Eisden sloot onder Vanlessen een uitstekend seizoen '95-'96 af met 41 punten.

        De Standaard,

        Donovan Bailey ziet af van een sprint over 150 meter met Michael Johnson [...]. De winnaar zou een miljoen dollar ontvangen, de verliezer 250.000 dollar. Bailey, de Canadese houder van het wereldrecord op de 100 meter (9,84), ging er niet op in. Hij is moe na een zwaar seizoen en geeft de voorkeur aan rust.

        De Standaard,

        • het ganse seizoen
        • het hele seizoen
        • het huidige seizoen
        • het nieuwe seizoen
        • het prille seizoen
        • het voorbije seizoen
        • het vorige seizoen
        • vorig seizoen

        Ik geraakte geblesseerd tijdens de voorbereiding. Dat letsel sleepte ik het ganse seizoen mee.

        De Standaard,

        Een doelpuntloos gelijkspel was echter een even logisch als terecht resultaat in een match tussen twee ploegen die al het hele seizoen moeilijk tot scoren komen.

        http://www.sjefke.be/sport/nieuws_feb_04.shtml,

        Geregeld zat hij op bank of tribune. Bij Sampdoria keerde hij terug aan de top. Het huidige seizoen is misschien wel zijn beste in Italië.

        Meppeler Courant,

        De Cottwich-Almelo-Regatta is de eerste nationale roeiwedstrijd van het nieuwe seizoen.

        http://www.amycus.nl/cottwich/Main%20body-nl.htm

        Marco Beens liep tegen zijn 3e gele kaart op in dit nog prille seizoen en wacht een schorsing.

        Meppeler Courant,

        In het voorbije seizoen kwamen per wedstrijd gemiddeld 27.550 toeschouwers over de vloer.

        De Standaard,

        Een aantal jongens kennen elkaar van het vorige seizoen uit de F7, anderen komen vanuit andere teams en er zijn wat nieuwe voetballers bijgekomen.

        http://www.osv-amsterdam.nl/verslagen/VerslagTeamApart-user.asp?intVerslagID=416

        Tegen Hilversum, vorig seizoen een van de toppers, werd het 4-8. Het verschil tussen de beide ploegen zat vooral in het benutten van de kansen en het uitspelen van de mogelijkheden.

        http://www.scagha.nl/wedstrijdverslagen/media/2003scagha-hilversum.htm,

        in voorzetselgroep


        • in een seizoen
        • na dit seizoen
        • sinds dit seizoen
        • tijdens het seizoen
        • tot dit seizoen
        • voor het seizoen

        Seizoensverwachting - De trainer geeft zijn/haar mening over verwachtingen t.a.v. prestatie en plaats op de ranglijst [...]. Verwachtingen omtrent sfeer binnen het team, trainingsaanwezigheid, inzet tijdens trainingen en wedstrijden, leerproces in een seizoen enz. worden kenbaar gemaakt.

        http://home.planetinternet.be/~willempy/menuH.htm,

        Zijn sponsor heeft laten weten zich na dit seizoen uit het schaatsen terug te trekken.

        Haagsche Courant,

        Na twee seizoenen met slechts 6 verloren wedstrijden in totaal is het helemaal niet evident de groepsfeer erin te houden na enkele verloren veldslagen.

        http://home.planetinternet.be/~egoossen/bigard.html,

        Om die reden kent Nederland sinds dit seizoen in het zaalvoetbal naast de directe ook de indirecte vrije trap, is op alle niveaus de gele - en vanaf komend seizoen ook de rode - kaart ingevoerd en is er een ingrijpende verandering wat betreft het terugspelen op de eigen keeper.

        Haarlems Dagblad,

        De momenten waarop trainers tijdens het seizoen langdurig met hun hele groep kunnen werken, zijn schaars.

        De Telegraaf,

        Sörensen bleef kalm, beheerst. Zoals hij dat heeft afgekeken van Moreno Argentin, zijn grote leermeester en tot dit seizoen jaren lang zijn ploeggenoot.

