blokhuis


blokhuis 1.0

afbeelding

Bron: alsen
( Publiek domein )

houten huis dat bestaat uit een constructie van boomstammen of balken die door middel van inkepingen op elkaar worden gestapeld; huis van opeengestapelde balken; vervolgens ook ruimer in toepassing op andere bouwsels van dit constructietype

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een blokhuis…

is een huis

  • [Constructie] bestaat uit boomstammen of balken die door middel van inkepingen, vooral bij de uiteinden, op elkaar worden gestapeld
  • [Materiaal] is grotendeels of geheel van hout
  • [Functie] biedt onderdak aan mensen
  • [Plaats] wordt vaak gebouwd in de vrije natuur of op locaties met een recreatieve functie
  • [Stoffelijke eigenschap algemeen] is stevig en isoleert goed; heeft een landelijke uitstraling

Hoofdsemagram: huis


Algemene voorbeelden


Tussen ruwweg 1850 en 1940 doet een nieuw type huis zijn intrede in Nederland: een houten huis, dat als bouwpakket wordt aangeleverd. Anders dan bij de bekende houten huizen uit onder meer de Zaanstreek gaat het hier niet om houtskeletbouw, maar om zogenaamde blokhuizen: huizen opgetrokken uit gekantrechte balken, die op elkaar gestapeld worden.

http://www.monumentenzorg.nl/actueel/nieuwsbrief/02-3/nieuws12.html,

We fabriceren ieder blokhuis in houtstapelbouw (logbouw), d.w.z. van massieve vuren wanddelen van 44, 68, 88 of 114mm dik, mede afhankelijk van de grote, indeling, hoogte en functie van het blokhuis. Bij houtstapelbouw (logbouw) worden de wanddelen (logs) letterlijk op elkaar gestapeld middels een veer- en groefverbinding. Bij grotere gebouwen zoals (recreatie)woningen en clubgebouwen kan wegens constructieve redenen (denk aan gewicht) de gevel opgetrokken worden uit vuren elementen.

http://www.jansenblokhuizen.nl/blokhuis-blokhut/index.php?houtstapelbouw-2

Woordfamilie


Als deel van een afleiding


blokhuis 2.0

afbeelding

Bron: Leoa's Photography
( CC BY-SA 3.0 )

(wetenschap; geschiedenis)

klein, doorgaans zelfstandig verdedigingswerk, dat aanvankelijk werd opgetrokken uit boomstammen of dikke balken op een strategische plaats, bijvoorbeeld als vooruitgeschoven positie voor een vesting of wal, om een doorgang te controleren, als verdedigbaar wachthuis enz.
Wordt nog gebruikt als historische term.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een blokhuis…

is een verdedigingswerk; is een gebouw

  • [Afmeting] is meestal vrij klein
  • [Materiaal] werd aanvankelijk opgetrokken uit boomstammen of balken
  • [Geheel] is deel van een militaire infrastructuur
  • [Functie] dient om een locatie te verdedigen of te controleren
  • [Plaats] ligt op een strategische plaats, bijvoorbeeld als vooruitgeschoven positie voor een vesting of wal, bij een doorgang e.d.
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is vaak zelfstandig gebouwd

Algemene voorbeelden


De militaire ingenieurs daarentegen werkten een reeks voorstellen uit die tot doel hadden wallen en blokhuizen te bouwen om Willemstad te beschermen tegen aanvallen uit het Oosten.

http://www.kbr.be/america/nl/nl49.html

Onder de Nassau's ontstond in de 16de en 17de eeuw de huidige rechthoekige aanleg met Renaissance zuilengalerij rondom de binnenplaats. Bij de inrichting tot Koninklijke Militaire Academie (1826) werd een verdieping toegevoegd en de binnengracht gedempt. Opmerkelijk zwaar poortgebouw met blokhuis in de voormalige omwalling.

http://www.brabantskasteel.nl/

In een tweede zone stootten de archeologen op de sporen van een 14de-eeuws 'blokhuis', een tijdelijke militaire constructie uit hout.

http://www.archeonet.be/?p=17433,

Op de plaats van de toren heeft volgens Velius (1648) eerst een aarden blokhuis gestaan.

http://www.kwaad.net/Hoorn-Hoofdtoren.html