biedermeier


biedermeier 1.0

afbeelding

Bron: Robert Scheffer
( Publiek domein )

stijlperiode en kunststijl van omstreeks 1815-1850, die in Noordwest-Europa, vooral in Duitstalig gebied bloeide en werd gekenmerkt door bescheiden zelfvoldaanheid, behaaglijkheid, huiselijke degelijkheid, burgerlijkheid en conformisme

Semagram (extra betekenisinformatie)


Biedermeier…

is een stijlperiode; is een tijd

  • [Plaats van herkomst] stamt uit Noordwest-Europa, vooral uit de Duitstalige gebieden
  • [Duur] strekt zich uit van ca. 1815-1850
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] wordt gekenmerkt door een sfeer van burgerlijkheid, bescheiden zelfvoldaanheid, behaaglijkheid, huiselijke degelijkheid en conformisme, in reactie op de overladen empirestijl met zijn vaak militaristische, op de oudheid geïnspireerde ornamenten

    Algemene voorbeelden


    Na 1855 verschenen in München in de "Fliegende Blätter' gedichten van een Zwabische schoolmeester Gottlieb Biedermaier, die de politiek blinde, tegenover de overheid diep onderdanige mentaliteit van de oppassende kleinburger uit de decennia voor het revolutiejaar 1848 zó zuiver weergaven, dat zij er belachelijk door werd [...]. Door de gedichten kreeg het hele tijdperk niet alleen de naam Biedermeier opgeplakt, maar werd de periode 1815-1848 ook gezien als een wereld van gezapige Gottlieb Biedermaiers. Pas omstreeks 1900 werd het beeld wat positiever, vooral omdat het handwerk, het weven en de meubelmakerij uit de eerste helft van de negentiende eeuw werden bewonderd door de beoefenaars van de kunstnijverheid uit de tijd van de Jugendstil. Daarna werd Biedermeier een begrip van huiselijkheid, gezelligheid, maar dan vooral als knusse burgerlijkheid.

    NRC,

    Als je er over nadenkt heeft het iets ingenieus, om de Weense cultuur aan het begin van de vorige eeuw - want toen was het Biedermeier - zo deugdzaam, zo bedeesd, aldus te illustreren. Wie naar de schilderijen uit die tijd kijkt ziet de Weners en hun idyllische omgeving zoals zij dertig jaar geleden ook waren, en waarschijnlijk nog zijn.

    NRC,

    Combinatiemogelijkheden


    met adjectief ervoor


    • Weense biedermeier

    Een tentoonstelling [...] getiteld: "Wiener Biedermeier, Malerei zwischen Wiener Kongress und Revolution' en parallel daaraan twee exposities van en over de belangrijkste schilder van het Weense Biedermeier, Ferdinand Georg Waldmüller (in het Belvederemuseum en het Historische Museum van de stad Wenen).

    NRC,

    Woordfamilie


    Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    biedermeier 1.1

    afbeelding

    Bron: lobo235
    ( CC BY 2.0 )

    bolvormig geschikt boeket van kortstelige bloemen in een pot of vaas

    Betekenisbetrekking


    metonymie
    Betrokken betekenissen 1.0 : 1.1

    Algemene voorbeelden


    U kunt de bloemstelen juist lang genoeg laten en in een bolvormige vaas schikken, maar u kunt ze ook kort afsnijden en er een Biedermeier van maken. Zo heeft u een schattig boeket voor de tafel.

    De Standaard,

    Iedereen die álles wil weten van bloemschikken. Kortom: Voor iedereen [...]. Tijdens de praktijklessen worden alle belangrijke praktijkonderdelen uitgebreid voorgedaan, gemaakt en herhaald. Tot de arrangementen behoren onder andere: Handgebonden (korenschoof-)boeketten [...], Algemeen bloemwerk, zoals: vazen, schalen, biedermeiers, 'tuintjes', tafelversieringen.

    http://www.dutchfloraldesign.com/

    Woordfamilie


    Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    biedermeier 2.0

    gemaakt in biedermeierstijl

    Algemene voorbeelden


    De grootste verrassing voor wie iets wil proeven van een onverwoestbaar Berlijnse sfeer is het etablissement Opern Palast aan Unter den Linden [...]. De inrichting is nu puntgaaf Biedermeier; veel rood fluweel, elegante tafels en stoelen, witte kleedjes.

    NRC,

    Combinatiemogelijkheden


    met substantief


    • biedermeier kast
    • biedermeier stoel
    • biedermeier tafel

    Op dat moment had ik de goudgerande porseleinen schaal die sinds mensenheugenis op het biedermeier gangtafeltje stond in mijn handen willen nemen en zomaar, onnozel, op de vloer laten vallen.

    De meisjes van de suikerwerkfabriek, Tessa de Loo,