watercrematie


watercrematie 1.0

(cultuur en samenleving; neologisme)

milieuvriendelijke vorm van lijkbezorging waarbij een lichaam wordt opgelost in een mengsel van water en kaliumhydroxide; resomatie; biocrematie

Semagram (extra betekenisinformatie)


Watercrematie…

is lijkbezorging

      Wetenschappelijke naam: alkalische hydrolyse

      Algemene voorbeelden


      Het bedrijf Resomation uit Leeds gebruikt een andere techniek om lichamen op milieuvriendelijke wijze op te ruimen: resomeren, ook wel watercrematie genoemd. Bij deze techniek wordt het lichaam in een druktank ondergedompeld in een mix van water en kaliumhydroxide. Het mengsel wordt verhit tot 150 graden en na vier uren blijven enkel een stroperige substantie over samen met de beenderen die achteraf verpulverd worden tot een wit poeder.

      Het Belang van Limburg,

      Als alternatief voor het begraven in een kist of voor crematie is er binnenkort 'resomatie', ook bekend als 'watercrematie'. Bevoegd minister Bart Somers (Open Vld) gaat de duurzaamheid en de milieu-impact verder laten onderzoeken.

      Gazet van Antwerpen,

      Combinatiemogelijkheden


      als object bij een werkwoord


      • een watercrematie krijgen
      • watercrematie toepassen

      'Ecokrijger' Desmond Tutu kreeg watercrematie om de aarde te ontzien. [...]. De Zuid-Afrikaanse aartsbisschop Desmond Tutu is zaterdag 'geaquameerd', als duurzaam alternatief voor een begrafenis of crematie.

      https://www.demorgen.be/nieuws/ecokrijger-desmond-tutu-kreeg-watercrematie-om-de-aarde-te-ontzien-maar-wat-is-dat-precies~b8430665/?referrer=https%3A%2F%2Fbelgium.shafaqna.com%2F,

      Watercrematie wordt niet enkel in Zuid-Afrika toegepast. "In verschillende staten van de Verenigde Staten en in Canada kan het al. In Schotland wordt een eerste installatie geplaatst." En ook de Nederlandse regering maakte eind 2020 bekend dat ze resomeren wettelijk wil mogelijk maken.

      https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2022/01/03/voormalig-aartsbisschop-desmond-tutu-koos-voor-resomatie/,

      met ander, nevengeschikt substantief


      • resomatie, aquamatie, watercrematie of biocrematie
      • resomatie of watercrematie

      Bij resomatie, aquamatie, watercrematie of biocrematie wordt het lichaam niet verbrand, maar opgelost in water. "De overledene wordt in een toestel geplaatst met water. Dat water wordt opgewarmd en de base kaliumhydroxide wordt toegevoegd. Dat leidt dan tot de ontbinding van het menselijk weefsel", legt Tom Wustenberghs, woordvoerder van het Verenigd Netwerk van Openbare Crematoria uit.

      https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2022/01/03/voormalig-aartsbisschop-desmond-tutu-koos-voor-resomatie/,

      Voor zijn uitvaart had hij gevraagd om een zo goedkoop mogelijke kist, een simpel model van dennenhout. Daarna volgde de aquamatie. Bij deze techniek wordt het lichaam drie tot vier uur ondergedompeld in een mengsel van water en alkali, onder hoge druk in een metalen cilinder die verhit wordt tot ongeveer 150 graden. Het lichaam lost op, afgezien van de beenderen, die vervolgens in een oven worden gedroogd en tot wit poeder vermalen. [...]. Aquamatie, ook wel resomatie of watercrematie genoemd, is aanzienlijk duurzamer dan crematie.

      https://www.demorgen.be/nieuws/ecokrijger-desmond-tutu-kreeg-watercrematie-om-de-aarde-te-ontzien-maar-wat-is-dat-precies~b8430665/?referrer=https%3A%2F%2Fbelgium.shafaqna.com%2F,

      Woordfamilie


      Overige woordfamilieleden


      Etymologie


      Aard herkomst inheems woord
      Vroegste datering 2020