bigbrothermaatschappij


bigbrothermaatschappij 1.0

maatschappij waarin de overheid voortdurend het gedrag van burgers controleert of in de gaten houdt

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een bigbrothermaatschappij…

is een maatschappij

  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is een maatschappij waarin de overheid voortdurend het gedrag van burgers controleert of in de gaten houdt

    Algemene voorbeelden


    Momenteel is de terreurdreiging vrij groot en het verleden heeft geleerd dat er nog veel werk aan de winkel is op het stuk van de bescherming van de nationale veiligheid. Men moet er ook rekening mee houden dat België, en meer bepaald Brussel, in het hart van Europa ligt en dus ook een aantrekkelijk doelwit is voor terroristen. We moeten echter ook voorkomen dat mensen die ons land bezoeken worden afgeschrikt door al te autoritaire veiligheidsmaatregelen. We mogen niet afstevenen op een bigbrothermaatschappij, ook al is het waarborgen van de veiligheid van de bevolking een primordiale taak van de regering.

    http://www.dekamer.be/kvvcr/showpage.cfm?section=qrva&language=nl&cfm=qrvaXml.cfm?legislat=54&dossierID=54-b012-862-0131-2014201501291.xml,

    Volgens de VVD-fractieleider pleit het CDA-rapport onder andere voor een autonome vrijheidssfeer van het bedrijfsleven, terwijl de PvdA volgens hem aankoerst op een complete "big-brother"-maatschappij, waarin de overheid alles voor het zeggen heeft.

    https://resolver.kb.nl/resolve?urn=KBPERS01:002951017:mpeg21:a00076,

    Ach, een stad waar men een metrotunnel aanschaft voor de prijs van vier, wie maakt zich daar nog druk over de kosten van een miskoop parkeermeters? En Thomas heeft het juiste antwoord, de controleurs kunnen gewoon achter hun stuur blijven zitten en langzaam langs de geparkeerde auto's rijden zonder zich uit hun stoel te behoeven verheffen. Scannen is het antwoord in deze bigbrothermaatschappij, duidelijk toch?

    http://www.amsterdamcentraal.nl/archief/2010/03/22/nieuwe-kauwgomballenautomaten,

    Daar leef je al een tijdje in, in die bigbrothermaatschappij. Je ziet de camera's niet, maar ze hangen er wel degelijk. George Orwell zou deze situatie nog niet eens hebben kunnen verzinnen, want het is duizend maal erger dan zijn 1984.

    http://www.mechelenblogt.be/2009/01/vandalen-zijn-weer-goed-bezig,

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding