obesitas-hypoventilatiesyndroom


obesitas-hypoventilatiesyndroom 1.0

(wetenschap; gezondheid, geneeskunde en zorg)

combinatie van ernstig overgewicht en een verminderde, oppervlakkige ademhaling; pickwicksyndroom

Semagram (extra betekenisinformatie)


Het obesitas-hypoventilatiesyndroom…

is een syndroom

  • [Bezitter of eigenaar] treft mensen met morbide obesitas (d.w.z. met een BMI vanaf 40)
  • [Gevolg of resultaat] is belastend voor het hart en kan zelfs leiden tot hartfalen
  • [Symptoom] leidt tot een oppervlakkige ademhaling, die gepaard gaat met een verlaagde zuurstofconcentratie (hypoxie) en een verhoogde koolstofdioxideconcentratie (hypercapnie) in het bloed; leidt tot hoofdpijn in de ochtend; gaat vaak gepaard met snurken en slaapapneu (obstructief slaapapneusyndroom), waardoor iemand overdag slaperig, moe en vaak ook prikkelbaar is

    Algemene voorbeelden


    Obesitas-hypoventilatiesyndroom (ook bekend als het pickwicksyndroom of OHS) is een aandoening die voorkomt bij mensen met morbide obesitas die niet meer diep genoeg kunnen inademen. Hierdoor is er een verlaagde zuurstofconcentratie (hypoxie) en een verhoogde koolstofdioxideconcentratie (hypercapnie) in het bloed. Veel mensen met deze aandoening hebben 's nachts ook last van korte periodes waar in zij stoppen met ademhalen, ook wel slaapapneu of OSAS (obstructief slaapapneusyndroom) genoemd.

    https://nl.wikipedia.org/wiki/Obesitas-hypoventilatiesyndroom,

    Het obesitas-hypoventilatiesyndroom (OHS), vroeger ook wel het pickwicksyndroom genoemd, is een ernstige aandoening bestaande uit een combinatie van obesitas met chronische alveolaire hypoventilatie overdag.

    https://www.ntvg.nl/artikelen/obesitas-hypoventilatiesyndroom/volledig,

    Het obesitas-hypoventilatiesyndroom (OHS), ook wel pickwicksyndroom genoemd, is een belangrijke complicatie van obesitas met een verhoogd sterfterisico en ernstige comorbiditeit, zoals cardiovasculaire ziekten, diabetes mellitus type 2, dyslipidemie en obstructief slaapapneusyndroom.

    https://www.ntvg.nl/artikelen/obesitas-hypoventilatiesyndroom,