        NRC,

        Club Messina, voor het seizoen nog een van de grote degradatiekandidaten, bekleedt momenteel de tweede plaats in de Serie A.

        http://www.belgiumsoccer.be/wmview.php?ArtID=11443,

        • per seizoen

        De clubs treffen elkaar dan wel vaker, bijvoorbeeld vier keer per seizoen in plaats van twee keer.

        http://members.brabant.chello.nl/~j.vogelzang/Jan/archief.htm,

        • vroeg in het seizoen

        De optimistische geluiden die Achterberg al vroeg in het seizoen uitte, zijn inmiddels overgeslagen op de spelersgroep. Het team blaakt van zelfvertrouwen.

        NRC,

        met adjectivisch tegenwoordig deelwoord


        • een schitterend seizoen
        • een teleurstellend seizoen

        Dit is een schitterend seizoen voor Lommel. Als we straks winnen, hebben we zelfs even veel punten als Anderlecht en Standard.

        De Standaard,

        Na het teleurstellende seizoen van vorig jaar is de ONCE-ploeg aan een prima reeks bezig.

        NRC,

        • het komende seizoen
        • het lopende seizoen
        • het volgende seizoen
        • komend seizoen
        • volgend seizoen

        Voor de competitie zijn er 10 deelnemende ploegen en aangezien er maar 3 ploegen voor de Eerste Klasse zijn en 7 voor de Tweede Klasse ligt de competitieopzet voor het komende seizoen daardoor nogal moeilijk.

        http://www.gidos.be/e-hockey/klassement/2003/ned.htm,

        Volgens dat artikel mag een betaalde sportman na verbreking van zijn contract niet deelnemen aan een betaalde sportcompetitie in dezelfde sporttak tijdens het nog lopende seizoen.

        De Standaard,

        Natuurlijk begrijp ik dat de profclubs moeilijke tijden doormaken, maar hier had men toch iets slagvaardiger kunnen optreden. Nu al moet je het volgende seizoen voorbereiden.

        De Standaard,

        Formule-1-coureur Michael Schumacher hoeft niet bang te zijn voor sluipschutters. De wereldkampioen draagt komend seizoen een kogelvrije helm. Het hoofddeksel, ontworpen door een Duitse firma, is gemaakt van kevlar en koolstofvezels.

        De Telegraaf,

        Volgend seizoen wordt ze eerste soliste en begin dit jaar ontving ze de prestigieuze Alexandra Radiusprijs.

        http://www.beautyenzo.nl/pre_home/1,2411,,00.html?/article/article_view_hlbm/0,2497,5-22-21123,00.html,

        met adjectivisch voltooid deelwoord


        • afgelopen seizoen
        • een geslaagd seizoen
        • een verloren seizoen

        Volgens hem hebben zich afgelopen seizoen ten minste twee ernstige incidenten voorgedaan, waarbij hij heeft geadviseerd aangifte te doen bij de politie [...]. Hij signaleert verbaal en non-verbaal geweld richting scheidsrechters, spelers, coaches en publiek.

        http://www.frieschdagblad.nl/artikel.asp?artID=13392,

        "Wij [...] kunnen terugblikken op een geslaagd seizoen: een goede Europese campagne, derde in de voorcompetitie, de finale van de play-offs en voor het zevende jaar op rij Europees" vat de 33-jarige Lefevere vlot samen.

        De Standaard,

        De ploeg liep er dan ook zorgeloos bij, maar kon de goede vorm [...] van de vorige week niet vasthouden tegen een tegenstander, waaraan de frustratie van een verloren seizoen was af te zien.

        Meppeler Courant,

        met telwoord ervoor


        • zeven seizoenen
        • derde seizoen
        • veertiende seizoen

        Elf jaar lang doet hij nu al aan internationale wedstrijden mee en zes van de laatste zeven seizoenen sprong hij meer dan acht meter.

        NRC,

        De 32-jarige Zweed, de beste driebander ter wereld, is bezig aan zijn derde seizoen bij de Twentse eredivisievereniging.

        NRC,

        "Dit is mijn veertiende seizoen als beroepsrenner", zegt hij.

