bestuursobesitas


bestuursobesitas 1.0

(neologisme)

overdreven neiging en behoefte om overal beleid bij te maken of om overal beleidsmatig mee bezig te zijn

Semagram (extra betekenisinformatie)


Bestuursobesitas…

is een neiging

      Algemene voorbeelden


      Maar amper was dat nieuwe stelsel van kracht of het kabinet-Rutte I begon een campagne tegen de stadsdelen. De premier sprak van 'bestuursobesitas', minister Piet Hein Donner van 'bestuurlijke spaghetti'. De laatste vond de 'vierde bestuurslaag' die in de grote steden was ontstaan 'onwenselijk' (zonder te opperen dan de andere vierde bestuurslaag af te schaffen, de provincies, hoewel die weinigen iets zeggen, vooral in de Randstad). Donner noemde stadsdelen bovendien te duur, al rekende de Raad voor Gemeentefinanciën uit dat decentralisatie van taken juist goedkoper was. De stadsdelen moesten weg.

      https://www.parool.nl/nieuws/behoud-tegenmacht-voor-echte-democratie-in-de-stopera~bdd78ba8/,

      Bestuursobesitas is er mede de oorzaak van dat veel bedrijven blijven hangen in hun oude gewoonten en devices als iPads of iPhones niet toelaten.

      https://www.computable.nl/artikel/opinie/cloud-computing/4205064/1509029/met-je-ipad-naar-het-werk.html,

      Combinatiemogelijkheden


      in voorzetselgroep


      • lijden aan bestuursobesitas

      "Nederland lijdt aan bestuursobesitas en het is hoog tijd dat we de overheid op dieet zetten. Bureaucratie is een belasting op groei. De samenleving is vaak zelf in staat dingen te doen als de overheid die ruimte biedt", aldus Rutte vanochtend in zijn eerste toespraak als premier tot het Parlement.

      http://geldengroen.net/index.php/nieuws/488-rutte-nederland-lijdt-aan-bestuursobesitas,

      Etymologie


      Aard herkomst inheems woord
      Vroegste datering 2010
      Bijzonderheden Het woord bestuursobesitas stond in 2010 op de nominatie om woord van het jaar te worden bij woordenboek Van Dale.