bloednerveus


bloednerveus 1.0

( Gezegd van mensen en dieren of hun gemoedstoestand)
heel erg nerveus; buitengewoon nerveus; uitermate nerveus

Algemene voorbeelden


Ronja zegt bloednerveus te zijn geweest om na al die maanden het gezicht van haar dader opnieuw te zien.

Trouw,

Bloednerveus, zo kan de stemming op de financiële markten op dit moment worden omschreven. In de VS zakte het Dow Jones-gemiddelde gisteren meer dan vierhonderd punten, om na een race terug omhoog voor het eerst sinds maart te sluiten onder de 10.000 punten.

http://www.nrc.nl/W2/Nieuws/2000/10/19/Med/08.html,

Zo zien we Peer Mascini achtereenvolgens als de tirannieke badmeester Cor; als bang klein jongetje, spartelend aan de haak van een sadistische badjuffrouw; als stuntelige schoonzwemmer die verliefd is op zijn zwemlerares; en ten slotte als een bloednerveuze wedstrijdzwemmer die zo hard aan zijn zwembroek trekt dat zijn mannelijkheid eruit valt.

NRC,

De op dat moment bloednerveuze finalist moest na het startsein binnen een minuut zo veel mogelijk voorwerpen opsommen die hij had gezien, en alles wat hij zich kon herinneren mocht mee naar huis.

https://zelfverzekerd.verzekeruzelf.nl/goedkoopste-motorverzekering/,

De kampioenswedstrijd van de Amsterdamse Hockey & Bandy Club. De spelers zijn bloednerveus, de supporters zijn bloednerveus en ook de coach is bloednerveus.

NRC,

Het was bijltjesdag vandaag. Na het eten trok hij zijn trainingspak aan en keek samen met zijn vrouw naar Tatort. Toen verliet hij – " Ik ga nog een rondje hardlopen " – het huis. Hij was bloednerveus, maar er was geen weg terug. Met klamme handen betastte hij het pistool, dat naast hem op de passagiersstoel lag.

http://www.crimezone.nl/magazine/2003/december/p5.html,

Geen gezelschap te bekennen, wel een bloednerveuze hond of poes die gek werd van het vuurwerkgeknal.

https://kijkzuidfrankrijk.com/2016/01/01/recept-van-de-week-oeufs-a-la-provencale/,

Combinatiemogelijkheden


met werkwoord


  • bloednerveus lijken

Het gekke was wel dat Joop bloednerveus leek toen ze hem sprak, hij kon nauwelijks uit zijn woorden kon komen, maar ze wijt dat aan de klap na Wouters dood.

De klokkenluider, Tomas Ross,

  • er bloednerveus bij lopen

Richard Gere: acteren is overtuigen OMDAT Richard Gere in Parijs slechts drie uur in plaats van de voorziene zes uur interviews wil geven in verband met zijn jongste film Primal Fear, lopen zes persattachés er in het Ritz-hotel bloednerveus bij.

De Standaard,

  • iemand bloednerveus maken

Hij is kalm en rustig en zorgt goed voor ons en doet zijn uiterste best, maar hij heeft een manier van organiseren die me bloednerveus maakt.

Alle verhalen, Manon Uphoff,

Assertief zijn maakt me bloednerveus.

https://nl.linkedin.com/pulse/maria-heeft-issues-assertief-zijn-maakt-me-eerlijk-maria-van-beelen,

  • zich bloednerveus voelen

"Die planken, dat enthousiaste maar veeleisende publiek, ken ik nu door en door en toch voel ik me bij elke première, telkens opnieuw, bloednerveus."

De Standaard,

  • bloednerveus wachten (op iemand)

Daar zitten we dan bloednerveus om half acht aan de koffie in de flat te wachten op de mannen van Arie van Aken schroeffundering. Om de minuut kijken we uit het raam naar ons kavel om te zien of we mensen zien lopen.

https://falgatuinen.nl/16-schroeffundering/

Jimmy Janssen van Raay hield zijn maiden speech over een mogelijke Amerikaanse invasie bij Scheveningen. Zijn devies was: 'Onmiddellijk terugschieten. Jaag ze het Scheveningse strand af!' Ik zie die zeventienjarige pukkelkoppies met hun mitrailleurs in de duinen liggen. Bloednerveus wachten ze op Yankees, die een gevangen collega komen ontzetten. Een hedendaagse D-day.

http://www.hekwerk.nl/youp/index.asp

  • bloednerveus worden
  • ergens bloednerveus van worden
  • bloednerveus worden van iemand

Als er een onbekende zonder duidelijke reden bij de ingang rondhangt, wordt ze bloednerveus.

de Volkskrant,

Sinds de mensen niet meer weten wat waarheid is en niet langer geloven in goedheid, wordt schoonheid overdreven hoog aangeslagen. Kinds en kritiekloos draaien ze eromheen. Ze worden er aanvankelijk vaak bloednerveus van, maar als ik me geduldig en vriendelijk onverschillig opstel, gaat hun onrust over in opgewektheid.

De laatste woorden van Leo Wekeman, Yves Petry,

'Ik word bloednerveus van zoveel mensen om me heen.'

Alle vogels van de wereld, Daphne Buter,

'Ik kan niet tegen huilende vrouwen. Daar word ik bloednerveus van.'

De passievrucht, Karel Glastra van Loon,

Penny is aanvankelijk vrij rustig in stap en draf, doch op het einde van de rit (bij het naar huis gaan) werd ze bloednerveus en wou nog nauwelijks stappen.

http://users.skynet.be/HTC/penny_lane_verslag_juli_2002.htm,

Pas in december '96 werd Mario de duurste voetballer uit de Belgische competitie. Stanic kostte Parma 160 miljoen. [...]. Die jongste maanden in Brugge waren o zo spannend", blikt Stanic terug. "Bloednerveus werd ik er bij momenten van."

De Standaard,

De rest van de tijd was ze bezig met het uitvegen van de lijnen en het weer opnieuw opzetten van de figuur, maar wat ze ook probeerde, het bleef een gorilla. 'Dat komt omdat het zo'n lekkere vent is,' zei Elize.

Alle vogels van de wereld, Daphne Buter,

met bijwoord


  • echt bloednerveus

Zelf heeft ze een jaar gerouwd toen haar hond was overleden. "Dat snapten veel mensen niet. Ik wilde daar graag over lezen, maar er was niets". Dus besloot ze zelf maar een boek te schrijven. "Ik was echt bloednerveus om er over te vertellen", zegt Scheulderman. Maar door alle steunbetuigingen voelde ze zich gesterkt.

https://www.dierencrematorium-memoria.nl/blog/2018/11/5/dan-neem-je-toch-gewoon-een-nieuwe-veel-onbegrip-na-overlijden-huisdier,

met voorzetselgroep


Voorzetsel: om

  • bloednerveus zijn om (iets te doen, om iets)

Billie Eilish was bloednerveus om Daniel Craig te zien: "Zijn ogen zijn ongelofelijk".

https://www.hln.be/celebrities/billie-eilish-was-bloednerveus-om-daniel-craig-te-zien-zijn-ogen-zijn-ongelofelijk~a97a9f3c/,

De aanblik van het schoolgebouw leverde al een onrustig gevoel op. Toen ze weer aan het werk ging, was ze dan ook bloednerveus om weer voor de klas te staan.

https://nivoz.nl/nl/wij-zijn-het-maar-terugkomen-na-een-burn-out,

Zelf heeft ze een jaar gerouwd toen haar hond was overleden. "Dat snapten veel mensen niet. Ik wilde daar graag over lezen, maar er was niets". Dus besloot ze zelf maar een boek te schrijven. "Ik was echt bloednerveus om er over te vertellen", zegt Scheulderman. Maar door alle steunbetuigingen voelde ze zich gesterkt.

https://www.dierencrematorium-memoria.nl/blog/2018/11/5/dan-neem-je-toch-gewoon-een-nieuwe-veel-onbegrip-na-overlijden-huisdier,

