ringworm


ringworm 1.0

worm die behoort tot de stam van gesegmenteerde wormen, zoals bijvoorbeeld de regenworm of de bloedzuiger; gelede worm
Komt vrijwel uitsluitend voor in het meervoud en is in het meervoud in toepassing op de stam van gesegmenteerde wormen, waartoe meer dan 15.000 wormsoorten gerekend worden.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een ringworm…

is een worm; is een dier

  • [Afmeting] is, afhankelijk van de soort, 1 mm tot 3 m lang
  • [Kleur] komt voor in verscheidene kleuren
  • [Deel] bestaat uit een kopdeel en een staartdeel en daartussen uit gelijke delen (segmenten), die aan de buitenkant door ringen van elkaar gescheiden zijn
  • [Voortplanting] legt eieren of kan zich ongeslachtelijk voorplanten
  • [Plaats] leeft in de grond in een natte omgeving, in zoet of zout water
  • [Leeftijd] kan ruim 10 jaar oud worden
  • [Geslacht] is tweeslachtig
  • [Gedrag] is een vleeseter, een planteneter of een alleseter; leeft, afhankelijk van de soort, soms als parasiet
  • [Verscheidenheid] komt voor in meer dan 15.000 soorten gesegmenteerde wormen die behoren tot deze stam, waartoe bv. de regenworm, de kokerworm en de bloedzuiger gerekend worden

Hoofdsemagram: worm


Rijk Animalia; Dieren
Stam Annelida

Algemene voorbeelden


Elke ringworm is opgebouwd uit segmenten die sterk op elkaar gelijken (zowel uit- als inwendig). Ieder segment bezit namelijk een uitscheidingsopening, een zenuwknoop, een stukje darm, bloedvaten en lengtespier.

http://www.bertsgeschiedenissite.nl/geschiedenis%20aarde/ringwormen.htm

De bijna 17.000 soorten ringwormen of gelede wormen behoren tot de gelede dieren. Dit betekent dat ze een lichaam hebben dat uit meerdere segmenten bestaat. Vele van hen leven in zee. De meeste zijn tussen de 0,2 en 10 cm lang. Er zijn echter ook soorten die wel 3 meter lang kunnen worden.

http://www.middagterbouwing.nl/wormen.php

Wormen. Deze groep bevat tienduizenden soorten, waaronder de platwormen, snoerwormen, raderdiertjes, draadwormen, kokerwormen, ringwormen, e.a. De meest populaire soort die we in het aquarium kunnen verzorgen zijn natuurlijk de kokerwormen.

http://home.tiscalinet.be/siervis/

De eerste dieren die in staat waren om carbonaat uit het zeewater te binden waren de archeocyatha. Tesamen met aankorstende blauwe algen vormden ze echte kalkriffen. Verder genoemd kunnen worden: sponzen, neteldieren, ringwormen, mosdiertjes, armpotigen, weekdieren, geleedpotigen, stekelhuidigen, stomochordata en gewervelde dieren.

http://home.planet.nl/~info.kneepkens/org/oenology/oen_bod5.html

Tot de ringwormen behoren onder andere de regenwormen, de bloedzuigers en de kokerwormen. De laatste hebben een kokerskelet van kalkspaat.

http://home.planet.nl/~info.kneepkens/org/oenology/oen_bod5.html

ringworm 2.0

afbeelding

Bron: Grook Da Oger
( CC BY-SA 3.0 )

besmettelijke ontsteking van de huid, veroorzaakt door een schimmel, die bij mensen gepaard gaat met rode, ringvormige plekken; ringvormige schimmelinfectie

Semagram (extra betekenisinformatie)


Ringworm…

is een infectie; is een aandoening

  • [Vorm] gaat gepaard met rode, ringvormige plekken
  • [Oorzaak] wordt veroorzaakt door (sporen van) een schimmel
  • [Plaats] manifesteert zich aan de oppervlakte van de huid, op vochtige plaatsen, meestal op het hoofd of de voeten (zwemmerseczeem), maar kan overal op het lichaam voorkomen
  • [Overdraagbaarheid] is zeer besmettelijk
  • [Behandeling of bewerking] wordt behandeld met een schimmelbestrijdend middel, in de vorm van een zalf, een crème of pillen
  • [Betrokkene] wordt overgedragen van dier op mens en komt vooral voor bij kinderen
  • [Gevolg of resultaat] veroorzaakt ringvormige, rode, schilferige plekken op de huid die doorgaans gepaard gaan met jeuk

