bevrijder


bevrijder 1.0

iemand die een ander of anderen bevrijdt uit een ongewenste situatie; iemand die een ander of anderen van iets of iemand bevrijdt; iemand die bevrijding brengt

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een bevrijder…

is een persoon

  • [Activiteit of handeling] bevrijdt een ander of anderen uit een ongewenste situatie; bevrijdt een ander of anderen van iets of iemand; brengt (de) bevrijding

    Algemene voorbeelden


    En plotseling zagen we een soldaat tegen een heuvel aan liggen. Hij keek met een verrekijker in de richting van Spier en wat opvallend was, hij had een ander uniform aan dan de Duitsers. Maar ik durfde niets tegen de man te zeggen. We waren bang, want niemand was toen immers te vertrouwen. Toch zagen we een Frans embleem op het uniform en kregen toen in de gaten dat het een bevrijder was.

    Meppeler Courant,

    Het regelmatig opnieuw toetsen van de eerder opgedane kennis omtrent het bevrijden van liftgebruikers is geen overbodige luxe. Dit voorkomt dat een mogelijke bevrijder na jaren van het niet in praktijk brengen van de eerder opgedane kennis niet meer weet wat te doen, hetgeen gevaarlijke situaties in de hand werkt. Het Liftinstituut heeft een aantal cursussen ontwikkeld op dit gebied ten behoeve van medewerkers van woningbouwverenigingen, onderhoudsbedrijven, huismeesters, (bedrijfs-)brandweerkorpsen en andere mogelijke hulpdiensten.

    http://www.liftinstituut.nl/Ongevallen/ongevallen.htm

    'We waren de eerste bevrijders die in Meppel aankwamen. Maar we zijn welgeteld één nacht gebleven. Het bevel luidde zo snel mogelijk op te trekken richting de Duitse grens. Terwijl de burgers van Meppel feestvierden en een ander regiment de feestvierende stad binnenreed, waren wij al weer vertrokken.'

    Meppeler Courant,

    De prentbriefkaarten behandelen liefelijke thema's als de warme gevoelens van de bevrijders voor de Hollandse meisjes, maar geven bijvoorbeeld ook het verlangen van de Nederlander weer voorgoed af te rekenenen met de bezetter, de collaborateurs, de angst en de onzekerheid.

    Meppeler Courant,

    Basri Bajrami (40) betreurt dat bij de spectaculaire bevrijding van Patrick Haemers uit een celwagen in Heverlee, op 13 augustus 1987, twee rijkswachters gewond raakten. Hij beaamt dat hij een van de drie bevrijders was, maar noemt geen namen van medeplichtigen.

    De Standaard,

    Combinatiemogelijkheden


    met adjectief ervoor


    ( In toepassing op de soldaten die (mede)verantwoordelijk waren voor de bevrijding van Nederland en België in de Tweede Wereldoorlog.)
    • de Amerikaanse bevrijders
    • de Canadese bevrijders

    Maastricht staat vandaag op het programma. Vijftig jaar geleden kwamen hier de eerste Amerikaanse bevrijders in Nederland aan.

    NRC,

    Op 12 april 1945 werd familie Pit opgeschrikt door brokken steen die voor hun woning in de Kalverstraat op straat vielen. De Steenwijker toren werd onder vuur genomen. De Canadese bevrijders, die in aantocht waren, vermoedden dat in de toren een Duitse observatiepost zat.

    Meppeler Courant,

    De Witte Brigade sluit de gevangengenomen Duitsers en kollaborateurs op in de gemeenteschool. Zo'n twintig verzetsmensen bewaken hen. Ze dragen allemaal een armband van de Witte Brigade. André Counye en Gerard Depape dragen zelfs een "overall" van het verzet. Allen verwachten vlug de Canadese bevrijders.

    De Standaard,

    met bezittelijk voornaamwoord


    • onze bevrijder
    • onze bevrijders
    • zijn bevrijders

    "We hebben Arafat nog geen jaar geleden als onze bevrijder binnengehaald en nu ontpopt hij zich als de vijand van onze strijders die tegen de Israëlische bezetting blijven vechten", zegt een Palestijnse winkelier, een aanhanger van Hamas, in de hoofdstraat van Gaza.

