bio-industrie


bio-industrie 1.0

geheel van economische activiteiten waarbij grootschalig en zo bedrijfsmatig mogelijk dieren worden gehouden voor de productie van vlees, melk en eieren enz., onder meer door veel dieren te concentreren binnen een kleine leefruimte en processen vergaand te mechaniseren en te automatiseren; deelgebied in de dierhouderij met als activiteit de productie van vlees, melk, eieren enz. op industriële basis; industrie voor grootschalige productie van vlees, melk, eieren enz.; grootschalige fokkerij

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een bio-industrie…

is een industrie; is een geheel van activiteiten

  • [Activiteit of handeling] houdt dieren en produceert vlees, melk, eieren enz.

    Algemene voorbeelden


    Welke dieren worden in de bio-industrie gehouden? Er zijn verschillende vormen van bio-industrie. Behalve de 'gangbare' bio-industrie, waarin op een intensieve manier varkens, kippen, melkkoeien en mestkalveren worden gehouden, is er nog een andere vorm van bio-industrie, die veel minder bekend is. Want ook miljoenen konijnen, kalkoenen, struisvogels, fazanten, eenden en nertsen worden intensief en veelal in ongeschikte huisvesting gehouden, waar ze pas uit komen om afgemaakt te worden. En er zijn nog veel meer diersoorten die onder de zogenaamde verborgen bio-industrie vallen, zoals herten, wilde zwijnen en zelfs paarden.

    http://www.dierenbescherming.nl/organisatie/bse.htm

    Er komt een einde aan de bio-industrie. De normen voor de veehouderij worden zo vastgesteld, dat de eigenwaarde van dieren wordt gerespecteerd en aan soortspecifieke behoeften tegemoet gekomen wordt.

    http://www.e-stem.nl/,

    Je hebt je misschien al afgevraagd: waarom is die intensieve veehouderij (bio-industrie) zo nodig? Vlak na de Tweede Wereldoorlog was het belangrijk dat de boeren zoveel mogelijk voedsel gingen produceren. Nu wordt er meer dan genoeg voedsel geproduceerd. Consumenten hechten steeds meer waarde aan de kwaliteit van het voedsel, en de manier waarop boeren dat voedsel produceren. Dat is één van de redenen waarom de overheid boeren helpt om over te schakelen op duurzame landbouw, zoals biologische landbouw.

    http://www.minlnv.nl/thema/mest/brochure/,

    Verder studeren in het hoger onderwijs behoort ook tot de mogelijkheden, o.a. bachelor chemie, industrieel ingenieur chemie, ingenieur bio-industrieën.

    http://www.kta2hasselt.be/chemiemain.html

    bio-industrie 1.1

    geheel van bedrijven die werkzaam zijn in de bio-industrie, beschouwd in hun totaliteit als bedrijfstak of in een ander verband, bv. in hun gemeenschappelijke geografische ligging, in een bepaald marktsegment e.d.; geheel van bedrijven die dieren houden voor een industriematige productie van vlees, melk, eieren enz.

    Betekenisbetrekking


    metonymie
    Betrokken betekenissen 1.0 : 1.1

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Een bio-industrie…

    is een industrie; is een geheel van bedrijven

        Algemene voorbeelden


        De Nederlandse bio-industrie veroorzaakt veel kosten die door anderen worden betaald. Zo maken de drinkwaterleidingbedrijven hoge kosten om grote hoeveelheden nitraat uit ons drinkwater te verwijderen.

        http://www.milieudefensie.nl/campagnes/voedsel/publicaties/Opinie_bulk2003.htm

        De federatie was bang dat agrarische bedrijven zouden worden opgekocht om te worden omgezet in grote bio-industrieën.

        http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2844/Archief/archief/article/detail/404073/1995/11/30/Groningen-weert-varkenshouderijen-van-grote-omvang.dhtml,