bloedzuiger


bloedzuiger 1.0

afbeelding

Bron: GlebK
( CC BY-SA 3.0 )

ringworm die meestal leeft van het bloed van andere dieren dat hij met zuignappen opzuigt, en waarvan een soort, de medicinale bloedzuiger, vooral vroeger werd gebruikt in de geneeskunde

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een bloedzuiger…

is een ringworm; is een dier

  • [Afmeting] wordt doorgaans tussen 0,5 en 5 cm lang
  • [Kleur] komt voor in verscheidene kleuren
  • [Vorm] heeft aan de voorkant van zijn lichaam een smal uiteinde en aan de achterkant een breed uiteinde
  • [Deel] heeft aan beide uiteinden van zijn lichaam zuignappen en, afhankelijk van de soort waartoe hij behoort, vaak ook kaken met tanden
  • [Voortplanting] legt eieren
  • [Plaats] leeft doorgaans in zoet water
  • [Leeftijd] kan ruim 10 jaar oud worden
  • [Gedrag] is een vleeseter; hecht zich vast aan zijn gastheer en zuigt bloed
  • [Verscheidenheid] komt voor in meer dan 15.000 soorten gesegmenteerde wormen die behoren tot deze stam, waartoe bv. de regenworm, de kokerworm en de bloedzuiger gerekend worden

Rijk Animalia; Dieren
Stam Annelida; Ringwormen
Klasse Clitellata

Algemene voorbeelden


Een bloedzuiger is een soort worm met zuignappen aan beide uiteinden van zijn lichaam. Hij heeft vaak tanden. En veel soorten zuigen bloed uit dieren en mensen. Vroeger maakten dokters daar zelfs gebruik van.

http://www.ikvanbinnen.nl/bloed/leerkrachtbloedenzo.php?showitem=41

Bloedzuigers. Deze zijn vrij slank en kunnen ongeveer 5 cm lang worden, met uitsteeksels aan de rand en vaalgele kringen die regelmatig over het lichaam zijn verspreid. Ze bewegen zich spiraalsgewijs. Eenmaal op de koi dringen ze door de huid en voeden zich met bloed. Van een enkele bloedzuiger heeft een koi niet zoveel last, maar bij grotere hoeveelheden kunnen bloedarmoede en infecties ontstaan. Tevens kunnen de bloedzuigers parasitaire protozoa en infecties overdragen.

http://www.koihoeve.nl/koi/index.html

Combinatiemogelijkheden


als object bij een werkwoord


  • bloedzuigers gebruiken

Volgens Wallis verrichten zowel het Zwitserse Ciba-Geigy als het Duitse Hoechst klinische proeven met een middel dat hirudine heet - de wetenschappelijke naam voor een geslacht van bloedzuigers is Hirudo. Dokters die in de middeleeuwen bloedzuigers gebruikten om hun patiënten van "slecht bloed" te verlossen, waren dus misschien toch niet de kwakzalvers waar wij ze voor houden.

De Standaard,

met adjectief ervoor


  • een slijmerige bloedzuiger
  • een zwarte bloedzuiger

Het is een slijmerige zwarte bloedzuiger die van nature in moerasachtige gebieden leeft, maar voor de wetenschap is het beestje goud waard. Onderzoekers van het Britse bedrijf Biopharm, de grootste commerciële bloedzuigerkwekerij ter wereld, zien in het diertje een bron van nieuwe geneesmiddelen. "Bloedzuigers zijn gespecializeerd in het aftappen van bloed en gebruiken daarvoor scheikundige stoffen die andere dieren niet hebben", zegt Bob Wallis, direkteur Onderzoek en Ontwikkeling bij Biopharm. En in die scheikundige stoffen is de wetenschap geïnteresseerd.

De Standaard,

met voorzetselgroep


Voorzetsel: op

  • een bloedzuiger op je huid
  • bloedzuigers op de koi
  • bloedzuigers op hun wonden

Zet een bloedzuiger op je huid en allerlei lichamelijke kwalen verdwijnen. Dat is de bedoeling van hirudotherapie, een behandeling die uniek is in de Benelux en alleen in Zaandam wordt gegeven.

http://www.dichtbij.nl/zaanstreek/lifestyle/zorg-en-welzijn/artikel/198737/bloedzuigers-tegen-lichamelijke-kwalen.aspx,

De eitjes van de bloedzuigers op de koi zitten in een leerachtige cocon, waar alleen gebluste kalk schade aan kan richten.

http://www.koihoeve.nl/koi/index.html

Maar slechts een minderheid van de bloedzuigers van Biopharm komt in het wetenschappelijk onderzoek terecht. De meeste eksemplaren worden verkocht aan ziekenhuizen waar ze door plastische chirurgen bij de aanhechting van afgerukte ledematen worden gebruikt. Ze voeren het teveel aan bloed af dat zich in het weer aangenaaide deel opstapelt omdat de chirurg niet alle aders weer met elkaar heeft kunnen verbinden. De techniek werkt goed, al zijn maar weinig patiënten opgezet met het idee bloedzuigers op hun wonden te hebben zitten.