        De Standaard,

        Vaste verbindingen


        Woordfamilie


        Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


        Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


        seizoen 7.2

        jaarlijks terugkerende periode die bestemd is voor culturele evenementen, zoals theatervoorstellingen, filmvertoningen, optredens enz.; deel van het jaar waarin culturele evenementen zijn gepland

        Semagram (extra betekenisinformatie)


        Een seizoen…

        is een periode; is een tijd

          Algemene voorbeelden


          De stof voor een choreografie is bij Anne Teresa De Keersmaeker vaak zo rijk en haar relatie tot dit materiaal zo sterk, dat ze dient als basis en aanzet tot een volgende verkenning van haar oeuvre. Dit seizoen staat De Keersmaeker in deSingel met maar liefst twee nieuwe producties.

          http://www.desingel.be/productionDetailView.orb?pr_id=5309,

          Brandsen, die met ingang van dit seizoen de nieuwe artistiek leider van het Nationale Ballet is, schreef 'Carmen' in 1999 voor het West Australian Ballet waar hij toen artistiek directeur was.

          http://www.marccouwenbergh.nl/recensies/recensies.htm,

          Deze prijs gaat dus niet naar het beste programma van het seizoen, maar wel naar het opvallendste, en daarmee in zekere zin het meest gedurfde.

          http://www.harrykies.nl/Default.asp?keuze=artiestendetail=3

          Combinatiemogelijkheden


          in voorzetselgroep


          • buiten het seizoen
          • gedurende het seizoen
          • in het seizoen '93/'94
          • sinds dit seizoen
          • tijdens een seizoen

          In de herfst van dit jaar is de première van de 'Dinner Show', die bedrijven en groepen een goede ambiance biedt voor uiteenlopende programma's met bijzondere artistieke inhoud - ook buiten het seizoen.

          http://www.tourjour.nl/PERSBERICHTEN/99_PERSBERICHTEN/VERKEERSBUREAUS/990313_duitsvkb.htm,

          Sinds dit seizoen heeft Het Nationale Ballet twee ex-solisten van het befaamde Kirov Ballet, als geen ander gezelschap gespecialiseerd in het klassiek romantisch repertoire, in zijn gelederen.

          NRC,

          Het kinderjeugdtheater boekte in het seizoen '93/94 ook een winst van 10.000 bezoekers, onder meer door het succes van de voorstelling Mirad, een jongen uit Bosnië van de Branding.

          NRC,

          Ooit speelde hij tijdens een seizoen 32 rollen in evenzoveel stukken.

          De Standaard,

          • per seizoen

          Van de 200 à 220 voorstellingen per seizoen konden er maar 70 in de Rotterdamse schouwburg worden gespeeld.

          NRC,

          • vanaf het seizoen '96-'97

          Hij hoopt het gat in de programmering op te vullen met extra voorstellingen van het stadsdansgezelschap Scapino en, vanaf het seizoen '96-'97, met zelf te produceren operavoorstellingen in samenwerking met Het Rotterdams Philharmonisch Orkest.

          NRC,

          met adjectief ervoor


          • een druk seizoen
          • een slecht seizoen

          Het wordt een druk seizoen in deSingel, met vooral veel vertrouwde en gevestigde namen op de affiche.

          De Standaard,

          In het seizoen 1993/94 telden de Nederlandse toneelgroepen ongeveer 910.000 bezoekers [...]. Vergeleken met het slechte seizoen 1987/88 (571.000 bezoekers) nam het aantal toe met 60 procent.

          NRC,

          • het nieuwe seizoen
          • het voorbije seizoen
          • het vorige seizoen
          • vorig seizoen

          De bezoeker van het grote park kan ook in het nieuwe seizoen een gevarieerd showprogramma tegemoet zien, waaraan artiesten uit de hele wereld meedoen.

          http://www.tourjour.nl/PERSBERICHTEN/99_PERSBERICHTEN/VERKEERSBUREAUS/990313_duitsvkb.htm,

          Het voorbije seizoen mochten wij onze toeschouwers laten genieten van een schitterend "Eindspel" (Samuel Beckett), waarin twee sterke acteurs als Carry Goossens en Jef Demedts een indrukwekkende acteerprestatie leverden.

          http://home.tiscali.be/yuc-eduard.cabuy/rt/diversen/raamhistorie.htm

          Vorig seizoen speelde zijn voorstelling The Stones, met twee acteurs en een drummer in een waargebeurd verhaal over criminele jongeren.

