obesitas


obesitas 1.0

(gezondheid, geneeskunde en zorg)

overmatige vetstapeling in het lichaam die gezondheidsrisico's oplevert; ernstig overgewicht; vetzucht
Soms wordt zwaarlijvigheid, het synoniem van overgewicht, ook als synoniem van obesitas gebruikt. In niet-medische samenstellingen en blends, zoals dataobesitas, digibesitas, infobesitas en socialbesitas, betekent obesitas zoiets als 'overmatige hoeveelheid'.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Obesitas…

is overgewicht; is een aandoening

  • [Frequentie] komt wereldwijd steeds vaker voor
  • [Aantal of hoeveelheid] geldt in het geval van vrouwen bij een middelomtrek groter dan 80 cm en in het geval van mannen bij een middelomtrek groter dan 94 cm; geldt bij een body mass index (BMI) hoger dan 30 kg/m2
  • [Maatsoort] wordt bij mensen vastgesteld door meting van de middelomtrek of door berekening van de body mass index (BMI, vroeger QI of queteletindex genoemd): het gewicht (in kg) gedeeld door het kwadraat van de lengte (in m)
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is een medische aandoening; is vooral problematisch bij relatief veel buikvet, bij een hoge bloeddruk, bij hart- en vaatziekten, bij diabetes en bij gewrichtsklachten
  • [Behandeling of bewerking] wordt bestreden door een leefstijlverbetering, die vooral bestaat uit gezonder eten en meer bewegen
  • [Bezitter of eigenaar] komt vaker voor bij mensen die als kind al overgewicht hadden, of van wie een of beide ouders overgewicht hebben; komt ook voor bij dieren
  • [Oorzaak, reden of aanleiding] wordt in principe veroorzaakt door te veel eten en te weinig bewegen; kan mede veroorzaakt worden door een chronische ziekte die bewegen moeilijk maakt, door een traag werkende schildklier, door het polycysteus-ovariumsyndroom, door een depressie, door een eetstoornis of door een sociale fobie
  • [Gevolg of resultaat] maakt het moeilijker om te bewegen, wat het probleem vergroot; geeft een grotere kans op hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten, diabetes type 2, gewrichtsklachten, galstenen en kanker; geeft een verminderde levensverwachting
  • [Waardering] wordt als een maatschappelijk probleem gezien, omdat het leidt tot hogere gezondheidskosten en hogere bedrijfskosten
  • [Verscheidenheid] is door de Wereldgezondheidsorganisatie in 3 klassen onderverdeeld, namelijk klasse 1 (BMI tussen 30,00 kg/m2 en 34,99 kg/m2), klasse 2 (BMI tussen 35,00 kg/m2 en 39,99 kg/m2, ook wel ernstige obesitas genoemd) en klasse 3 (BMI vanaf 40,00 kg/m2, ook wel morbide obesitas genoemd); wordt bij een BMI van minstens 50,00 kg/m2 ook wel superobesitas of extreme obesitas genoemd

Algemene voorbeelden


Een QI van boven de 30 wijst op zwaarlijvigheid, ook wel obesitas genoemd.

http://www.gezondheidsnet.nl/

Bij kinderen kan je de gewichtstoename nog stilzetten, vooral als je tijdig ingrijpt, rond de leeftijd van 8 tot 10 jaar. Caroline Braet verduidelijkt: "Obesitas is een teveel aan vet, eerder dan een te hoog gewicht. Ouders zouden moeten ingrijpen wanneer een kind meer verdikt dan logisch is voor zijn leeftijd."

De Standaard,

Mocht ik opnieuw beginnen, ik zou vreten van bij mijn geboorte, uit mijn kleren puilen op mijn tiende, op mijn twintigste met krukken gaan van obesitas, simpelweg om een iet of wat comfortabeler dood te hebben.

Sluitingstijd, Wouter Verbeylen,

Combinatiemogelijkheden


als subject bij een werkwoord


  • toenemen

Van Rossum liet zien dat obesitas toeneemt in zowel 'rijke' als 'arme' landen, met als gevolg een toename in een groot aantal chronische ziekten. Gedragsfactoren zoals lichamelijke (in)activiteit en eetgewoonten zijn verantwoordelijk voor deze toename. Daarnaast blijken echter ook genetische factoren van invloed te zijn.

http://www.inspanningsfysiologie.org/core.html

als object bij een werkwoord


  • obesitas vaststellen

Obesitas wordt vastgesteld met behulp van de Body Mass Index (BMI). Dit is het gewicht (in kg) gedeeld door het kwadraat van de lengte (in m). De benaming Quetelet Index (QI) is in de wetenschappelijke literatuur verlaten en vervangen door Body Mass Index (BMI).