Linda de Mol bloednerveus om nieuwe quiz. De nieuwe kennisquiz Weet Ik Veel is zaterdag voor het eerst te zien op de Nederlandse televisie. Presentatrice Linda de Mol wacht ondanks haar vorige succesvolle shows nagelbijtend op de kijkcijfers na de eerste uitzending.

https://www.parool.nl/kunst-media/linda-de-mol-bloednerveus-om-nieuwe-quiz~ba7a9b9c/,

  • bloednerveus zijn voor elke partij
  • bloednerveus zijn voor een sollicitatiegesprek

Een hoogvlieger in het artistiek is Van der Wal nooit geweest. Met hangen en wurgen behield hij meestal op nationale kampioenschappen zijn plaats in de ereklasse. Pas dit jaar kwamen er successen. [...]. Zijn temperamentvolle karakter is zijn grootste tegenstander. Van der Wal is voor elke partij bloednerveus, wil als het tegenzit nog weleens het hoofd volledig verliezen.

Meppeler Courant,

Waarom wordt de ene persoon bloednerveus voor een sollicitatiegesprek, terwijl de ander kalm blijft? Je raadt het al: het is een mentaal spelletje. Dat je nerveus bent, betekent dat je het belangrijk vindt. En daar is niets mis mee.

https://cvster.nl/blog/sollicitatiegesprek-6-manieren-om-je-zenuwen-te-beteugelen

met eigennaam


De seizoenspremière van Mindf*ck met daarin een bloednerveuze André Rieu trekt meer bekijks dan de nieuwe show van Chantal Janzen.

https://www.mediacourant.nl/2021/10/bloednerveuze-andre-rieu-walst-over-chantal-janzen-heen/,

Tom Stiansen, die tot nog toe slechts één wereldbekerslalom had kunnen winnen, zag tot zijn eigen verbazing hoe de bloednerveuze Amiez op één been het starthokje uitschoot en strandde op 5 honderdsten van zijn tijd.

De Standaard,

bloednerveus 1.1

ervan blijk gevend dat iemand of een groep mensen heel erg nerveus is; getuigend van grote nervositeit

Betekenisbetrekking


metonymie
Betrokken betekenissen 1.0 : 1.1

Algemene voorbeelden


Meteen kwam hij de hut uit, stak met een nerveus gebaar een sigaret aan en trok de deur snel achter zich dicht.

https://www.dbnl.org/tekst/spro002pest01_01/spro002pest01_01_0004.php,

Arbeid Adelt bracht pijlsnelle, bloednerveuze muziek (sommigen voorzagen het van het etiket 'grootstadsmuziek') op waanzinnige teksten.

http://home.planetinternet.be/~sintlod8/kleinkunst/kleinkunst_1.htm

Combinatiemogelijkheden


met substantief


  • (deze, een) bloednerveuze beurs

Bloednerveuze beurs levert een puntje in. De stemming op het Amsterdamse Damrak was woensdag het best te typeren met het begrip nerveus. 'Bloednerveus zelfs', volgens een handelaar....

https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/bloednerveuze-beurs-levert-een-puntje-in~b544ab0d/,

Dat wordt nog lachen (of huilen), als er een keer echt wat is op de beurs en de boel gaat schuiven. In augustus 2015 was dat niet meer dan een bloednerveuze beurs, waar op 24 augustus eventjes een tegenvallende Chinese voorlopende inkoopmanagersindex verkeerd viel. Dat ding is meteen opgeheven, echt waar.

https://www.iex.nl/Artikel/281872/Liveblog-HAL-versus-Buffett.aspx,

Zelfs een licht kritisch oordeel kan hard aankomen op een bloednerveuze beurs.

https://www.demorgen.be/nieuws/microsoft-kenner-keldert-nasdaq~b04bba4f/,

Nog niet gekocht want ik wil er eerst het weekend maar eens overheen laten gaan. Ik ben wat voorzichtig geworden met deze bloednerveuze beurs.

https://www.beursonline.nl/Forum/Topic/1142171/Boskalis_Weekdraad-week-44-2007-Wat-een-topaandeel.aspx?page=Last#LastPost,