De Standaard,

voorafgegaan door als


  • als een bloedzuiger
  • als bloedzuigers

De organisatoren van het Occupy Wall Street-protest bestempelen rapkeizer Jay-Z als een "bloedzuiger" nadat hij met zijn kledingbedrijf een T-shirt met het opschrift 'Occupy All Streets' op de markt bracht zonder de actievoerders een deel van de opbrengst aan te bieden.

http://www.demorgen.be/dm/nl/996/Economie/article/detail/1347780/2011/11/14/Jay-Z-buit-Occupy-beweging-uit.dhtml,

Ze bijt in mijn oorlel. Haar tanden in mijn neus, mijn hals. Haar handen als bloedzuigers op mijn lichaam. Ze plakt zich tegen me aan.

Vertezucht, Jef Aerts,

Alleen het eigen profijt was jullie maatstaf en jullie deden het o zo geniepig, jullie vroegen me een aalmoes om er ploegen voor Europa mee te kopen, maar die ploegen werden in jullie fabrieken stiekem omgesmeed tot wapens voor de paus, jullie zeiden dat we de blanken als gelijken moesten behandelen, in de madjlis steunden jullie zelfs wazige anti-racistische wetten, maar ondertussen kleefden jullie als bloedzuigers in de nek van de klauwaarts en aanverwanten.

De stoelendans, Paul Koeck,

Vaste verbindingen


Woordfamilie


Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


bloedzuiger 1.1

klein diertje dat zich voedt met het bloed van zijn gastheer; parasiet

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een bloedzuiger…

is een dier

  • [Gedrag] hecht zich vast aan zijn gastheer; voedt zich met het bloed van zijn gastheer
  • [Voorbeeld of specimen] is bv. een luis, mijt of teek

    Algemene voorbeelden


    Mijten zijn kleine rode tot bruine parasieten die op de huid en tussen de schubben van slangen leven. Vaak zien we een witte stof op het slangenlichaam, dit is de ontlasting van de mijten. Mijten zijn bloedzuigers die de slang snel kunnen verzwakken en allerlei ziekten kunnen overbrengen. Vaak worden ze meegebracht door prooidieren.

    http://sidewinder78.tripod.com/id38.html

    Een teek of bloedzuiger is een minuscuul diertje, nauwelijks groter dan een speldekop. Bij het zuigen van het bloed wordt het achterlijf steeds dikker. De beet van een teek is pijnloos, pas na enkele uren begint het te jeuken.

    http://www.gezondheid.be/index.cfm?fuseaction=art&art_id=47

    Combinatiemogelijkheden


    met adjectief ervoor


    • kleine bloedzuigers

    Morgen wordt de eerste nationale luizendag gehouden. "In de zomer had ik er vijftig op mijn hoofd. Meestal leven ze met zo'n twintig diertjes bij elkaar. Maar bij mij waren het opeens bijzonder veel." Francisca uit Amsterdam praat openhartig over de kleine bloedzuigers in haar haren. "Het waren overlopers. Luizen van andere kinderen. Mensen denken vaak dat luizen springen, maar dat kunnen ze niet. Ze lopen."

    NRC,

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding


    bloedzuiger 2.0

    afbeelding

    Bron: Hari Prasad Nadig
    ( CC BY-SA 2.0 )

    hagedis met een bruingroen lichaam, een lange staart, grove schubben en een nekkam met naaldachtige stekels die als mannetje in de paartijd een opvallend rode kop krijgt en die algemeen voorkomt in grote delen van Azië

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Een bloedzuiger…

    is een hagedis; is een reptiel; is een dier

    • [Afmeting] is 40 tot 50 cm lang
    • [Kleur] heeft een bruingroen lichaam; heeft in de paartijd een opvallend rode kop (het mannetje)
    • [Deel] heeft een lange staart; heeft grove schubben en een nekkam met naaldachtige stekels
    • [Woongebied] komt algemeen voor in grote delen van Azië

    Hoofdsemagram: hagedis


    Wetenschappelijke naam: Calotes versicolor

    Rijk Animalia; Dieren
    Stam Chordata; Chordadieren
    Klasse Reptilia; Reptielen
    Orde Squamata; Schubreptielen
    Familie Agamidae; Agamen
    Geslacht Calotes
    Soort Calotes versicolor

    Algemene voorbeelden


    De bloedzuiger (Calotes versicolor) behoort tot de prachtagamen. Ze worden tot 45 cm lang en hebben een groot verspreidingsgebied; Zuidwest-Azië, Sri Lanka, tot Zuid-China en Indonesië (Sumatra). Ze leggen tot 25 eieren. Het is een zeer algemene hagedis in zijn verspreidingsgebied.

