biocrematie


biocrematie 1.0

(cultuur en samenleving; neologisme)

milieuvriendelijke vorm van lijkbezorging waarbij een lichaam wordt opgelost in een mengsel van water en kaliumhydroxide; resomatie; watercrematie

Semagram (extra betekenisinformatie)


Biocrematie…

is lijkbezorging

      Wetenschappelijke naam: alkalische hydrolyse

      Algemene voorbeelden


      Biocrematie: milieuvriendelijk sterven. Als er iets niet 'groen' is, dan is het wel crematie. Er is brandstof nodig om een hitte van 1.000 graden Celsius te genereren. Een gecremeerd persoon zorgt voor 150 tot 400 kilo aan CO2-emissies. [...]. Gelukkig is er een oplossing: biocrematie. De overledene wordt in een gesloten kamer gelegd met water, kaliumhydroxide en natrium. De temperatuur is een aardige 150 graden Celsius, veel lager dan bij een normale crematie. In drie uur tijd valt het dode organische materiaal uit elkaar, net zoals dat onder de grond gebeurt, alleen dan een stuk sneller. Het as dat overblijft is wit.

      https://scientias.nl/biocrematie-milieuvriendelijk-sterven/,

      Alkalische hydrolyse (nog een nieuwe term) of resomatie is niet iets wat ik per se wil meemaken; toch zeker niet bewust. Het komt erop neer dat je jezelf eens milieuvriendelijk laat ontbinden. Synoniem: biocrematie.

      De Standaard,

      Het resomatieproces wordt ook wel de bio-crematie genoemd en werd speciaal ontwikkeld om de uitvaartsector milieuvriendelijker te maken. Tijdens het resomeren gaat het stoffelijk overschot 'verwateren' in plaats van verbranden.

      https://www.dela.be/nl/uitvaart-verzorgen/tijdens-de-uitvaart/groene-uitvaart,

      Combinatiemogelijkheden


      in voorzetselgroep


      • (een argument) pro biocrematie

      Als argument pro biocrematie hoorden we de afgelopen dagen vaak dat verbranding en verrotting even huiveringwekkend zijn.

      De Standaard,

      met ander, nevengeschikt substantief


      • hydrolyse of biocrematie
      • resomatie, aquamatie, watercrematie of biocrematie

      Een stoffelijk overschot oplossen in een warm bad met loog blijkt de meest milieuvriendelijke vorm van uitvaart te zijn. Alleen mag het - nog - niet in Nederland. Het heet officieel resomeren, maar de Amerikanen spreken ook wel van hydrolyse of 'biocrematie'. Uit recent onderzoek van TNO blijkt het de meeste milieuvriendelijke vorm van uitvaart te zijn.

      https://www.p-plus.nl/nl/nieuws/groene-breinbreker-17,

      Bij resomatie, aquamatie, watercrematie of biocrematie wordt het lichaam niet verbrand, maar opgelost in water. "De overledene wordt in een toestel geplaatst met water. Dat water wordt opgewarmd en de base kaliumhydroxide wordt toegevoegd. Dat leidt dan tot de ontbinding van het menselijk weefsel", legt Tom Wustenberghs, woordvoerder van het Verenigd Netwerk van Openbare Crematoria uit.

      https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2022/01/03/voormalig-aartsbisschop-desmond-tutu-koos-voor-resomatie/,

      Etymologie


      Aard herkomst inheems woord
      Vroegste datering 2010