          http://www.muztheater.nl/docs/rectruckstop.html,

          met adjectivisch tegenwoordig deelwoord


          • het komende seizoen
          • het lopende seizoen
          • het volgende seizoen
          • aankomend seizoen
          • komend seizoen
          • volgend seizoen

          De NCRV zendt vanaf het komende seizoen al haar tv-programma's uit in breedbeeldformaat, op Netwerk en sommige aankoopprogramma's na.

          http://www.gooieneemlander.nl/Index/0,4520,,00.html?sHoofdUrl=http%3A%2F%2Fwww.gooieneemlander.nl%2FPagina%2F0%2C7098%2C13-1-2039--1425847-1489--%2C00.html,

          In het lopende seizoen hebben tenminste 125 voorstellingen van gezelschappen uit Polen, Tsjechië en Rusland plaats.

          NRC,

          Het Concertgebouworkest treedt het volgende seizoen achttien keer op in Europa en Amerika.

          NRC,

          Aankomend seizoen zal "TV West" een documentaire maken over de nieuwe produktie "Merlijn the musical".

          http://www.nme-productions.nl/

          Ook van de musical Willeke, die zaterdag in première gaat, wordt de schouwburgen voor komend seizoen een vervolgtournee aangeboden.

          NRC,

          met adjectivisch voltooid deelwoord


          • de afgelopen seizoenen

          Maandelijks wordt op zondagavond opgetreden met steeds wisselende gastsolisten. De afgelopen seizoenen werden steeds afgesloten met een eigen festival.

          http://www.esdonk.nl/stijlen/artiesten/jazz_orchestra.htm

          met telwoord ervoor


          • het eerste seizoen
          • het derde seizoen

          Het moet zijn dat de passie en de overgave waarmee de twintigers zich aan de muziek overgaven en het dynamisme dat ze uitstraalden, behoorlijk indruk maakten, want het eerste seizoen al was het direct roos: 42 concerten!

          De Standaard,

          De technische uitrusting van de Bourla beantwoordt niet aan moderne theaternormen en bezorgt regisseurs kopzorgen. Dat zegt Frans Redant, directeur van het KNS-gezelschap dat de Antwerpse schouwburg nu voor het derde seizoen bespeelt.

          De Standaard,

          Woordfamilie


          Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


          Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


          seizoen 7.3

          jaarlijks terugkerende periode waarin de grootste bedrijvigheid heerst voor activiteiten die verband houden met toerisme of andere vormen van vrijetijdsbesteding

          Semagram (extra betekenisinformatie)


          Een seizoen…

          is een periode; is een tijd

            Algemene voorbeelden


            Medewerkers van dit bureau zullen de gehele vaarroute van de jachthaven tot en met de Gaarbrug peilen [...]. Volgens Bennink moet er snel duidelijkheid komen of diepstekende jachten de Gaarbrug naar het Hoendiep nu wel of niet kunnen passeren. "Voordat het seizoen voor de jachthavenexploitant ten einde is."

            Dagblad van het Noorden,

            Met mooi weer is het platteland prima om te vertoeven. Zeker in het zuidwesten en het noorden van de provincie getuigen daar de vele goed bezochte boerencampings van. Maar het seizoen is aan de korte kant. Als straks alle fietspaden klaar zijn, liggen ze er gedurende driekwart van het jaar nogal verlaten bij. Dat wil zeggen, als het gaat waaien en regenen is de lol snel af van het veelgeroemde weidse landschap.

            http://www.vriendenvanhetplatteland.nl/nieuws.asp?ID=853,

            Combinatiemogelijkheden


            met adjectivisch tegenwoordig deelwoord


            • het komende seizoen
            • het volgende seizoen
            • het voorafgaande seizoen

            Volgens de Koninklijke Nederlandse Toeristenbond ANWB zit er een stijgende lijn in het aantal kampeerders. Komend seizoen zullen volgens een voorzichtige schatting van de ANWB zo'n vier miljoen vakantiegangers op pad gaan met de tent, caravan, vouwwagen of camper.

