bloedsuikerwaarde


bloedsuikerwaarde 1.0

(gezondheid, geneeskunde en zorg)

hoeveelheid glucose die is opgelost in het bloed; glucosegehalte

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een bloedsuikerwaarde…

is een gehalte

      Algemene voorbeelden


      Is de bloedsuikerwaarde veel te laag, dan kan iemand bewusteloos raken.

      http://www.diabetesfonds.nl/

      Combinatiemogelijkheden


      als subject bij een werkwoord


      • stijgen
      • zakken

      Enerzijds voel je je ziek en heb je niet veel honger of zin in eten, anderzijds zal je bloedsuikerwaarde stijgen door ziekte.

      http://www.diabetes-vdv.be/Diabetes-Info-Magazine/Diabetes-Info-Magazine-2001/Diabetes-Info-Nov-Dec-2001/zelfcontrole.htm,

      Er zijn [...] genen die alleen aangeschakeld moeten worden in een bepaald stadium van onze ontwikkeling [...], maar ook genen die alleen moeten reageren op bepaalde omstandigheden binnen het lichaam. Een voorbeeld van het laatste is het gen voor insuline. Bij activatie van dit gen wordt insuline geproduceerd, waarna de bloedsuikerwaarde weer zakt.

      http://www.erfocentrum.nl/erfelijkheid/aange.php

      als object bij een werkwoord


      • de bloedsuikerwaarde bepalen

      Direct na de geboorte, als de baby geen glucose meer van de moeder krijgt, gaat zijn alvleesklier nog korte tijd door met het aanmaken van grote hoeveelheden insuline. De kans bestaat dus dat het kind daardoor een verlaagd bloedsuikergehalte krijgt. Daarom zal men vlak na de geboorte de bloedsuikerwaarde van de baby bepalen.

      http://www.diabetes-vdv.be/Weet-je-uitgave-03/Diabetes-zwangerschap-en-seksualiteit/Diabetes-zwangerschap%20en%20seksualiteit.htm

      met adjectief ervoor


      • een normale bloedsuikerwaarde

      Bij de behandeling van diabetes type 2 wordt gestreefd naar een normale bloedsuikerwaarde in het bloed. U kunt zelf een grote bijdrage leveren aan uw gezondheid. Door niet te roken, gezond te eten en regelmatig te bewegen kunt u de kans op complicaties sterk verkleinen.

      https://www.hcdo.nl/pages/ketenzorg/diabetes.html

      in voorzetselgroep


      • invloed op je bloedsuikerwaarde

      Of de diabetes al in kindertijd ontstaan is of 'pas' tijdens de adolescentie, je zal als jongere steeds meer verantwoordelijkheid zelf moeten opnemen in de behandeling van je diabetes. Het is het moment waarop je moet leren welke activiteiten en gedragingen invloed hebben op je bloedsuikerwaarde.

      http://www.diabetes-vdv.be/Diabetes-Info-Magazine/Diabetes-Info-Magazine-2001/Diabetes-Info-sep-okt-2001/tussen_kind_en_volwassen.htm,

      Woordfamilie


      Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen