pickwicksyndroom


pickwicksyndroom 1.0

(wetenschap; gezondheid, geneeskunde en zorg; verouderend)

combinatie van ernstig overgewicht en een verminderde, oppervlakkige ademhaling; obesitas-hypoventilatiesyndroom
Wordt soms verward met het slaapapneusyndroom, dat een veelvoorkomend bijverschijnsel van het pickwicksyndroom is. Het woord refereert aan een dik en immer slaperig personage in de Pickwick Papers van Charles Dickens.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Het pickwicksyndroom…

is een syndroom

      Algemene voorbeelden


      Obesitas-hypoventilatiesyndroom (ook bekend als het pickwicksyndroom of OHS) is een aandoening die voorkomt bij mensen met morbide obesitas die niet meer diep genoeg kunnen inademen. Hierdoor is er een verlaagde zuurstofconcentratie (hypoxie) en een verhoogde koolstofdioxideconcentratie (hypercapnie) in het bloed. Veel mensen met deze aandoening hebben 's nachts ook last van korte periodes waar in zij stoppen met ademhalen, ook wel slaapapneu of OSAS (obstructief slaapapneusyndroom) genoemd.

      https://nl.wikipedia.org/wiki/Obesitas-hypoventilatiesyndroom,

      Het obesitas-hypoventilatiesyndroom (OHS), vroeger ook wel het pickwicksyndroom genoemd, is een ernstige aandoening bestaande uit een combinatie van obesitas met chronische alveolaire hypoventilatie overdag.

      https://www.ntvg.nl/artikelen/obesitas-hypoventilatiesyndroom/volledig,

      Minutieus stelde Dickens zijn insomnia en diverse slaapstadia te boek in The uncommercial traveller. Zonder deze Britse kampioen van mist en nacht zou de geneeskunde het zonder het Pickwick-syndroom moeten stellen. Daarmee bedoelt men het vóórkomen van overmatige vetzucht bij mensen met hartklachten en ademhalingsmoeilijkheden (niet te verwarren met het 'slaapapnoesyndroom': ademstops bij zwaarlijvige snurkers).

      NRC,

      Het obesitas-hypoventilatiesyndroom (OHS), ook wel pickwicksyndroom genoemd, is een belangrijke complicatie van obesitas met een verhoogd sterfterisico en ernstige comorbiditeit, zoals cardiovasculaire ziekten, diabetes mellitus type 2, dyslipidemie en obstructief slaapapneusyndroom.

      https://www.ntvg.nl/artikelen/obesitas-hypoventilatiesyndroom/volledig,