bijboot


bijboot 1.0

afbeelding

Bron: Stunteltje
( CC BY-SA 2.0 )

kleine boot die behoort tot de uitrusting van een binnenschip en hetzij zich aan boord van dat schip bevindt, hetzij erdoor op sleeptouw genomen wordt, en die dient voor uiteenlopende doelen, zoals het uitvoeren van werken aan de buitenkant van het schip, de verbinding tussen schip en oever of als reddingssloep

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een bijboot…

is een boot; is een vaartuig; is een vervoermiddel

  • [Afmeting] is klein
  • [Geheel] maakt deel uit van de uitrusting van een binnenschip
  • [Doel of bestemming] dient voor het uitvoeren van werken op het water aan de buitenzijde van het schip; dient om de opvarenden van het schip naar de wal of terug te brengen; dient als reddingssloep
  • [Plaats] bevindt zich aan boord van een schip of op sleeptouw achter het schip
  • [Middel] wordt meestal gevaren met roeiriemen of met een buitenboordmotor

Algemene voorbeelden


Het is niet toegestaan: installaties, materialen of inventaris van de jachthaven en loodsen op een andere wijze te gebruiken, dan waarvoor deze zijn bestemd; de door de jachthaven en loodsen beschikbaar gestelde wagentjes buiten het terrein van de jachthaven en loodsen te gebruiken; zeilen, bijboten of andere goederen van welke aard dan ook op de steigers te plaatsen.

http://rbsc.duo.be/html/rbsclangerbr.reglem.main.html,

Een andere optie die soms werkt bij een bijboot met een wat hogere waterweerstand is de bijboot aan een lange lijn te hangen.

http://www.wadvaarders.nl/hoe_en_wad/ankeren.htm,

Het andere bootje is van Henk Henken en wordt als bijboot van de schouw KP 42 gebruikt tijdens de visserijweek.

http://www.werfdehoop.nl/schepen.html

De waterweerstand van een bijboot is meestal gering vergeleken met de windvang. Als een stevige wind tegen het tij instaat zal de bijboot enthousiast tegen de spiegel aan liggen te duwen. Er zijn dan twee oplossingen: de bijboot langszij of aan boord nemen, of de waterweerstand van de bijboot verhogen.

http://www.wadvaarders.nl/hoe_en_wad/ankeren.htm,

Woordfamilie


Als deel van een afleiding