biopaspoort


biopaspoort 1.0

(sport en recreatie; politiek en bestuur; neologisme. Het eerste lid bio is verkort uit biologisch.)

document met medische gegevens van professionele sporters, bedoeld om eventueel dopinggebruik op te sporen; medisch paspoort voor sporters

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een biopaspoort…

is een document

  • [Functie] wordt gebruikt om eventueel dopinggebruik aan te tonen
  • [Onstoffelijke inhoud] bevat medische gegevens van professionele sporters, vooral opgesteld op basis van bloed- en urineonderzoek
  • [Toepassingsgebied of bereik] wordt vooral gebruikt in de wielrensport, maar ook bij andere sporten

    Algemene voorbeelden


    Vanaf 1 januari wordt in de wielersport een biopaspoort ingevoerd. Alle profs zullen bloed en urine moeten afstaan en op basis daarvan wordt er een medisch profiel opgesteld.

    http://www.nujij.nl/sport/biopaspoort-om-dopingzieke-wielersport-te-redden.1166251.lynkx#axzz1kGyFwxPH,

    In het biopaspoort komen resultaten te staan van bloed- en urinetests. Door het opbouwen van een dergelijk medisch dossier kunnen schommelingen in bloedwaarden, die mogelijk worden veroorzaakt door het gebruik van verboden middelen, worden geïdentificeerd.

    http://www.elsevier.nl/web/10143762/Nieuws/Sport/Biopaspoort-nieuwste-wapen-tegen-doping.htm,

    De voorzitter van de internationale wielerunie UCI, Pat McQuaid, heeft gezegd dat hij erg blij is met het biopaspoort. "Dit is een nieuwe en historische stap in de strijd tegen doping", aldus McQuaid op het tweedaags congres in Parijs [...]. Per 1 januari 2008 moet het biopaspoort worden ingevoerd en moet bloed- en urinegegevens van renners bevatten.

    http://sport.fok.nl/nieuws/326538/1/1/50/mcquaid-blij-met-biopaspoort.html,

    Etymologie


    Aard herkomst inheems woord
    Vroegste datering 2004
    Periode opkomst 2005

    biopaspoort 2.0

    (neologisme. Het eerste lid bio is verkort uit biologisch.)

    paspoort waarin op een chip biometrische kenmerken zijn opgenomen, bijvoorbeeld vingerafdrukken en een gezichtsscan; biometrisch paspoort

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Een biopaspoort…

    is een paspoort; is een document

    • [Deel] bevat een RFID-chip
    • [Functie] is ingevoerd om paspoortfraude tegen te gaan
    • [Tijd] is ingevoerd in 2006
    • [Toepassingsgebied of bereik] betreft een paspoort dat een chip bevat waarop naast algemene persoonsgegevens ook biometrische gegevens staan, bijvoorbeeld een gezichtsscan en vingerafdrukken

    Algemene voorbeelden


    Alleen Duitsland, België, Luxemburg, Zweden, Finland en Oostenrijk voldoen naar verwachting aan de Amerikaanse eis om vóór eind oktober een nieuw machinaal afleesbaar biometrisch paspoort in te voeren. De overige 21 landen die deel uitmaken van het Amerikaanse 'visa waiver program' hebben het nieuwe biopaspoort niet op tijd af.

    http://www.floridaforum.nl/showthread.php?t=2751&page=2,

    Medewerkers van het Meldpunt hebben zich ingespannen om de regering te bewegen de gechipte biopaspoorten en ID-kaarten niet in te voeren [...]. Vervolgens hebben we ons de blaren op de tong gepraat om zoveel mogelijk mensen op de hoogte te stellen en mensen op te roepen om mee te doen aan de actie 'wij dragen niet'. Een actie die opriep om nog vóór 26 augustus een nieuw document te gaan halen zodat men, tot dat dit verloopt, 5 jaar respijt heeft om te bewerkstelligen dat er een status voor bezwaarden tegen biometrische en/of gechipte persoonsbewijzen komt.

    http://www.id-nee.nl/03-3%20Chip%20en%20biometrie%20in%20paspoort%20en%20ID-kaart%20.htm

    Vooral het eerste en derde deel van Big Brother in Europa stellen teleur [...]. Het eerste deel is een opsomming van uiteenlopende digitale technologieën, zoals intelligente camera's en biopaspoorten. In beide delen wordt bovendien een schijntegenstelling gecreëerd tussen het inzetten van veiligheidsmaatregelen en de bescherming van de persoonlijke levenssfeer.

    http://www.marcschuilenburg.nl/_publications/_reviews/BigBrother.html,

    Etymologie


    Aard herkomst inheems woord
    Vroegste datering 2004
    Periode opkomst 2005