    http://bart-laurens.nl/index.php?option=com_content&view=article&id=2&Itemid=4

    De bouwvallen van Angkor vormen een ideale verblijfplaats voor vele dieren, hoewel ze soms worden gedood, als beschermingsmaatregel voor de waardevolle oude tempels van de stad. Reusachtige miljoenpoten, schitterend gekleurde vlinders en vreemdsoortige hagedissen hebben een leefgebied gevonden tussen de oude stenen van de bouwwerken. Een bepaalde hagedis heeft de bijnaam 'bloedzuiger' gekregen, omdat hij bij een tweegevecht - waarbij de diertjes elkaar met de tanden bij de nek grijpen - van groen in felrood verandert.

    http://www.worldexplorer.be/de_tropische_wouden_van_indo_china.htm

    bloedzuiger 3.0

    (pejoratief)

    iemand die zich gedraagt op een wijze die doet denken aan een bloedzuiger, iemand die anderen uitbuit, uitzuigt, exploiteert
    Ook in toepassing op instanties.

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Een bloedzuiger…

    is een persoon

        Algemene voorbeelden


        "Ik begrijp hier niks van", zegt de rechter. "Ik loop al een tijd mee in dit vak, ik heb heel wat meegemaakt, ook op het gebied van conflicten tussen leraren en leerlingen. Maar dat iemand na negen en een half jaar wraak neemt op zijn schoolmeester en dan hier ook nog durft te zeggen dat hij het nòg erger had bedoeld - daar kan ik niet bij [...]. Ik eis drie maanden gevangenis onvoorwaardelijk." "Mag ik daarop reageren?" vraagt Wouters. "Jazeker", zegt de rechter. "Als je dertien bent, begin je niks tegen volwassenen [...]. Het was een samenloop van omstandigheden [...]. En ik blijf erbij: ik heb geen spijt. Het was een bloedzuiger."

        NRC,

        Zij eist een echtscheiding en die wordt uitgesproken in december 1987. Maar: zij gaat in hoger beroep, eist ondanks haar goede baan als juriste bij de Hoge Raad alimentatie van zo'n fl 2000 per maand voor de rest van haar leven en eist daarbij dat de scheiding niet uitgesproken wordt voor het gerechtshof heeft beslist over de alimentatie. Waarom? Geld natuurlijk; zij wil in lengte van jaren blijven wonen in het huis en ik maar dokken. Zegt er iemand bloedzuiger of profiteuse?

        http://www.het-klankbord.vuurwerk.nl/bur-kok5.htm,

        Een ander aspekt dat opvoeders vanuit hun bekommernis tot assertiviteitsvorming moeten durven laken en ombuigen, is de schaamteloze ongevoeligheid waarmee lepe moneymakers en bloedzuigers onze jongeren genadeloos bestoken en manipuleren.

        De Standaard,

        De zaak kreeg een enorme media-aandacht. Wekenlang werden de kranten overstelpt met lezersbrieven waarin steun werd betuigd aan 'de arme moeder met haar verantwoordelijk kind' en waarin magistraten en politiekers bestempeld werden als 'bloedzuigers'. Het was duidelijk dat de publieke opinie achter Laura en Kathy stond (er werden zelfs steunfondsen opgericht).

        [verhaal zonder titel], Jan Molenberghs,

        bloedzuiger 4.0

        afbeelding

        Bron: Christopher Lee
        ( Publiek domein )

        wezen in het volksgeloof, vooral in Oost-Europa, dat eigenlijk een overleden mens is die geen rust kan vinden en die in het donker uit zijn graf komt om bloed te zuigen uit mensen en zich zo van nieuwe krachten te voorzien; bloedzuigend wezen; vampier

        Semagram (extra betekenisinformatie)


        Een bloedzuiger…

        is een wezen

            Hoofdsemagram: vampier


            Algemene voorbeelden


            De echte hoofdrol is voor Stuart Townsend, als de vampier Lestat. Die naam zal wellicht bekend voorkomen: de bloedzuiger uit de Vampire Chronicles van Anne Rice werd eerder vertolkt door Tom Cruise, in Interview With The Vampire.

            ANP,

            In de traditie van de Hammer horrorfilms, waarin de zompige moerassen van Transylvanië en de mist van Londen de stemmige achtergrond vormden voor de strooptochten van de roemruchtige bloedzuiger graaf Dracula, creëert Tim Burton een griezelig surrealistisch sfeertje rond de levende nachtmerrie van een immigrantengemeenschap van Nederlandse afkomst.

            http://krant.telegraaf.nl/krant/naslag/filmrecensies/film.000406sleepyhollow.html,