betaalkracht


betaalkracht 1.0

(business, economie en financiën; numismatiek en valuta; (vooral) in België)

( Gezegd van munten en bankbiljetten)
eigenschap van de munten en biljetten van een bepaalde munteenheid dat daarmee betaald kan worden; geldwaarde die verbonden is aan een bepaalde munteenheid
Meestal in de verbindingen wettelijke betaalkracht en wettige betaalkracht, ook in combinaties.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Betaalkracht…

is een kracht

  • [Object betroffen] betreft de geldwaarde van munten en biljetten van een munteenheid

    Hoofdsemagram: kracht


    Combinatiemogelijkheden


    als object bij een werkwoord


    • wettelijke betaalkracht hebben
    • wettige betaalkracht hebben
    • zijn, hun (wettelijke, wettige) betaalkracht opheffen
    • zijn, hun (wettelijke, wettige) betaalkracht verliezen

    De gulden, peseta, Franse frank en andere munten uit de 12 eurolanden verliezen vanaf 2002 hun wettelijke betaalkracht vermits ze opgaan in de euro.

    De Financieel-Economische Tijd,

    De Nationale Bank van België trekt vanaf 2 september alle oude bankbiljetten van 100 frank in. De biljetten, die op 5 april 1978 voor het eerst in omloop kwamen, verliezen op 16 december voorgoed hun wettige betaalkracht.

    De Standaard,

    De Nationale Bank van België herinnert eraan dat de biljetten van 100 frank van het type "Beyaert" vanaf 16 december hun wettige betaalkracht verliezen.

    De Standaard,

    Artikel 15 bepaalt dat de biljetten en munten die in een nationale munteenheid luiden, uiterlijk zes maanden na het einde van de overgangsperiode, m.a.w. uiterlijk op 30 juni 2002, hun betaalkracht verliezen.

    http://www.nbb.be/EU/N/pdfnl/scenaden.pdf,

    De Belgische franken zullen immers bij de betalingen worden gebruikt zolang de burger de zekerheid heeft dat de handelaars verplicht zijn deze aan te nemen. Daarom wordt de wettelijke betaalkracht van de Belgische frank opgeheven eind februari 2002. De omwisseling van de munten en biljetten zal kosteloos geschieden.

    http://www.nbb.be/EU/N/pdfnl/scenaden.pdf,

    Op 1 maart 2002 heeft de Belgische frank geen wettelijke betaalkracht meer en kunt u dus niet langer betalen in Belgische frank.

    http://euro.fgov.be/frames/nla_index.htm,

    met voorzetselgroep


    Voorzetsel: van

    • de wettelijke betaalkracht van de Belgische frank

    In dit verband zullen de banken en De Post de mogelijkheid om Belgische muntstukken en biljetten kosteloos op een rekening te storten, na de opheffing van de wettelijke betaalkracht van de Belgische frank, verlengen tot eind 2002.

    http://www.nbb.be/EU/N/pdfnl/scenaden.pdf,

    De opheffing van de wettelijke betaalkracht van de Belgische frank mag niet onmiddellijk na de eerste twee weken van januari plaatsvinden, want een overhaaste maatregel zou een grote toeloop van het publiek kunnen teweegbrengen, waardoor alle circuits door een toevloed van contanten, inzonderheid opgepotte biljetten, verstopt zouden kunnen geraken.

    http://www.nbb.be/EU/N/pdfnl/scenaden.pdf,

    in voorzetselgroep


    • de afschaffing van de wettelijke betaalkracht
    • de opheffing van de wettelijke betaalkracht

    Het einde van de periode van dubbele geldomloop zal samenvallen met de afschaffing van de wettelijke betaalkracht van de Belgische frank op donderdag 28 februari 2002 om middernacht.

    http://www.nbb.be/EU/N/pdfnl/scenaden.pdf,

    Ten slotte is het wenselijk dat de opheffing van de wettelijke betaalkracht verenigbaar is met de periode die de kwetsbare bevolkingsgroepen nodig hebben om de euro te aanvaarden. De opheffing van de wettelijke betaalkracht mag echter ook niet te lang op zich laten wachten. De Belgische franken zullen immers bij de betalingen worden gebruikt zolang de burger de zekerheid heeft dat de handelaars verplicht zijn deze aan te nemen.

    http://www.nbb.be/EU/N/pdfnl/scenaden.pdf,

    Vaste verbindingen


    betaalkracht 2.0

    kracht, vermogen van een persoon, organisatie e.d. om iets te kunnen betalen; mate waarin iemand of iets betaalkrachtig is; betaalvermogen; solvabiliteit