Algemene voorbeelden


Zoönosen zijn infectieziekten die van het dier op de mens (en omgekeerd) kunnen overgaan, met al dan niet dezelfde symptomen. Ziektes kunnen overgebracht worden door Ectoparasieten (in of op de huid): schurftmijten, ringworm (schimmel), vlo, luis en teek.

http://www.xs4all.nl/~teledier/ehbo/index.html

Bij diverse diersoorten kunnen, al of niet zichtbaar, schimmelinfecties aanwezig zijn die de mens kunnen besmetten na direct contact. Hier ontstaat dan het beeld van de zogenaamde ringworm, een ronde, rode, jeukende plek met een schilferig randje. De aangetaste plekken zijn vooral aanwezig op lichaamsdelen waarmee contact met een besmet dier is geweest, zoals het gezicht of de armen.

http://www.felikat.org/felikat.htm

Het bleek dat zij in het verleden ringworm had gehad die door middel van zalfjes onderdrukt werd.

http://home.wish.net/~homeopat/inhoud-2.htm

Voor de artsen en verpleegkundigen van HCFI is er genoeg werk onder deze guerrilla­strijders, die vaak jarenlang in de jungle hebben rondgezworven. Zo vormen in veel kampen schurft en ringworm een heuse plaag. "Van die 1800 vrouwen in het vrouwenkamp hadden er 800 schurft: ze zaten zich constant te krabben, zo veel jeuk hadden ze."

http://www.refdag.nl/nieuws/buitenland/het_evangelie_raakt_tamilmeisjes_1_513757

ringworm 2.1

afbeelding

Bron: self
( CC BY-SA 3.0 )

besmettelijke ontsteking van de huid, veroorzaakt door een schimmel, die bij dieren gepaard gaat met schilferige, ringvormige plekken; ringschurft

Semagram (extra betekenisinformatie)


Ringworm…

is een infectie; is een aandoening

  • [Uiterlijk] veroorzaakt grijze, schilferige, ringvormige plekken
  • [Plaats] manifesteert zich aan de oppervlakte van de huid en kan overal op het lichaam voorkomen
  • [Overdraagbaarheid] is zeer besmettelijk
  • [Betrokkene] wordt overgedragen van dier op mens

Algemene voorbeelden


Ringworm of ook wel ringschurft genoemd is een huidschimmelziekte die zowel bij mens als dier kan voorkomen. De wetenschappelijke naam is trichophytie. Het is een van de meest voorkomende zoönosen, dit is de naam voor ziekten die bij mensen en dieren kunnen voorkomen. Ringworm of ringschurft kan ook bij hond en kat voorkomen. Bij koeien komt de ziekte vrij veel voor, vooral gedurende het winterseizoen.

http://www.uwdierenarts.nl/cust/kampen/?i=1&j=114

De meest voorkomende schimmelinfectie bij paarden en huisdieren als hond en kat heet Ringworm. In tegenstelling tot wat de naam suggereerd gaat het hier niet om een infectie met wormen maar om een schimmel. Ringworm is een zeer besmettelijke huidaandoening die makkelijk overgaat van dier-op-dier maar ook wordt overgebracht van dier op mens. Vaak vindt deze besmetting niet alleen plaats door direct contact maar ook via indirect contact met bijvoorbeeld de deken of mat.

http://www.nianca.nl/technical_nl.htm

Kaalheid rondom de oren, op het achterlijf en de buik zijn eveneens gewoon bij oudere hamsters. Huidinfecties komen minder vaak voor, aangezien de hamster weinig of geen contact heeft met soortgenoten. Wel treedt er soms een ringworm op, een schimmel die op de haren leeft en tevens huidproblemen bij mens en dier kan veroorzaken.

http://www.gsmeets.be/