hondsnerveus


hondsnerveus 1.0

heel erg nerveus; buitengewoon nerveus; uitermate nerveus

Algemene voorbeelden


Voor de 1e etappe lijkt het logisch een sprint te verwachten, die zal er ook wel komen. Maar of die normaal zal zijn? Bedenk wel dat de wegen niet al te breed zijn, het peloton hondsnerveus is. Her en der zal wel iemand op de grond komen te liggen en is het weer afwachten wie het is en hoe die daaruit komt.

https://www.schaatsforum.nl/index.php?threads/tour-de-france-discussietopic.9024/,

Niet opdagen heeft een impact op je statistieken en die heb je nodig om shifts te verkrijgen. Je kan maar beter je gereserveerde uren volmaken zonder pauze, zonder het eerder af te bollen en zonder van je sokken gereden te worden in het hondsnerveuze zondagavondse stadsverkeer. Allemaal slecht voor je statistieken en dus slecht voor je carrière als maaltijdkoerier.

https://www.epo.be/nl/index.php?controller=attachment&id_attachment=454

Mijn lichaam begint inmiddels weer "normaal" te doen. Dat wil zeggen: niet onvoorspelbaar. Als ik iets doe, maakt niet uit wat het is, dan krijg ik last van angsten en nervositeit. [...]. Soms kom ik 's-ochtends uit bed, voel ik me goed, ga ik douchen en ontbijten en dan ben ik weer hondsnerveus, angstig en moet ik huilen.

https://www.kakikhebeenburnout.nl/2019/12/25/91-mijn-klachten-worden-minder-en-een-brief-aan-mijn-vader/,

Combinatiemogelijkheden


met bijwoord


  • echt nerveus

Ik heb over 2 uur een interview voor een droombaan en ik ben echt hondsnerveus.

https://www.reddit.com/r/thenetherlands/comments/r4qj33/maandag_optimismedraad/,

met voorzetselgroep


Voorzetsel: van

  • hondsnerveus (worden, zijn) van iets
  • ergens hondsnerveus van worden

Wellicht het beste dat hielp was uiteindelijk de boel de boel even laten en me niet steeds richten op de terugkeer. Ik werd er hondsnerveus van en zwaar teleurgesteld in mezelf, waardoor ik het vertrouwen ook kwijt was in de mogelijkheid weer lekker te lopen.

https://www.chatnrun.nl/forum/viewtopic.php?t=2630,

'Ik houd van reizen, maar van concreet reizen. Zien waar je heen gaat. Als het even kan zelf sturen. Je hoofd uit het raam steken en de wind voelen in je gezicht. Maar dat gaat niet meer tegenwoordig. Er is geen tijd meer voor. Traagheid is een luxe. We leggen te veel kilometers af. Daarvoor hebben we vliegtuigen nodig. Maar ik word er hondsnerveus van. Ik ben in de verkeerde tijd geboren.'

https://www.dbnl.org/tekst/_die004201001_01/_die004201001_01_0058.php,

hondsnerveus 1.1

ervan blijk gevend dat iemand heel erg nerveus is; getuigend van grote nervositeit

Algemene voorbeelden


Dit is serieus de laatste wedstrijd van PSV die ik live ga bekijken en waar ik tijd voor vrijmaak zo lang Rosario in de basis speelt. Ik kan die kop van die vent niet meer aanzien. Helemaal klaar mee. Die eeuwig hondsnerveuze, quasi-overgeconcentreerde, machteloze, domme blik in de ogen wordt me echt teveel. Dan maar lekker veldrijden, schaatsen of snooker kijken.

https://www.voetbalzone.nl/wedstrijd.asp?uid=3032203,