biometrisch paspoort


biometrisch paspoort 1.0

(sport en recreatie; transport, verkeer en reizen; recht en misdaad; neologisme)

paspoort waarin op een chip biometrische kenmerken zijn opgenomen, bijvoorbeeld vingerafdrukken en een gezichtsscan

Algemene voorbeelden


De vijf grootste landen willen ook met spoed een zogenoemd biometrisch paspoort voor EU-burgers. Vorige maand gingen de EU-ministers van justitie al akkoord met het opnemen van vingerafdrukken in het paspoort. Gegevens over de iris van de houder van het paspoort vonden de bewindslieden nog een brug te ver.

Trouw,

Het kraken van Encrochat was voor Bressers het sein om onder te duiken. Hij vloog de wereld rond in een privévliegtuig en maakte gebruik van een perfect vervalst biometrisch paspoort dat hij in Duitsland aanschafte voor om en bij 250.000 euro.

Gazet van Antwerpen,

Ook in Nederland wordt momenteel gewerkt aan een biometrisch paspoort. Moeilijker dan het opsporen van bekende terroristen is het opsporen van mensen die (nog) niet bekendstaan als terrorist. Om te kunnen voorspellen wie een terrorist is (of zal worden), wordt gebruikgemaakt van profielen die opgesteld worden uit de database.

Trouw,

Op hun top in Thessaloniki keurden de Europese leiders in de marge van migratieafspraken een plan goed dat lidstaten toelaat 'biometrische paspoorten' in te voeren. Dat zijn identiteitsbewijzen waarin computerchips verwerkt zitten met persoonlijke fysieke informatie, zoals een digitale vingerafdruk of een irisscan.

De Morgen,

Etymologie


Aard herkomst inheems woord
Vroegste datering 2003