            De Telegraaf,

            Een online onderzoek [...] waarbij aan verschillende bedrijven uit de toeristische sector het resultaat gevraagd wordt van het voorgaande seizoen en de verwachtingen voor het volgende seizoen.

            http://www.amsterdammarketing.org/media/121909/mtb%20rapportage%20augustus.pdf,

            in voorzetselgroep


            • buiten het seizoen
            • gedurende het seizoen
            • na het seizoen
            • tijdens het seizoen

            De toeristische dienst van Koksijde schat het aantal eendagtoeristen tijdens de zomer op vijftig procent en buiten het seizoen op 70 procent.

            De Standaard,

            Zo kan een vakantie bij Familyland een sportieve aangelegenheid worden waar het spelelement niet uit het oog wordt verloren [...]. Voor de jeugd en volwassenen zijn er vele activiteiten die gedurende het seizoen plaats hebben.

            http://www.familyland.nl/

            G. W. (PvdA) vroeg zich af of de werkzaamheden niet konden worden uitgesteld tot ná het seizoen, zodat toeristen er geen hinder van ondervinden.

            Meppeler Courant,

            Tijdens het seizoen kan men de meeste boodschappen doen in de kampwinkel.

            http://home.uni-one.nl/inpetto/main/home.html

            • per seizoen

            Het hooihotel bevalt de gasten tot nu toe prima, zegt Keiser [...]. Maar hooi is toch stoffig? "Dat valt mee. Het wordt eenmaal per seizoen - dat seizoen eindigt in oktober - ververst."

            De Limburger,

            met telwoord ervoor


            • het vijfde seizoen

            Het pretpark is in 1999 aan zijn vijfde seizoen toe en haalt per jaar drie miljoen bezoekers.

            http://www.vakantiegenoegens.be/infoplein/Spaanse_goudkust.htm

            Woordfamilie


            Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


            Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


            seizoen 7.4

            jaarlijks terugkerende periode waarin men waren van een bepaalde soort of van een wisselend model of ontwerp te koop aanbiedt, zoals artikelen voor vrijetijdsbesteding, modeartikelen enz.

            Semagram (extra betekenisinformatie)


            Een seizoen…

            is een periode; is een tijd

              Algemene voorbeelden


              De elektrische fietsen beschikken over een speed sensor, een torque sensor en een motor rotation sensor [...]. Alle nieuwe batterijen zijn afneembaar voor makkelijk opladen. Omdat de batterijen zijn voorzien van een power indicatie, kan men ook in dat geval zien wat de laadtoestand is van de batterij. Dit seizoen zal Giant richting consument overigens niet langer praten over actieradius maar over kilowattuur.

              http://elektrischefietsenlimburg.wordpress.com/page/2/,

              Samsonite pakt dit seizoen ook uit met een primeur: een gelaserd logo op leder, voor de consument die houdt van een jeugdige, natuurlijke en minimalistische look.

              http://www.bagsmagazine.be/DossierDetail.aspx?id=ebg0141n01

              In de Bijenkorf is Marokkaanse kleding dit seizoen helemaal in de mode en kan ik menig vrouwenblad citeren waarin wordt gezegd dat de eigentijdse vrouw hoofddoekjes in minstens drie felle kleuren in de kast moet hebben liggen.

              http://www.islamenburgerschap.nl/speech3.html

              Chanel bracht dit seizoen al open laarsjes met dikke panty's, voorzien van het logo met de dubbele letter C. Toonaangevende merken fotograferen vaker zomerse schoenen in een winterse setting.

              De Telegraaf,

              Combinatiemogelijkheden


              met adjectivisch tegenwoordig deelwoord


              • komend seizoen

              Ook komend seizoen vliegen de bolerootjes de deur uit. Ik merk het nu al: we verkopen weer meer jurkjes, waar bijna automatisch een bolerootje bij gepakt wordt.

              http://www.indemode.nu/retail/hot-item-2011-van-dick-oggel,

              in voorzetselgroep


              • na het seizoen

              De handelaar verkocht zijn goederen met een gewone winstmarge, marge welke de meesten ook moesten hanteren omwille van de concurrentie. Na het seizoen (september of februari) een soldenverkoop.

              http://www.unizo.be/kopenenverkopen/viewobj.jsp?id=450999,