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Betaalkracht…

    is een kracht

    • [Object betroffen] betreft de kracht, het vermogen om iets te kunnen betalen

      Hoofdsemagram: kracht


      Algemene voorbeelden


      De verkoper accepteert de door het bedrijf uitgegeven schuld – een crediteurenpost op de balans van het kopende bedrijf, een debiteurenpost op de balans van het verkopende bedrijf – als betaling. Waarbij de crux van de zaak is dat dit een wettige betaling is: goederen krijgen een andere eigenaar, diensten worden geleverd. Er is echt betaald: schuld als betaalmiddel. En er is sprake van schepping van monetaire waarde: de debiteurenpost staat niet voor niets aan de activakant van de balans. Bij elke crediteuren/debiteurenpost is eigenlijk sprake geweest van schepping van betaalkracht, uit het niets.

      http://www.luxetveritas.nl/blog/?m=201504,

      Wat de betaallasten betreft kan, met uitzondering van de werkloosheid, gesteld worden dat ze afhankelijk zijn van de evolutie van de betreffende bevolkingsgroep. Wat de betaalkrachten betreft kan gesteld worden dat ze afhankelijk zijn van de evolutie van de tewerkstellingsgraad.

      http://www.politics.be/persmededelingen/13519/,

      We zien niet alleen een globaal totaal fictieve staatsschuld ontstaan, we zien in alle opzichten de kenmerken van een spel dat alleen waar is voor de spelers die op welke manier dan ook in de regels zijn verwikkeld. Nu we weten dat onze wereld zo kunstmatig is, dat er zelfs geen fysieke betaalkrachten bestaan, wat moeten we dan nog met dit alles? En waarom is dit zo moeilijk te begrijpen? Er zijn nog steeds vele Nederlanders die werkelijk geloven dat zij aan hun toekomstige voorzieningen betalen. Dat zij betalen voor sociale zekerheid, ziekenfonds, etc.

      http://vandollum.plazilla.com/page/4295070450/het-digitale-wonder-van-staatsschuld,

      Combinatiemogelijkheden


      met ander, nevengeschikt substantief


      • betaallast en betaalkracht
      • betaallasten en betaalkrachten
      • koopkracht of betaalkracht

      Wat de verhouding betreft tussen de betaallast en de betaalkracht start Vlaanderen in het jaar 2000 ook met een aanzienlijke voorsprong: bij een splitsing van de Sociale Zekerheid zouden de sociale lasten, omgerekend per werkende in de private sector, 28 % lager zijn in Vlaanderen dan in Wallonië.

      http://www.politics.be/persmededelingen/13519/,

      Economisch gezien is de vergrijzing wel een probleem, zowel in Vlaanderen als in Wallonië. De betaalbaarheid van de pensioenen en de gezondheidszorg en van de sociale zekerheid in haar geheel, is een bedreiging zowel voor de ouderen die het grootste deel van de lasten veroorzaken als voor de jongere generatie die de lasten zal moeten betalen. M.a.w. economisch gezien is het probleem van de vergrijzing afhankelijk van de verhouding tussen betaallasten en betaalkrachten.

      http://www.politics.be/persmededelingen/13519/,

      Het maakt niet uit of de koopkrachttoename het gevolg is van loon uit dienstbetrekking, ontvangen rente of dividend, een schenking of erfenis, een loterij, of zelfs diefstal. Ook (ongerealiseerde) waardestijgingen van effecten en appreciatie van vastgoed betekenen een vermogenstoename. Zij vormen eveneens nieuwe koop- of betaalkracht en zijn daarmee conceptueel gezien inkomen.

      http://m.mejudice.nl/m/a/ar/waar-piketty-om-vraagt-is-een-betere-inkomstenbelasting,

      In dit zogenoemde comprehensive income concept omvat inkomen iedere periodieke aanwas van nieuwe, reële koop- of betaalkracht, dus gecorrigeerd voor inflatie. Die periode beslaat idealiter een mensenleven. Om budgettaire en praktische redenen wordt zij gewoonlijk opgeknipt in tijdspannen van een jaar.

      http://m.mejudice.nl/m/a/ar/waar-piketty-om-vraagt-is-een-betere-inkomstenbelasting,

      betaalkracht 3.0

      (weinig gebruikt)

      iemand die voor zijn werkzaamheden betaald wordt; iemand die betaald wordt voor arbeid; betaalde kracht

      Semagram (extra betekenisinformatie)


      Een betaalkracht…

      is een werknemer; is een persoon

      • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] wordt betaald voor arbeid

        Hoofdsemagram: kracht


        Algemene voorbeelden


        Er zullen veel vrijwilligers nodig zijn waar we ook van op aan kunnen. Ook zal je enkele vaste betaalkrachten moeten aannemen en zal er een bestuur moeten zijn om sturing te geven.

        http://www.bvsw.nl/application/uploads/Documenten/beheer%20de%20Erker/1211024%20-%20verslag%20bijeenkomst%20%2024%20nov..pdf,