bloedpaspoort


bloedpaspoort 1.0

(sport en recreatie; politiek en bestuur; neologisme)

document waarin bepaalde bloedwaarden van sporters worden genoteerd, bedoeld om eventueel dopinggebruik op te sporen

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een bloedpaspoort…

is een document

  • [Functie] wordt gebruikt om eventueel dopinggebruik aan te tonen
  • [Onstoffelijke inhoud] bevat bloedwaarden van sporters
  • [Toepassingsgebied of bereik] wordt vooral gebruikt in de wielrensport

    Algemene voorbeelden


    Uit protest tegen de passieve houding van de KNSB heeft de commerciële ploeg van DSB een eigen bloedpaspoort geïntroduceerd. De schaatsbond kondigde halverwege vorig seizoen aan op 1 mei 2000 met het unieke document op de proppen te komen. Ruim een half jaar na het verstrijken van die datum is van die plannen nog niets terechtgekomen. "Daarom komen we als eerste formatie zelf met zo'n paspoort", verduidelijkte ploegarts Jaap Westbroek. "Op deze manier kunnen we tijdens een mogelijke bloedtest tenminste niet voor onverwachte verrassingen komen te staan door ten onrechte als gebruiker te worden afgeschilderd."

    De Telegraaf,

    De UCI heeft met de invoering van het bloedpaspoort een gouden slag geslagen. Juridisch zitten er wellicht haken en ogen aan, het kost veel geld, maar de sport is er bij gebaat.

    http://www.nusport.nl/plugge/2602106/leve-bloedpaspoort.html,

    De Duitse schaatsster Claudia Pechstein streed onlangs voor haar laatste mogelijkheid om mee te doen aan de Olympische Spelen in Vancouver. Deze strijd vond niet plaats op het ijs, maar in de rechtszaal van het internationale sporttribunaal CAS, het Hof van Arbitrage voor de Sport. Pechstein had beroep ingesteld tegen een door de lnternationale Schaatsbond (ISU) opgelegde schorsing van twee jaar. Deze zaak is bijzonder omdat Pechstein als eerste sporter schuldig werd bevonden op basis van haar bloedpaspoort. Feitelijk is dan ook de inzet van de procedure: hoe waterdicht is het bloedpaspoort?

    http://www.cms-dsb.com/Pechsteins-bloedpaspoort-01-04-2010,

    Etymologie


    Aard herkomst inheems woord
    Vroegste datering 1999
    Periode opkomst 2000