controlestaat


controlestaat 1.0

maatschappij waarin de overheid voortdurend het gedrag van burgers controleert of in de gaten houdt

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een controlestaat…

is een maatschappij

  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is een maatschappij of staat waarin de overheid voortdurend het gedrag van burgers controleert of in de gaten houdt

    Hoofdsemagram: staat


    Algemene voorbeelden


    We staan aan het randje van de afgrond, met op de bodem van de put een controlestaat. Want als Rob Wijnberg dat zegt, dan is het zo. "De dictatuur is niet ver meer," schrijft hij in een opgewonden opiniestuk in de Correspondent. De burger, de melkkoe van overheid en bedrijfsleven, wordt onder het mom van betere service en verhoogde veiligheid in steeds verregaandere mate gekneed, gemanipuleerd en in de richting geduwd van een grijsbruine dystopische samenleving zonder verscheidenheid en zonder burgerlijke ongehoorzaamheid

    http://motherboard.vice.com/nl/read/een-wapen-tegen-de-controlestaat,

    Dit najaar voerde minister Asscher in alle stilte de Systeem Risico Indicatie (SyRI) in. Het plan werd geruisloos door de Tweede en Eerste Kamer geloodst, ondanks bezwaren van de Raad van State en het College Bescherming Persoonsgegevens. De overheid koppelt voortaan alle gegevens van burgers om een daderprofiel te maken. Dit gebeurt bij iedereen die ooit mogelijk fraude pleegt. Iedereen dus. Schrijver Jonathan van het Reve noemt het in de Volkskrant 'bizar hoe weinig ophef hierover is geweest'. Hij schrijft dat dit in veel landen niet mogelijk zou zijn. In Duitsland, waar men ervaring heeft met controlestaten, had SyRI het beslist niet gehaald.

    http://www.politalk.nl/2014/11/08/bizar-hoe-geruisloos-een-nederlandse-controlestaat-werd-ingevoerd/,

    Onafhankelijk onderzoeksbureau Jansen & Janssen ziet een wildgroei aan camera's en toegepaste technieken ontstaan door het gebrek aan discussie en regelgeving. Nederland is zich aan het ontwikkelen tot een controlestaat, vindt het bureau dat onderzoek doet naar politie en inlichtingendiensten.

    De Limburger,

    Tien jaar crisis heeft onze samenleving in tweeën gespleten. [...]. De bijl komt aan de wortel van de rechtsstaat te liggen. De mensen aan gene zijde hebben minder rechten, minder bestaansrecht, zijn in mindere mate staatsburger. Voor hen neemt de rechtsstaat de gedaante aan van een controlestaat. De rechtsstaat krijgt een januskop.

    https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010471572:mpeg21:a0021,

    Combinatiemogelijkheden


    met adjectief ervoor


    • de totale controlestaat

    Natuurlijk is het veel gehoorde verwijt overdreven, dat de huidige conservatiefliberale regering van bondskanselier Helmut Kohl streeft naar de totale controlestaat.

    https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:011207243:mpeg21:a0270,

    in voorzetselgroep


    • terug naar de controlestaat

    Terug naar de controle-staat. De moderne mens legt zich steeds minder beperkingen op; morele oproepen en zelfregulering werken niet meer. De overheid doet haar verantwoordelijkheden cadeau aan de belangengroepen. Intussen wordt een sterke staat nog steeds met Big Brother geassocieerd. Een pleidooi voor een terugkeer naar een krachtiger overheid, mits effectief, consequent en democratisch.

    http://resolver.kb.nl/resolve?urn=KBNRC01:000031410:mpeg21:a0189,