https://www.nhg.org/standaarden/volledig/nhg-standaard-obesitas#note-22

met adjectief ervoor


  • ernstige obesitas
  • extreme obesitas
  • morbide obesitas

Mensen met ernstige obesitas op middelbare leeftijd hebben 50 procent meer kans om voortijdig te overlijden dan mensen met een gezond gewicht.

https://www.welingelichtekringen.nl/gezond/914251/ernstig-overgewicht-vergroot-kans-op-overlijden-met-50-procent.html,

Een verstoring van het eetgedrag [...] vindt vaak zijn oorsprong in de (over)bezorgdheid van de ouders en/of in de slechte raad die soms via allerlei kanalen wordt aangereikt [...]. Verder is ook gebleken dat vrouwen die zelf overdreven bezorgd zijn om hun uiterlijk en eetstoornissen ontwikkelen, de voedingsgewoonten van hun kinderen in negatieve zin beïnvloeden met een verhoogd risico op anorexia of extreme obesitas tot gevolg.

http://www.gezondheid.be/index.cfm?fuseaction=artperrub=39

Morbide obesitas is een ernstige aandoening waarbij patiënten een abnormaal hoge body mass index van hoger dan 40 hebben. De aandoening kenmerkt zich door een extreme hoeveelheid overtollig lichaamsvet in combinatie met een gezondheidsprobleem zoals diabetes mellitus (suikerziekte) en een verhoogde bloeddruk.

https://mens-en-gezondheid.infonu.nl/aandoeningen/186288-morbide-obesitas-complicaties-door-ernstige-obesitas.html

in voorzetselgroep


  • aan obesitas lijden

Xenical is alleen bedoeld voor mensen die aan obesitas lijden, ook wel bekend als vetzucht. Mensen die minimaal dertig kilo te zwaar zijn en last krijgen van hun hart.

De Limburger,

  • mensen met obesitas

De dikke vrouw zat daar om hem te bekeren, en berustend zei hij bij zichzelf: ik zal een goede bekeerling zijn. 'Weet je hoeveel miljoen mensen met obesitas er in de USA zijn?' 'Ja, dat weet ik.' 'Raad er maar niet naar, jongen. Veertig miljoen van het soort dat minachtend "dikzakken" wordt genoemd. Maar ik zeg je, niemand mag worden gediscrimineerd op grond van zijn fysieke gebreken.'

De grens van glas, Carlos Fuentes,

  • onderzoek naar obesitas

Onderzoek naar obesitas richt zich voornamelijk op genetische stoornissen van de stofwisseling, of op de wisselwerking tussen eetlust en het gevoel van verzadiging.

http://www.gezondheidsnet.nl/

  • de behandeling van de obesitas

De hond werd naar ons doorgestuurd voor de behandeling van de obesitas. Bij het cardiologisch onderzoek woog de hond reeds 8,20 kg, intussen was de hond nog 250 g bijgekomen (in 1 week).

http://www.khd.rug.ac.be/009dietetiek.htm

met ander, nevengeschikt substantief


  • obesitas en gewichtstoename
  • obesitas of zwaarlijvigheid

Bij het RIVM vinden momenteel diverse onderzoeken plaats gericht op de relatie tussen DNA-polymorfismen (interindividuele verschillen) in diverse genen voor obesitas en gewichtstoename.

http://www.inspanningsfysiologie.org/core.html

Een BMI onder de 18 betekent ondergewicht, vanaf 25 spreken we van een overgewicht. De term obesitas of zwaarlijvigheid gebruiken we pas vanaf een BMI boven 30.

http://www.eetstoornis.be/pr_project1_Vlaamse_Gemeenschap.htm,

  • vet, zout, alcohol en obesitas
  • zwaarlijvigheid of obesitas

Naast de nog vele onbeantwoorde vragen in de kankerproblematiek staat het echter wel vast dat vet (en in het bijzonder verzadigd vet), zout, alcohol en obesitas schadelijk zijn voor de volksgezondheid door hun promoverende invloed op kanker naast de rol die ze spelen in het ontstaan van atherosclerose.

http://www.vig.be/

Het voorkomen van zwaarlijvigheid of obesitas (gedefinieerd als een Body Mass Index van 30 of hoger) wordt in Westerse landen geschat op minstens 10% van de algemene bevolking. Bij naar schatting een vierde hiervan heeft het overgewicht hoofdzakelijk te maken met een eetstoornis (in de zin van overmatig eten of eetbuien).

http://www.eetstoornis.be/pr_project1_Vlaamse_Gemeenschap.htm,

Woordfamilie


Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


Als deel van een samenstellende afleiding


Overige woordfamilieleden