    NRC,

    Ik was acht en het hele gezin was op Ates paard en wagen geklommen om getuige te zijn van de intocht. Onze bevrijders. Ze kwamen over de Afsluitdijk en reden via Den Helder naar Alkmaar. Ik herinner me dat het lang duurde voor ze kwamen. Toen het tenslotte zover was, was ik teleurgesteld dat de meeste soldaten hun helm niet ophadden.

    Buiten is het maandag, J. Bernlef,

    Een rijkswachter in de celwagen werd geraakt door een salvo dat dwars door de carrosserie ging. "Dat was nooit de bedoeling. Het was een klus van niets. Alles gebeurde allicht in de verwarring van het ogenblik", vertelde Bajrami. Hijzelf schoot enkel in de motorkap, toen de chauffeur wou vluchten. Haemers werd in de personenauto geduwd en als een vrij man afgeleverd in Brussel. Wijlen Patrick Haemers zou ooit hebben gezegd dat zijn bevrijders wel degelijk van plan waren geweld te gebruiken. Bajrami: "Als dat zo is, dan weet ik daar niets van."

    De Standaard,

    met voorzetselgroep


    Voorzetsel: van

    • de bevrijder van het land
    • de bevrijder van Brussel

    "Mobutu is al lang de politieke situatie niet meer meester. Hij is zelfs bereid zijn land te verkopen voor een visum. Zijn eigen gezondheid is voor het ogenblik de enige zorg van de zogenaamde bevrijder van het land."

    De Standaard,

    De grillen van de geschiedenis van de twintigste eeuw hebben ervoor gezorgd dat juist dit regiment voor ons het belangrijkste is geworden. Het gaat natuurlijk om de "Welsh Guards", de bevrijders van Brussel (3 september 1944) en de overwinnaars van de slag om Hechtel (12 september 1944).

    De Standaard,

    voorafgegaan door als


    • als bevrijder
    • als bevrijders

    Op 8 mei 1945 klampte A. Rodenburg zich op het Hofplein vast aan een reservewiel. De bevrijding van Rotterdam beleefde hij op de dissel van een Canadese jeep met aanhangwagen. "Ik bewonderde die Canadezen enorm. Het was een jongensdroom om ook zelf eens als bevrijder een stad binnen te rijden." Op 5 mei is het zover: Rodenburg zal achter het stuur van een Canadese legertruck voormalige bevrijders de Maasstad binnenrijden.

    NRC,

    Misschien werden de Amerikanen heel even binnengehaald als bevrijders, omdat ze Saddam Hussein eruit geknikkerd hadden. Maar als het erop aan komt dan willen mensen niet dat hun land bezet wordt door een natie van de andere kant van de wereld, ook niet als je die na juni een blauwe helm opzet.

    http://www.vpro.nl/programma/buitenhof/afleveringen/16641788/items/17364452/

    Toen in 641 de Arabieren Egypte veroverden, werden zij als bevrijders onthaald. Aanvankelijk waren de verhoudingen tussen de islamitische Arabieren de christenen goed, maar dat veranderde vanaf de 8ste eeuw.

    De Standaard,

    Woordfamilie


    Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    bevrijder 2.0

    iemand die een ander of anderen van een geestelijke druk of last bevrijdt, ontlast, ontdoet; iemand die bevrijding, verlichting, verlossing van een geestelijke druk of last brengt

    Betekenisbetrekking


    metonymie
    Betrokken betekenissen 1.0 : 2.0

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Een bevrijder…

    is een persoon

    • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] bevrijdt, ontlast, ontdoet een ander of anderen van een geestelijke druk of last

      Algemene voorbeelden


      Adriaan Morriën ziet in Freud een bevrijder die veel seksuele taboes heeft doorbroken en die bovendien heeft onthuld hoezeer de menselijke omgangsvormen gekenmerkt worden door schijn.

      NRC,

      Combinatiemogelijkheden


      voorafgegaan door als


      • als bevrijder

      Er moet weer respect komen voor de kunstenaar als ziener, als bevrijder, als - desnoods gebruiken we Nuis' woorden - zingever. Niet bij het aftasten van de armoedegrens, maar door nieuw licht te werpen op maatschappelijke vraagstukken. Kunstenaars tegen racisme bijvoorbeeld, of tegen geweld, of de consumptiemaatschappij, inclusief het verplichte aspergesteken.

      NRC,